Cozi la pâine și benzinării, după ce protestele din Kazahstan au fost înăbușite. Putin avertizează că nu va permite ”revoluții colorate” (Video)

Cozi la pâine și benzinării, după ce protestele din Kazahstan au fost înăbușite. Putin avertizează că nu va permite ”revoluții colorate” (Video)

Revoluția din Kazahstan a fost înăbușită, după ce mai mult de 160 de oameni au fost uciși, alți peste 2.000 răniți și aproape 8.000 arestați, potrivit celui mai recent bilanț emis de autorități.

În Almaty, centrul protestelor, Internetul a fost deblocat după cinci zile, însă în întreaga țară rămân în vigoare starea de urgență și carantina, impuse pentru a limita drepturile cetățenilor de a protesta, potrivit BBC.

Între timp, accesul la resurse e tot mai îngreunat și, odată cu deblocarea Internetului, apar tot mai multe imagini cu oameni care stau la coadă sa-și cumpere pâine sau carburanți.

Long lines for fuel and bread in Almaty

Duminică, președintele Kasim Jomart Tokayev a spus că ”haosul” a fost treptat înlăturat în cadrul ”operațiunii antiteroriste” în care Kazahstanul a primit ajutorul Rusiei.

ADVERTISING

O discuție a avut loc luni dimineață la nivelul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), din care fac parte Kazahstanul, Rusia, Belarusul, Armenia, Kârgâzstanul şi Tadjikistanul.

Trupele trimise de Rusia ”pentru restabilirea păcii” săptămâna trecută au intervenit ca urmare a acestei alianțe.

Tokayev s-a arătat în mai multe rânduri foarte recunoscător pentru ajutorul primit de la Vladimir Putin și a spus luni că forțele rusești se vor retrage în scurt timp, potrivit The Guardian.

La rândul său, Vladimir Putin a precizat că forțele sale au ajutat la combaterea ”terorismului internațional” și că se vor retrage de îndată ce misiunea va fi finalizată.

ADVERTISING

Putin a avertizat însă că această alianță militară ”nu va permite ca guvernele ţărilor membre să fie răsturnate de la putere prin revoluţii colorate”, întreținând ideea președintelui kazah că forțe străine au intervenit pentru a-l răsturna de la putere.

Protestele au început pe 2 ianuarie, când Guvernul a anunțat că dublează prețul gazului petrolier lichefiat (GPL), folosit de majoritatea cetățenilor pentru alimentarea mașinilor. Mișcarea s-a extins rapid în multe orașe și oamenii au ieșit cu miile în stradă strigându-și și nemulțumirile adunate la adresa politicienilor.

ADVERTISING

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat stare de urgență națională, acuzând din start că, de fapt, protestele sunt organizate de ”grupări teroriste străine”. La mijlocul săptămânii trecute, el a anunțat și că a ordonat forțelor de ordine să tragă fără avertisment în protestatari, pe care i-a numit ”bandiți, criminali și teroriști”.

Kazahstanul are graniță cu Rusia la nord și cu China la est. Fosta republică sovietică, de mărimea Europei de Vest, este bogată în resurse minerale. Aici se află 3% din rezervele globale de petrol, dar și depozite importante de gaz și cărbune.

După izbucnirea protestelor, Guvernul a demisonat și chiar a promis că pentru șase luni va menține prețurile la nivelul anterior, dar nu a fost de ajuns pentru a stinge scânteia revoluției, așa că a recurs la forță letală.

Magnitudinea bilanțului protestelor din ultimele zile nu poate fi cunoscută cu exactitate, având doar cifrele oficiale. Autoritățile au restricționat accesul la Internet după primele zile și au fost publicate imagini și date care susțin firul narativ prezentat de regimul autoritar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇