OLAF a descoperit un grup infracţional din România și Italia care a deturnat 850.000 de euro din fondurile UE

OLAF a descoperit un grup infracţional din România și Italia care a deturnat 850.000 de euro din fondurile UE

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a anunţat că mai multe persoane şi firme din Italia şi România au fost puse sub acuzare pentru deturnarea a 850.00 de euro din fondurile UE pentru agricultură, care erau destinate producţiei de roşii.

În colaborare cu Direcţia Naţională Anticorupţie din România şi cu procurorii din localitatea italiană Enna, OLAF a descoperit o serie de fraude între care se numără depunerea de documente false, înfiinţarea de companii fictive şi declaraţii funciare false pentru obţinerea ilegală de fonduri.

ADVERTISING

Cele nouă persoane şi firme sunt puse sub acuzare în România şi vor fi judecate sub acuzaţia de constituire de grup infracţional cu intenţia de a obţine ilegal fonduri europene pentru agricultură în România, a precizat OLAF. Acuzaţi sunt cinci cetăţeni italieni şi patru entităţi din România.

OLAF a început să se implice în acest caz în 2018, după ce au apărut informaţii cu privire la faptul că un grup de italieni ar vrea să obţină fonduri UE pentru agricultură în România.

După ce investigaţii iniţiale au confirmat informaţiile, o echipă comună de anchetă formată din OLAF, DNA şi procuratura din Enna a fost înfiinţată în 2019 pentru a investiga acest caz. Echipa a descoperit o serie de nereguli complexe legate de fraudă. Grupul înfiinţase firme fictive în România cu unicul scop de a primi subvenţii şi fără intenţia de a cultiva roşii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Se pare că folosind documente falsificate grupul a reuşit să obţină 850.000 de euro, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din totalul fondurilor europene alocate României pentru producţia de roşii în 2017.

Însă niciun euro din suma respectivă nu pare să fi fost cheltuit pentru agricultură în România. Imediat după ce s-au plătit subvenţiile, se pare că banii au fost transferaţi în conturi din Italia, de unde au fost apoi retraşi şi folosiţi pentru finanţarea altor activităţi infracţionale.

Grupul respectiv a folosit şi anterior un sistem similar în România.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇