Minerii din Valea Jiului protestează şi azi pentru că nu şi-au luat salariile. Soluţia ar putea fi fondurile de la UE

Minerii din Valea Jiului protestează şi azi pentru că nu şi-au luat salariile. Soluţia ar putea fi fondurile de la UE

Europarlamentatul Corina Crețu susține că situația cu care se confruntă minele din Valea Jiului, rămase fără bani pentru plata salariilor, poate fi rezolvată prin accesarea de fonduri europene.

”SOS Valea Jiului!!! În ultimii ani, am sprijinit- în cadrul Inițiativei pentru Regiunile Carbonifere in Tranziție – elaborarea unei strategii economice de dezvoltare a acestei regiuni. Am militat pentru crearea Fondului pentru o tranziție justă ( Just Transition Fund), din care șase județe din România pot beneficia de aprox 4,4 miliarde euro, mai ales județele Hundeoara și Gorj”, a scris Corina Crețu pe Facebook.

ADVERTISING

Potrivit europarlamentarului, fondurile pot fi accesate pentru tot ce înseamnă susținerea investițiilor productive în întreprinderile mici și mijlocii, crearea de noi întreprinderi, cercetare și inovarea, reabilitarea mediului, energie curată.

”Aceste fonduri europene pot fi accesate pentru diversificarea și reconversia economică, adica tot ce înseamnă susținerea investițiilor productive în întreprinderile mici și mijlocii, crearea de noi întreprinderi, cercetare și inovarea, reabilitarea mediului, energie curată, perfecționarea și recalificarea lucrătorilor, asistență pentru căutarea unui loc de muncă și incluziunea activă a programelor destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, precum și transformarea instalațiilor existente cu emisii mari de dioxid de carbon atunci când aceste investiții conduc la reduceri substanțiale ale emisiilor și protejează locurile de muncă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este o oportunitate pe care am semnalat-o de ani de zile. Rog autoritățile romane sa acorde o atenție specială Văii Jiului, așa cum s-au raportat toate țările fata de regiunile lor miniere. Sper ca oportunitățile oferite de fondurile europene pentru regiunile miniere sa nu fie irosite”, a subliniat Corina Crețu.

Minerii s-au blocat în subteran. Discuţii cu ministrul Energiei

Circa 200 de mineri de la exploatările de cărbune din Livezeni și Lupeni s-au blocat de miercuri în subteran, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile vor fi plătite cu întârziere.

ADVERTISING

Totodată, aproximativ o sută de angajaţi de la Termocentrala Mintia au protestat, joi dimineaţă, în curtea instituţiei, tot din cauza întârzierilor salariale, potrivit News.ro.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă acestea au fost întârziate din cauză că societatea a rămas fără jumătate din fondurile necesare pentru plata acestora.

O delegaţie formată din administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roşu, şi lideri sindicali ai minerilor de la exploatarea de cărbune Lupeni a plecat, joi, spre Bucureşti, pentru a avea o discuţie la Ministerul Energiei, pe tema întârzierii salariilor în cadrul societăţii, informează Agerpres.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇