Mai mulți salariați au dat în judecată una dintre companiile înființate de Firea. Susțin că n-au mai fost plătiți de 6 luni

Mai mulți salariați au dat în judecată una dintre companiile înființate de Firea. Susțin că n-au mai fost plătiți de 6 luni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Neplătiți de mai bine de jumătate de an, mai mulți angajați ai uneia dintre companiile municipale înființate de Gabriela Firea încearcă să își recupereze în instanță salariile restante.

SpotMedia.ro a identificat pe site-ul Tribunalului București 3 dosare în care mai multe persoane cer recuperarea de drepturi bănești restante de la Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă București (CMDDB) SA.

Cel mai vechi proces împotriva companiei municipale a fost deschis de o singură persoană, pe data de 27 ianuarie 2020. Alte două procese – cu 2 reclamanți, respectiv 4 reclamanți – au fost deschise pe 5 februrie 2021.

Această companie municipală se ocupă cu întocmirea de documentații pentru lucrări de infrastructură și asigură servicii de dirigenție de șantier.

De-a lungul timpului, salariații au creat mai multe documentații, pentru șantiere mai mari sau mai mici din București.

ADVERTISING

Unele dintre aceste documentații au fost controversate. Printre ele, cea de restaurare a Grădinii Cișmigiu, pe care peisagiștii independenți au numit-o ”proiect de betonare”. Ulterior, administrația Firea a și renunțat la proiectul de restaurnare a Cișmigiului.

Cum a ajuns, însă, societatea să fie dată în judecată de personalul care vrea să își recupereze salariile in instanță?

Primăria nu-i mai poate plăti companiei serviciile

Când Nicușor Dan și-a preluat mandatul de primar general, mai multe companii municipale aveau întârzieri la plata salariilor.

La finele anului trecut, primarul general a anunțat că le-a dat bani cu care să își plătească oamenii celor mai multe companii care nu mai reușeau să se descurce.

Erau și companii cărora PMB nu le putea da bani. Printre ele: Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă București (CMDDB) SA.

Această companie a lucrat și a emis facturi atât către Primărie, cât și către alte companii municipale. Așa că avea bani de încasat.

ADVERTISING

Doar că municipalitatea nu poate achita acele facturi. Motivul: ca să le plătească, Primăria trebuia să ia bani din bugetul pentru investiții. Și – după cum a explicat primarul Nicușor Dan – PMB nu poate plăti pentru investiții din august 2020, când mai mulți creditori i-au blocat conturile.

Din informațiile SpotMedia.ro, Primăria Capitalei a încercat să își ia angajamente de plată și să scape de popririle pe conturi. Doar că, până acum, creditorii n-au fost de acord să accepte angajamentele PMB.

Așa că singura soluție rămâne ca PMB să își eșaloneze datoriile și să le plătească, pentru a scăpa de popriri.

Dar pentru a plăti Primăria are mai întâi nevoie de buget. Și va mai trece ceva vreme până să și-l adopte pe cel pentru anul 2021.

Salariații de la Dezvoltare Durabilă se plâng că administrația îi pune degeaba pe drumuri

Câțiva salariați ai companiei municipale au transmis pentru SpotMedia.ro că luna august 2020 - cea în care s-au poprit conturile PMB - a fost ultima lună în care au primit salarii. De atunci, spun oamenii, nu li s-a mai dat niciun ban.

ADVERTISING

Câțiva și-au găsit de lucru prin alte părți. Alții și-au redus programul de lucru, dar n-au demisionat încă, de teamă că, dacă pleacă, nu își vor mai recupera salariile restante. Iar mulți lucrează de acasă.

Salariații cu care a discutat SpotMedia.ro susțin că i-au cerut directorului companiei, Tudor Popescu, răspunsuri și informații cu privire la data la care ar urma să își primească lefurile restante. Dar acesta nu i-ar fi lămurit, ci le-ar fi spus doar că ”s-au făcut toate diligențele necesare” pentru plata salariilor.

Și SpotMedia.ro a încercat, încă de acum o lună, să îl contacteze telefonic pe directorul companiei Dezvoltare Durabilă. Acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Am cerut în scris informații despre numărul de angajați și situația plății salariilor.

În plus, am întrebat dacă salariaților li s-au plătit contribuțiile la Pensii și Sănătate. Nu de alta, dar o întârziere de peste 90 de zile a virării contribuțiilor de Sănătate poate duce la pierderea calității de asigurat a salariatului. Iar dacă unii angajați sunt deja în această situație, ar trebui măcar să fie informați.

Compania ne-a răspuns scurt și sec: pe 13 ianuarie mai avea 107 salariați, iar plata drepturilor bănești avea o întârziere de ”câteva luni”. Nimic despre situația achitării asigurărilor sau despre perspectiva asigurării lefurilor către salariați.

Câțiva angajați ai companiei municipale susțin că au cerut informații despre lefuri și de la Consiliul de Administrație al companiei, dar și de la Adunarea Generală a Acționarilor. Dar n-au primit încă răspuns.

Ba, oamenii spun că s-au întâlnit de două ori și cu un consilier personal al lui Nicușor Dan. Dar că acesta le-ar fi promis doar că va transmite mai departe mesajul lor.

Rămâne să aflăm dacă oamenii își vor recupera salariile restante și dacă, în lunile care urmează, Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă București (CMDDB) SA va continua să întocmească documentații pentru șantierele din București.

Vă reamintim că atât Nicușor Dan, cât și reprezentanții majorității PNL și USR PLUS au promis, încă din campania electorală, că vor desființa companiile municipale.

Acest proces de desființare este, însă, abia la început și se anunță de durată.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇