Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat cum vrea să salveze măcar parte din Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Un prim pas ar urma să fie făcut chiar în această lună.
Joi, pe 6 august, de Ziua Minerului, Virgil Popescu a participat, alături de premierul Ludovic Orban, la o vizită de lucru în Valea Jiului. Printre altele, cei doi oficiali au inaugurat și un muzeu al mineritului, la Petroșani.
Parte dintre jurnaliștii prezenți la eveniment au întrebat și cum vrea Guvernul Orban să salveze de la dispariție Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Acesta a intrat, la finele anului trecut, pentru a treia oară în insolvență.
La acest moment, CEH are două termocentrale. Una e la Paroșeni, iar cealaltă la Mintia. În plus, complexul are 4 mine: Lupeni, Livezeni. Vulcan și Lonea.
Or, ministrul Economiei spune că vrea o divizare a complexului:
”Administratorul judiciar a finalizat evaluarea activelor. Se lucrează la separare acestora. Ne dorim să avem 2 companii: una care să aibă termocentrala de la Paroșeni și cele 4 mine (dintre care două sunt pe program de închidere). Vor mai fi acolo și niște unități de prestare.
Acolo vom avea ulterior și investiție în trecerea unei unități din cărbune pe gaz.
Și separat vom avea termocentrala Mintia, care se dorește să treacă spre Consiliul Județean sau Municipal sau amândouă.
Mă aștept ca propunerea de separare să fie făcută în august, urmând ca în septembrie să finalizăm această operațiune”, a spus Virgil Popescu.
Complexul a fost mereu cu un picior în groapă
Complexul a fost înființat in 2012, prin unirea Electrocentrale Deva (de care ținea termocentrala Mintia) cu Electrocentrale Paroșeni (în administrarea căreia se afla termocentrala cu același nume).
Mai târziu, CEH a preluat minele de huilă pe care le are și astăzi: Vulcan, Livezeni, Lonea și Lupeni.
CEH a avut dintotdeauna probleme economice. Cauzele sunt multiple.
Înainte de toate, producția de energie pe bază de huilă este poluantă. Iar asta o face și scumpă. În aceste condiții, Complexul a vândut energia chiar si la jumătate din prețul de producție. Așa a acumulat datorii.
Deși ar fi trebuit, statul n-a modernizat minele de huilă. Iar acestea au produs tot mai puțin, până când CEH a ajuns dependent de cărbunele de import, cumpărat la prețuri mari.
Și chiar dacă vedea că aceste Complex nu are șanse să prospere, Guvernul i-a mai și luat din bani, obligându-l să contribuie la proiectul hidrocentralei cu pompaj invers de la Tarnița, care nu s-a mai materializat niciodată.
La un moment dat, ca să nu dea toți oamenii afară, Guvernul i-a dat Complexului împrumuturi. Dar Comisia Europeană a concluzionat că acordarea mai multor astfel de împrumuturi a încălcate legile concurenței. Și a dispus Guvernului să recupereze de la CEH nu mai puțin de 60 de milioane de euro.
Așa că lucrurile au mers din rău în mai rău. Prin 2016, CEH a intrat și a ieșit de 2 ori din insolvență. Iar în noiembrie 2019, a ajuns din nou în insolvență, la cererea creditorilor.
Și problemele continuă.
La finele lunii iunie, Termocentrala de la Mintia s-a oprit din cauză că a rămas fără cărbune. Iar asta se întâmplase din cauză că mina Lupeni se inundase.
Ulterior, CEH a anunțat că Mintia se va opri din nou începând cu data de 23 august până la începutul lui septembrie. Administrația complexului a anunțat că motivul sistării e o revizie. Surse din rândul sindicaliștilor din complex spun, însă, că n-ar fi cărbune suficient. Motivele: producția internă din mine nu acoperă necesarul, iar alimentarea cu cărbune cumpărat e anevoioasă, din cauza unor blocaje feroviare în zona Simeria.
De-a lungul timpului, CEH a testat și soluții alternative pentru a trece peste crize. Spre exemplu, Complexul a încercat să folosească, la termocentrala de la Mintia, un tip de cărbune indonezian, care emană mai puțin sulf atunci când arde. În acest fel, conducerea Complexului spera să eficientizeze într-o oarecare măsură producția. Dar soluția nu a ajuns să fie pusă în practică.
Rămâne să aflăm dacă lucrurile se vor rezolva sau dacă până la urmă CEH va dispărea, iar cei circa 4.000 de salariați vor merge acasă. În plus, într-un asemenea scenariu, ar trebui găsite soluții alternative pentru a produce agent termic pentru Deva și Petroșani, dar și pentru a produce energia electrică pe care o livrează Complexul.
Citește și:
Orban a uitat numele unei mine și a fost huiduit, în Valea Jiului. Ce i-au strigat minerii