Despre sporurile bugetăreşti şi eliminarea lor

Despre sporurile bugetăreşti şi eliminarea lor

• Logică de poliţist manifestant care cere să i se dea, că tot e bugetul sărac vai mama lui. Reproduc din memorie: ştie cineva că colegii noştri de la aeroporturi au salariul minim? De aceea, Guvernul trebuie să mărească salariul de bază al tururor poliţiştilor etc…

Logica e simplă şi falsă: dacă unul n-are ceva, să se dea acel ceva tuturor, ca să aibă şi ăl de n-are.

Poliţistul guraliv şi ilogic este un bugetar şi cred că printre neamurile lui se regăsesc alţi bugetari. Oamenii aceştia sunt obişnuiţi nu numai să ceară, ci mai ales să primească. Aşa e în bugetărime de la Dragnea citire. Şi să fim serioşi şi să nu ne speriem de astfel de vuvuzele, insul cu pricina nu va pleca în privat de la măcelăria statului.

ADVERTISING

• Obiceiurile proaste n-au lecuire. Anul trecut numărul celor ce trăiesc din bani de la buget a crescut cu 14.000 de persoane. Oamenii aceştia au fost angajaţi pe perioadă determinată şi încă nu au toţi contracte pe durată nederminată. Dacă aceştia sunt de-ai lui Orban, liberalilor li se pare normal să nu se înceapă restructurarea personalului ca să apuce bieţii lipitori de afişe contracte pe termen nedefinit.

Dar ce are asta de-a face cu tăiatul sporurilor indecente, ce are asta de-a face cu posibila limitare a salariilor bugetarilor? Nimic, chestiunea asta are de-a face cu frica de greve, de manifestaţii, mai ales că marea masă a bugetarilor de la PSD se trage.

• În vremea asta când majoritatea angajaţilor HoReCa trăiesc pe sponci din mila autorităţilor nu mi se pare nimic aiurea că o chelneriţă a vrut un job stabil şi bine plătit la Apele Române. Biata femeie n-a făcut nimic deosebit faţă de ce au făcut cei 14.000 de angajaţi la stat anul trecut, adică şi-a pus în mişcare pilele şi cunoştiinţele din partid ca să se rezolve. A cerut o pâine albă pentru ,,lupta” care a dus PNL la guvernare. Anormal a fost faptul că cel ce a dispus angajarea a fost atât de prost încât să o proptească într-o funcţie pentru care nu avea calificare.

Dacă PNL are în funcţii oameni care nu ştiu să facă rost de tablă altfel decât prin mită şi oameni care angajează pe post de ingineri chelneri, atunci bătălia pentru însănătoşirea neamului este pierdută din start. Mai bine o lăsăm pe mâinile vânjoase ale doamnei senatoare Diana.

Prea puțin eterna, dar fascinanta doamnă Diana

• Dacă domnul Cîţu a pasat problema sporurilor Parlamentului, să fie sănătos, va plăti politic pentru neimplicare, pentru că nu îşi face treaba. Şi va mai plăti pentru ceva, pentru că nu a sesizat şi nu a analizat problema penală generată de acordarea de sporuri.

Este clar că avem aici de-a face cu crase abuzuri în serviciu pentru simplul motiv că sporurile au ajuns atât de mari. Nu se poate ca funcţionărimea să aibă sporuri mai mari ca cei ce lucrează în industrii asimilate fostei grupei I de muncă. Şefimea politică ce a acordat sporuri nu le-a dat legal pe unele sau nu le-a dat doar celor ce meritau, dacă pecinginea asta a sporurilor a ajuns atât de gravă.

Premierul poate să ceară Curţii de Conturi o acţiune ţintită pe această problemă sau ar putea trimite propriul corp de control ca să controleze. Doar să facă ceva control pe bune, nu ca la Apele Române unde controlul pare să se fi împotmolit într-o baltă politică urât mirositoare, ca să nu zic puturoasă.

Aş pune prinsoare că imediat ce se va declanşa acţiunea unii vor tăia sporurile, aşa, ca să nu mai crească prejudiciile şi ameninţarea proceselor în penal sau în civil. Iar dacă beneficiarii de sporuri ilegale vor trebui să dea banii înapoi, sigur vor fi economii consistente la bugetele din anii viitori.

• Dacă ne facem că uităm că Liviu Dragnea & PSD sunt responsabili de aceste creşteri salariale pentru că au majorat salariile astea ca să obţină voturi, n-am învăţat nimic. Dacă doar se taie sporurile cu pricina, iar nu facem nimic. Un alt Dragnea, cu alte probleme penale se va ridica şi va permite dezmăţul bănesc din bugetărime.

Ca să nu se mai întâmple asta trebuie făcută o legiferare care să zică negru pe alb care sunt sporurile muncii de la stat şi în ce condiţii pot fi ele date. Astfel orice spor care va fi dat aiurea se va afla sub incidenţa abuzului în serviciu, iar dăruitorul de sporuri va putea face cunoştiinţă cu DNA.

Pentru simplul fapt că şefimea politică, indiferent de partide, nu are bun simt sau cultură politică şi nu se ghidează după principiul binelui comun, ci după cel al binelui personal al lor şi al celor ce au învăţat doar să ceară în nume personal sau sub acoperişul sindicatului. Ca la metrou.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇