Magistrații decid dacă îl eliberează pe Rudel Obreja pentru a se putea trata de cancer

Magistrații decid dacă îl eliberează pe Rudel Obreja pentru a se putea trata de cancer

Magistrații de la Tribunalul Ilfov discută vineri cererea depusă, pe 7 iulie, de Rudel Obreja, prin care acesta solicită să fie eliberat din penitenciar, pentru a se putea trata de cancer într-un spital civil din ţară sau străinătate.

Pe de altă parte, joi, ministerul Justiţiei a informat că Rudel Oreja a beneficiat de asistenţă medicală în penitenciar şi a fost internat într-un spital public, însă nu a depus acte care să ateste că ar fi suferit de o boală în perioada când s-a aflat în libertate.

Într-un comunicat de presă, ministerul Justiției informează că la solicitarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, au fost desfăşurate verificări interne de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

ADVERTISING

Concluziile verificărilor:

  • personalul medical a asigurat asistenţa medicală a deţinutului, acesta beneficiind de evaluare clinică, paraclinică şi administrare de tratament conform simptomatologiei prezentate în diverse momente de la apariţia primelor simptome
  • a fost asigurată asistenţă medicală de specialitate, prin prezentarea deţinutului la unitatea de primiri urgenţe, prin programarea acestuia la consult de specialitate, respectiv prin internarea acestuia la/în unităţi spitaliceşti din reţeaua sanitară publică
  • simptomatologia prezentată iniţial de deţinut este frecvent întâlnită în afecţiuni din sfera gastro-enterologică
  • deţinutul nu a depus la dosarul personal niciun act medical care să ateste că acesta ar fi accesat serviciile medicale în perioada cât s-a aflat în libertate
ADVERTISING

Pe 7 iulie, Rudel Obreja a depus la Tribunalul Ilfov o cerere în care solicită judecătorilor să fie eliberat din penitenciar, pentru a se putea trata de cancer într-un spital civil din ţară sau străinătate.

"Am nevoie de tratament în condiţii umane, de grija medicilor şi a familiei mele, extrem de importante în contextul actual şi iată de ce: stau într-un salon de spital, aproape tot timpul cu perfuzii, care-mi atenuează durerile crunte; sunt păzit de gardieni în salon, corp la corp, zi şi noapte; nu am telefon, doar 5 vizite pe lună ale soţiei, deci nu am capacitatea de mişcare pentru a începe tratament sau operaţie chirurgicală. Cer să mi se recunoască dreptul conferit de lege, al întreruperii executării pedepsei, pentru a începe demersurile medicale în România sau în străinătate! Vreau să trăiesc! Dar pentru asta am nevoie de proceduri", transmitea Rudel Obreja într-un mesaj postat în urmă cu câteva zile pe Facebook.

ADVERTISING

El a solicitat Comisiei de specialitate din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală 'Mina Minovici' să se constituie în timp util pentru întocmirea şi prezentarea Raportului de Expertiză Medico-Legal la Tribunalul Ilfov, astfel încât instanţa de judecată să se poată pronunţa la termenul deja stabilit pentru data de 20 iulie.

Obreja a mai spus că actele aflate la dosarul medical, întocmite de două spitale, sunt clare, fiind nevoie doar de confirmarea lor de către INML.

El a susținut că are cancer cu metastaze și orice întârziere îi diminuează șansele la viață.

Rudel Obreja a fost încarcerat la începutul lunii aprilie, după ce Instanţa supremă a confirmat condamnarea de 5 ani închisoare primită în dosarul 'Gala Bute'.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇