Dosarul tragediei de la Victor Babeş: Angajații acuzați de ucidere din culpă au fost lăsaţi în libertate

Dosarul tragediei de la Victor Babeş: Angajații acuzați de ucidere din culpă au fost lăsaţi în libertate

Cei doi angajați de la Institutul Victor Babeş, acuzaţi de ucidere din culpă în legătură cu tragedia din aprilie, au fost lăsați în libertate, sub control judiciar, pentru 60 de zile.

Decizia a fost luată azi de Tribunalul Bucureşti, potrivit Agerpres.

Iniţial, procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Constantin Roşca (instalator) şi a lui Virgil Laurenţiu Pisică (inginer - şef Serviciu tehnic al spitalului). Dar pe 16 iunie Judecătoria Sectorului 3 a respins propunerea şi a decis ca cei doi să stea în arest la domiciliu.

ADVERTISING

Constantin Roşca şi Virgil Laurenţiu Pisică au contestat decizia primei instanţe, admisă vineri de Tribunalul Bucureşti, care a hotărât ca aceştia să fie cercetaţi în libertate, sub control judiciar. Decizia este definitivă.

Potrivit Parchetului Capitalei, inculpaţii sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Context

La jumătatea lunii aprilie, trei pacienţi au murit după o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Alți cinci pacienți au fost transferați la alte spitale. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 în acest caz. Ancheta a fost preluată ulterior de Parchetul Capitalei.

Procurorii au cerut ajutorul specialiștilor în acest caz, iar expertiza depusă recent la dosar arată că o eroare umană a dus la supra-alimentarea instalației și la blocarea aparaturii medicale.

Instalatorul a fost trimis să verifice instalația de oxigen și ar fi manevrat-o greșit. Acest lucru a dus la închiderea alimentării cu oxigen în interiorul unității mobile.

ADVERTISING

La rândul său, inginerul-şef este acuzat că ”nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi responsabilităţile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcţionarea în parametri tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇