Crește numărul de cazuri de cancer. Europarlamentar: Rata de supraviețuire în România este cu 20% mai mică decât în Europa

Crește numărul de cazuri de cancer. Europarlamentar: Rata de supraviețuire în România este cu 20% mai mică decât în Europa

Rata de supraviețuire pentru unul din cele mai frecvente cancere, de colon, a fost cu 20% mai mică în România decât în Europa, spune Nicu Ștefănuță, coordonator al grupului europarlamentar Renew Europe în cadrul Comisiei speciale de luptă împotriva cancerului BECA.

Potrivit acestuia, UE dedică foarte mulți bani pentru problemele legate de diagnosticarea și tratarea cancerului în țările membre, mai ales că ultimul raport arată că numărul de cazuri de cancer a crescut îngrijorător în toată Europa.

Dar cele mai mari piedici în diagnosticare au fost puse chiar de sistemul de sănătate, copleșit de pandemie.

ADVERTISING

”O mare problemă în timpul crizei a fost amânarea operațiilor necesare cu săptămâni întregi, dar și o diviziune între rural și urban, cu mai puțini oameni care au putut călători să vadă medici specialiști”, spune europarlamentarul, care propune și câteva soluții.

”Să încercăm să facem niște pași accelerați. Mai multă digitalizare, un pic de telemedicină, așa e când e pandemie, de criză… trebuie să vedem și oportunitatea în ea”, a spus acesta, într-o discuție cu Dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București și cu analistul Radu Magdin.

ADVERTISING

”Asta ar fi lecția pandemiei, să ne comportăm, ca decidenti politici, ca și când am fi mereu sub asediu. Sănătatea trebuie să rămână prioritară.

Faptul că avem un Green Deal dotat cu foarte mulți bani și multe obiective ambițioase reduce din factorii de risc pentru cancer. Și poluarea este un factor foarte mare. Am vorbit de atâtea ori despre poluarea atmosferei din București și rolul pe care îl joacă în diverse tipuri de cancer”, spune Nicu Ștefănuță.

Potrivit acestuia, există ”un val de pacienți” care vin peste sistemul de sănătate din cauza unei subdiagnosticări în timpul pandemiei de COVID-19.

ADVERTISING

”Au putut fi identificați mai puțini pacienți și asta vine cu un cost de sănătate publică întârziat, dar mai mare. Și atunci rata mortalitații crește, în condițiile pandemiei”, spune el.

Afirmațiile europarlamentarului au fost confirmate și de dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București, care a avertizat că numărul mare de pacienți nediagnosticați în timpul pandemiei va pune presiune asupra sistemului de sănătate.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇