Managerul Institutului Oncologic București: În pandemie au ”scăpat” pacienți care vor pune o presiune mai mare pe sistemul de sănătate

Managerul Institutului Oncologic București: În pandemie au ”scăpat” pacienți care vor pune o presiune mai mare pe sistemul de sănătate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Diagnosticarea cancerului a fost foarte grav afectată de pandemie. Odată cu închiderea spitalelor și cu amânarea intervențiilor, tot mai mulți oameni au rămas nediagnosticați, iar cifra acestora va veni ca un tăvălug asupra sistemului de sănătate, avertizează dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București.

”Trebuie spus că, deși am tratat procentual mai mulți bonavi ca de obicei, cred că per ansamblu au scăpat pacienți care vor pune ulterior o presiune pe sistemul de sănătate mai mare decât în mod normal”, a atras atenția medicul, care spune că nu a fost o idee bună împărțirea spitalelor în Covid și non-Covid.

ADVERTISING

Într-o discuție cu Nicu Ștefănuță, coordonator al grupului europarlamentar Renew Europe în cadrul Comisiei speciale de luptă împotriva cancerului BECA, moderată de analistul Radu Magdin, specialiștii au vorbit și despre cum s-ar putea revitaliza sistemul medical din România, dar și despre lecțiile pe care ni le-a oferit această pandemie.

”Această politică de a închide spitale întregi nu a adus nicio valoare. Au fost spitale care nu au funcționat, poate aveau puțini pacienți în unele momente. Dar salariile personalului au fost plătite asa cum ar fi fost dacă functiona spitalul, dacă era plin de pacienți.

ADVERTISING

Nu cred că a fost bună împărțirea în spitale Covid și non-Covid. E mai bine acum, când spitalele din România trebuie să-și creeze facilități, să trateze bolnavi Covid în spitalele lor”, a spus acesta.

De asemenea, managerul Institutului Oncologic București, consideră că o soluție bună la problema sistemului medical românesc o reprezintă investițiile în ”ceea ce merge deja” și propune chiar crearea unui ”oraș medical” la marginea Bucureștiului.

”Să existe un fel de oraș medical la marginea Bucureștiului, după modelul celor de afară. Este foarte ofertantă platforma pe care suntem, atât pentru reabilitare, cât și pentru construcție de corpuri noi de clădire, pentru că spațiu este destul.

ADVERTISING

Plasarea la marginea Bucureștiului o face ușor de accesat pentru cei care vin din afară”, spune managerul Insitutului Oncologic București, într-o discuție alături de europarlamentarul Nicu Ștefănuță și analistul Radu Magdin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇