Arest la domiciliu pentru angajații de la Victor Babeș acuzați de ucidere din culpă UPDATE

Arest la domiciliu pentru angajații de la Victor Babeș acuzați de ucidere din culpă <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Tragedia de la Spitalul Victor Babeș, din aprilie, în care și-au pierdut viața trei pacienți, s-ar fi produs dintr-o eroare umană, iar doi angajați au fost inculpați în acest caz: un şef serviciu tehnic şi un instalator.

UPDATE Magistraţii au decis plasarea în arest la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, a celor doi angajaţi de la Institutul ”Victor Babeş” acuzaţi de ucidere din culpă.

Judecătorii au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă.

Cei doi nu au voie să comunice cu persoanele vătămate, cu alţi inculpaţi, cu martorii şi experţii din cauză.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de inculpaţi şi procurori.

UPDATE Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat că cei doi sunt acuzaţi de ucidere din culpă. 

”La data de 16.06.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor R.C, instalator în cadrul Serviciului Tehnic al Spitalului Victor Babeş, respectiv P.L.V, inginer-şef serviciul Tehnic pentru infracţiunea de ucidere din culpă”, a transmis Parchetul, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Tragedia, cauzată de o eroare umană

Procurorii au cerut ajutorul specialiștilor în acest caz, iar expertiza depusă recent la dosar arată că o eroare umană a dus la supra-alimentarea instalației și la blocarea aparaturii medicale, transmite Digi24.

Instalatorul a fost trimis să verifice instalația de oxigen și ar fi manevrat-o greșit. Acest lucru a dus la închiderea alimentării cu oxigen în interiorul unității mobile.

”Din probele administrate până în prezent, a rezultat că, în data de 12.04.2021, în intervalul 16.55 – 16.57, instalatorul a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii de Terapie Intensivă Mobilă, fapt ce a determinat creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor (...) conducând, astfel, la decesul a trei pacienţi”.

ADVERTISING

La rândul său, inginerul-şef este acuzat că ”nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi responsabilităţile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcţionarea în parametri tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen”.

”Constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la data de 12.04.2021, ora 16.54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, susnumitul i-a cerut subalternului său, R.C, să se deplaseze în camera tehnică a unităţii mobile şi să reducă presiunea oxigenului din instalaţie, fără a-l instrui corespunzător (...) S-a creat necesitatea intervenţiei asupra instalaţiei, intervenţie realizată defectuos de inculpatul R. C, fapt care a dus la oprirea automată a ventilatoarelor”, mai arată procurorii.

Cei doi au fost reținuți timp de 24 de ore, dar vor ajunge în fața instanței, căci procurorii vor să-i aresteze preventiv.

ADVERTISING

Cele două persoane au fost audiate, miercuri, de procurorii și polițiștii de la Serviciul Omoruri.

Reacția spitalului

Reprezentanţii spitalului Babeș afirmă că ambii îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi.

Iată ce a transmis unitatea medicală:

”Imediat după producerea evenimentului tragic (...), conducerea şi personalul unităţii sanitare au acordat întregul sprijin organelor de anchetă pentru stabilirea cu exactitate a circumstanţelor producerii tragediei.

Precizăm faptul că angajaţii Serviciului tehnic din cadrul spitalului, reţinuţi în cursul zilei de astăzi, îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi.

Ancheta fiind în derulare, conducerea spitalului şi întreg personalul medical şi auxiliar din cadrul unităţii sanitare vor continua să sprijine autorităţile competente în vederea aflării depline a adevărului.

Conducerea şi întreg personalul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş" transmit încă o dată cele mai sincere condoleanţe şi sunt alături de familiile celor decedaţi în tragicul eveniment”.

Context

La jumătatea lunii aprilie, trei pacienţi au murit după o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Alți cinci pacienți au fost transferați la alte spitale. 

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 în acest caz. Ancheta a fost preluată ulterior de Parchetul Capitalei.

Până acum, nu s-a știut dacă a fost o eroare umană sau o defecțiune tehnică.

Citește mai multe despre această tragedie:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇