Medic primar ATI: Situația de la Victor Babeș nu putea fi gestionată altfel, în orice țară ar fi apărut

Medic primar ATI: Situația de la Victor Babeș nu putea fi gestionată altfel, în orice țară ar fi apărut

Tragedia de la Spitalul Victor Babeș, în care 3 persoane au murit după o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile de Terapie Intensivă, nu putea fi gestionată în alt fel de către doctori.

Este părerea lui Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca. Acesta subliniază că în astfel de cazuri este aproape imposibil să intervii cu alte aparate de ventilație.

”S-a vorbit despre intervenția medicilor. Când se opresc opt aparate de ventilație spontan și în același timp într-o anumită zonă, este aproape imposibil să intervii cu alte aparate de ventilație, nu pot fi aduse în câteva secunde și puse în locul celor care s-au defectat.

ADVERTISING

Ceea ce faci - este să treci pe ventilație manuală, adică să deconectezi acești pacienți de la aparatele de ventilație și să-i conectezi la un balon și să-i ventilezi manual. Însă acest lucru creează o diferență enormă: aparatul de ventilație livrează pacientului o ventilație ultraperformantă, presiune, un anume volum de oxigen.

În momentul când ai pierdut aparatul de ventilație, ai rămas pe zona manuală, aceasta nu mai poate livra foarte multe lucruri, sau orice livrezi nu este controlabil”, a declarat medicul pentru TVR.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, cei trei pacienți aveau plămânii afectați în proporție de peste 70%-80%, fapt ce i-a făcut vulnerabili în momentul în care s-au defectat ventilatoarele de oxigen.

”În cazul de față, erau pacienți intubați, care aveau o afectare de peste 70-80% a ambilor plămâni. Acest lucru îi face foarte vulnerabili în momentul când s-a pierdut ventilația mecanică.

Acești pacienți, în decurs de câteva zeci de secunde, au ajuns la o saturație aproape incompatibilă cu supraviețuirea, fapt care a determinat și instalarea stopului cardio-respirator. Nu cred că s-ar fi putut gestiona un astfel de scenariu într-un alt mod, în orice țară ar fi apărut”, a precizat Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca.

ADVERTISING

Citește mai multe informații despre tragedia de la Victor Babeș:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇