Deși au promis că nu se vor răzbuna pe civili, talibanii au ucis cel puțin 20 de persoane în Valea Panjshir

Deși au promis că nu se vor răzbuna pe civili, talibanii au ucis cel puțin 20 de persoane în Valea Panjshir

Cel puțin 20 de civili au fost uciși de talibani în Valea Panjshir din Afganistan. Căile de comunicare au fost întrerupte în zonă, ceea ce a făcut ca relatările de aici să fie dificile, dar BBC are dovezi despre aceste crime.

Imagini de pe un drum prăfuit din Valea Panjshir arată un bărbat în uniformă militară înconjurat de luptători talibani. Se aud focuri de armă, iar acesta se prăbușește la pământ.

Nu este clar dacă bărbatul ucis era membru al Armatei, pentru că uniformele militare sunt purtate deseori și de către localnici. Însă într-un clip apare un martor, care insistă că bărbatul este civil.

ADVERTISING

BBC a stabilit că au existat cel puțin 20 de astfel de decese în Panjshir. Una dintre victime, Abdul Sami, era proprietarul unui magazin și tatăl a doi copii.

Potrivit unor surse, bărbatul nu a fugit când talibanii au preluat controlul în teritoriu, spunându-le: „Sunt doar un biet proprietar de magazin și nu am nimic de-a face cu războiul”.

Dar a fost arestat, fiind acuzat că a vândut cartele telefonice luptătorilor din mișcarea de rezistență. O zi mai târziu, trupul său neînsuflețit a fost aruncat lângă casa lui. Cei care i-au văzut cadavrul au spus că prezenta semne de tortură.

Când talibanii au preluat puterea, luna trecută, doar o regiune a rezistat: Valea Panjshir. Regiunea a fost mult timp un punct important de rezistență în Afganistan.

ADVERTISING

Sub comanda lui Ahmad Shah Massoud, a reușit de-a lungul vremii să respingă atât forțele sovietice, cât și talibanii. Valea Panjshir este înconjurată de munți înalți, fiind greu de cucerit.

Talibanii au promis că protejează locuitorii

Fiul lui Massoud a condus mișcarea de rezistență împotriva talibanilor când au preluat recent controlul asupra Afganistanului, dar săptămâna trecută aceștia și-au anunțat victoria, postând imagini cu luptătorii lor triumfători.

Acum, atenția se îndreaptă spre ceea ce se întâmplă în continuare în Valea Panjshir, dar și în alte părți din Afganistan, cu talibanii din nou la putere.

ADVERTISING

Când talibanii au preluat controlul acestei regiuni, i-au încurajat pe locuitori să-și continue activitățile de zi cu zi.

"Ar trebui să iasă din case, să meargă la magazine, la fermele lor. Suntem aici pentru a proteja viața lor", a spus un purtător de cuvânt, Malavi Abdullah Rahamani.

Cu toate acestea, imaginile arată că locurile care odinioară erau aglomerate acum sunt pustii. Majoritatea oamenilor au fugit, formând-se cozi imense de mașini sub vârfurile stâncoase ale văii.

Asta pentru că, deși talibanii au negat că vor face rău civililor, mai multe rapoarte Human Rights Watch au arătat că realitatea este diferită de promisiunile talibanilor de a nu se răzbuna.

Citește mai multe despre situația din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇