Talibanii au anunțat cum va arăta învățământul pentru femei: Bărbații pot preda doar din spatele unei cortine sau online

Talibanii au anunțat cum va arăta învățământul pentru femei: Bărbații pot preda doar din spatele unei cortine sau online

Talibanii au anunțat noile reguli care vor fi aplicate studentelor. Astfel, universitățile pot primi în continuare femei, dar în clase separate de bărbați.

Totodată, acestora le va fi impus ca și cod vestimentar hijabul și va fi revizuită și programa. Hijabul este voalul purtat pe cap, care lasă fața vizibilă, însă nu a fost specificat clar că nu vor fi obligate să își acopere și fața.

În ce privește programa, sunt mai multe materii pe care talibanii le consideră nepotrivite pentru femei, dar nu au fost date detalii momentan.

”Vom crea o curriculă islamică, în acord cu valorile islamice, naționale și istorice, dar care să asigure și competitivitatea față de alte țări”, a declarat ministrul taliban al Educației, Abdul Baqi Haqqani, potrivit BBC.

ADVERTISING

Este totuși o schimbare față de regimul taliban care a condus Afganistanul între 1996 și 2001. Atunci, fetelor și femeilor le-a fost interzis total dreptul la educație.

Dar la acest moment schimbarea e doar din punct de vedere declarativ. Factual, din 15 august, de când au preluat conducerea țării, deși au spus că le vor permite femeilor să studieze și să lucreze, talibanii le-au cerut să nu o facă ”până când nu va fi asigurată securitatea” Afganistanului. Doar femeilor care lucrează în sistemul de sănătate publică li s-a permis să meargă în continuare la muncă.

Înainte de venirea talibanilor, femeile puteau să se îmbrace cum doresc și învățau în universități alături de bărbați. Noul regim nu vede însă nicio problemă cu a limita drepturile femeilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Nu avem nicio problemă să punem capăt sistemului mixt de educație. Poporul este musulman și va accepta”, a spus fără ocolișuri Abdul Baqi Haqqani.

Chiar dacă el susține că femeilor nu li se interzice dreptul la educație, multe universități nu își vor permite, din punct de vedere financiar și al resursei umane, să asigure clase separate. Haqqani insistă însă că sunt destule profesoare care să asigure educația femeilor și acolo unde nu se va putea ”vor putea preda bărbați, dar din spatele unei cortine sau folosind tehnologia”.

Anunțul vine după ce în weekend sute de femei care susțin talibanii au manifestat în fața Universității Shaheed Rabbani din Kabul. Îmbrăcate din cap până în tălpi în veșminte negre, aceste femei agitau steaguri talibane, lăudau măsurile impuse de noul regim și îi criticau pe cei care li se opun.

ADVERTISING

De când talibanii fuseseră înlăturați de la putere, educația femeilor a câștigat mult teren. Un raport recent al UNESCO arăta că în 17 ani numărul fetelor înscrise în învățământul primar a crescut de la zero la 2,5 milioane. Totodată, în ultimul deceniu, rata de alfabetizare a femeilor aproape s-a dublat, ajungând la 30%.

În noul guvern taliban, Ministerul pentru Femei a fost înlocuit cu Ministerul pentru Vicii și Virtuți. Această structură a existat și în vechiul regim și era responsabil cu impunerea prin violență a Shariei, legea islamică. Poliția islamică ce aparținea acestui minister era temută pentru că bătea cu bestialitate femei pentru ”infracțiuni” vestimentare sau dacă ieșeau pe stradă fără să fie însoțite de un bărbat.

Citește mai multe despre situația din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇