Jurnaliști bătuți crunt de talibani pentru că au transmis de la un protest al femeilor: ”Ai noroc că nu ai fost decapitat” (Foto)

Jurnaliști bătuți crunt de talibani pentru că au transmis de la un protest al femeilor: ”Ai noroc că nu ai fost decapitat” (Foto)

Doi jurnaliștii din Afganistan spun că au fost reținuți, bătuți și biciuiți de talibani atunci când încercau să transmită de la un protest al femeilor.

Fotografiile care circulă online arată doi jurnaliști de la publicația Etilaatroz cu răni la cap și vânătăi după ce au fost arestați la Kabul.

Unul dintre ei, Taqi Daryabi, a declarat pentru BBC că a fost dus la o secție de poliție, unde a fost lovit cu picioarele. De altfel, și echipa BBC a fost împiedicată să filmeze.

Daryabi, alături de fotograful Nematullah Naqdi, se afla miercuri un protest al femeilor din Kabul.

Cei doi au fost reținuți și duși la o secție de poliție, unde spun că au fost bătuți cu bastoane, cabluri electrice și biciuiți. Câteva ore mai târziu, au fost eliberați de talibani, fără explicații.

ADVERTISING

„M-au dus într-o cameră și mi-au legat mâinile la spate. Am decis să nu mă apăr pentru că am crezut că mă vor bate și mai rău, așa că m-am întins pe podea astfel încât să îmi protejez partea din față a corpului.

Au venit opt ​​dintre ei și au început să mă bată cu orice aveau în mână. Cicatricea de pe fața mea provine de la o lovitură cu piciorul în față. Am rămas inconștient după aceea, așa că s-au oprit. M-au dus într-o altă clădire și m-au abandonat acolo”, a declarat Daryabi.

La rândul său, Nematullah Naqdi a spus că talibanii au încercat să-i ia aparatul de îndată ce a început să fotografieze protestul.

"Unul dintre talibani mi-a pus piciorul pe cap, mi-a zdrobit fața de asfalt. M-au lovit cu piciorul în cap. Am crezut că mă vor ucide", a spus Naqdi pentru AFP.

ADVERTISING

El a întrebat de ce este bătut și i s-a răspuns: „Ai noroc că nu ai fost decapitat”.

CPJ, o organizație internațională neguvernamentală, a declarat că cel puțin 14 jurnaliști au fost reținuți și apoi eliberați în ultimele două zile.

"Talibanii demonstrează rapid că promisiunile potrivit cărora vor permite presei independente din Afganistan să funcționeze liber și în siguranță nu au nicio valoare", a declarat Steven Butler, de la CPJ.

Citește și:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇