Dragi funcționari publici, vi se mai pregătește ceva: Adio, ”instruiri” la mare și la munte! Adio, concursuri aranjate!

Dragi funcționari publici, vi se mai pregătește ceva: Adio, ”instruiri” la mare și la munte! Adio, concursuri aranjate!

Președintele ANFP, Liviu Mălureanu, a finalizat joi și a transmis spre Guvern pentru aprobare două proiecte care vizează transparentizarea unor cheltuieli din bani publici și organizarea de concursuri corecte în toată țara. ”Momentan nu mi-a fost adusă la cunoștință revocarea mea, deci încă sunt în funcție”, ne-a răspuns Liviu Mălureanu, întrebat despre criza guvernamentală cu care ne confruntăm.

”La ANFP, noi am început să dăm drumul la proiecte, la controale, la acțiuni în instanță. Rezultatele au început să se vadă și regretul e mai degrabă legat de faptul că suntem în plin proces de regândire a modului în care abordăm partea aceasta de administrație în care sunt implicați funcționarii publici”, ne-a mai declarat Liviu Mălureanu, întrebat dacă nu regretă faptul că, cel mai probabil nu își va putea duce planurile până la capăt, din cauză că va fi revocat de premierul Florin Cîțu, așa cum au fost demiși în ultimele 24 de ore zeci de secretari de stat, prefecți și subprefecți din USR PLUS.

În context, președintele ANFP ne-a precizat că joi a finalizat și trimis către Ministerul Dezvoltării două proiecte care modifică două hotărâri de guvern, primul referitor la formarea profesională a funcționarilor publici, iar cel de-al doilea la ocuparea funcțiilor prin concursuri organizate cu ajutorul unei aplicații care previne fraudarea.

ADVERTISING

Aceste proiecte se adaugă unui al treilea, extrem de important, care este încă în lucru și prevede evaluarea externă a activității funcționarilor publici, despre care Liviu Mălureanu ne-a vorbit pe larg în urmă cu câteva zile.

”Trebuie să știm cât ne costă muntele și marea”

”Primul proiect trimis joi la minister se referă la partea de formare profesională. Sunt de notorietate cazuri în care, sub impresia unei formări profesionale, se fac vacanțe pe bani publici la munte și la mare.

Proiectul prevede că aceste formări se vor face de acum înainte (dacă va trece proiectul) doar în mod excepțional în alte locații decât cele de la sediu, fie cel al formatorului, fie al instituției respective, fie online.

Și când spun excepțional, asta implică o justificare riguroasă din partea instituției. Această modificare va impune defalcarea costurilor, pentru a se vedea exact care sunt costurile pentru cazare și transport, și care sunt costurile pentru formare.

Trebuie să știm cât ne costă muntele și marea. Iar aceste costuri vor fi incluse în mod obligatoriu în raportul fiecărei instituții și vor fi publicate pe site-ul instituției respective sub penalizare – dacă nu se fac aceste lucruri, vor fi amendați de către ANFP.

ADVERTISING

Practic, aducem și o transparență maximă pe partea de costuri, iar pe de altă parte limităm foarte mult desfășurarea acestor activități în alte locuri”, ne-a explicat președintele ANFP.

Concursuri corecte, prin aplicație

Cel de-al doilea proiect finalizat și trimis la Ministerul Dezvoltării, în drum spre Guvern, se referă la organizarea concursurilor pentru funcționarii publici.

Coincidență sau nu, chiar joi, când liderii partidelor din coaliția de guvernare schimbau acuzații grave în Parlament sau la televizor, concursurile programate la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene pentru ocuparea mai multor funcții de conducere, inclusiv pentru noua structură ce urmează sa gestioneze PNRR-ul, au fost "intrerupte", de înlocuitorul lui Cristian Ghinea.

”De ce? Subiectele urmau să fie extrase aleatoriu, folosindu-se aplicația ANFP”, a scris pe Facebook Liviu Mălureanu.

La Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene maine erau programate concursurile pentru mai multe functii de...

Publicată de Liviu Malureanu pe Miercuri, 8 septembrie 2021

Rugat să ne ofere mai multe detalii despre această aplicație și despre al doilea proiect trimis azi la minister, Liviu Mălureanu ne-a spus că ”o parte dintre ministere, mai exact cele conduse de miniștrii USR-PLUS, au aderat deja voluntar la aplicația dezvoltată de ANFP”.

ADVERTISING

Este o aplicație care extrage în dimineața concursului, cu doar jumătate de oră înainte, subiectele pentru examen, dintr-o baterie de câteva sute de subiecte, ceea ce face foarte grea spre imposibilă fraudarea examenului.

Din păcate, am văzut că la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-au sistat concursurile care trebuiau să aibă loc joi folosind această aplicație. Și înțeleg că la fel s-ar fi întâmplat și la Ministerul Economiei. Ministrul a negat acest lucru, dar în presă au apărut informații că și acolo s-au oprit
concursurile.

Propunerea noastră de modificare a HG 611 este să devină obligatorie folosirea aplicației. Noi o explicăm pe larg într-un cadru legal și apoi o facem obligatorie, în primul rând pentru reprezentanții ANFP, mă refer nu doar la cei direcți, ci și la cei care sunt delegați (în prefecturi, în consilii județene). În toată țara. Cele două propuneri vor ajunge pe masa dlui ministru Cseke Attila și apoi în Guvern”, a adăugat acesta.

Întrebat dacă a discutat până acum despre ele cu ministrul, președintele ANFP ne-a spus ca ”în mod direct, nu”.

”Dar această a doua propunere este la a doua revenire. A fost trimisă într-o primă formă către Ministerul Dezvoltării și au fost incluse câteva observații. Partea bună este că nu s-a intervenit pe partea de fond, adică să se interzică folosirea aplicației, de unde am dedus că se acceptă ideea. Aplicația este deja funcțională și este folosită. Doar îi dăm o mai mare putere, prin acest cadru legal”, a adăugat acesta.

În ceea ce privește consecințele pentru cetățeni, beneficiarii muncii funcționarilor publici, Liviu Mălureanu a subliniat că ”dacă s-ar folosi aplicația, am avea concursuri corecte într-un procent de circa 80%”.

”Nu s-ar mai da decât foarte greu subiectele înainte unor candidați și, chiar dacă ar fi așa, ei ar primi cateva sute de subiecte, or, dacă învață subiectele, implicit învață și legislația, ceea ce ar fi trebuit să facă oricum”, a conchis el.

Evaluarea funcționarilor publici se va face, dar cum?

Revenind la proiectul de zilele trecute, evaluarea externă, nu de către propriii șefi, a funcționarilor publici, acel proiect ”este încă în lucru”.

”Acel proiect este mult mai complex, sunt câteva elemente noi în legislație, el presupune și amendarea Codului Administrativ. Se pleacă de la zero, dacă pot să zic așa.

Avem și un calendar de implementare. Proiectul se va duce la îndeplinire, pentru că el este inclus și în PNRR. Întrebarea este dacă acea evaluare va rămâne externă sau va fi internalizată. Acela este un punct sensibil.

Nu mă tem de remaniere, pentru că mi-am asumat din prima zi în care am preluat rolul de președinte al ANFP că este un mandat politic și pot fi demis oricând. Regretul ar fi legat de proiecte. Depinde de următorul președinte dacă va continua sau nu această abordare”, a conchis încă președintele ANFP, Liviu Mălureanu.

Cum imi petrec ultimele ore la ANFP? Facand lucruri ce trebuie facute. Detalii mai jos:La munte sau la mare? Acasă!...

Publicată de Liviu Malureanu pe Joi, 9 septembrie 2021

Află mai multe despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇