Moțiunea USR PLUS a fost citită într-o ședință cu strigăte, îmbrânceli și amenințări cu plângeri penale, în Parlament (Video)

Moțiunea USR PLUS a fost citită într-o ședință cu strigăte, îmbrânceli și amenințări cu plângeri penale, în Parlament (Video)

Moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR “Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!” a fost citită azi în Parlament într-o ședință cu scandal și îmbrânceli.

Tensiunile au început după ce vicepreședintele Florin Roman a preluat microfonul pentru a prezida ședința. Ludovic Orban îi delegase atribuțiile, pentru a merge să își facă mai departe campanie în țară pentru șefia PNL.

Astfel, Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS, i-a cerut lui Roman să o lase pe șefa Senatului, Anca Dragu, să conducă ședința.

Și pentru că deputatul PNL a continuat să prezideze, parlamentarii USR PLUS și AUR l-au înconjurat pe Florin Roman, i-au luat microfonul, l-au ridicat de pe scaun și l-au înlăturat de la prezidiu. Parlamentarii AUR i-au strigat lui Roman: "Pleacă, mafiotule! Nu îți este rușine, mafiotule?". Ulterior, Anca Dragu, președintele Senatului, a condus ședința.

La final, co-președintele AUR George Simion a anunțat că va face plângere penală pe numele lui Florin Roman, pe motiv că ”a uzurpat calități oficiale”. La rândul lui, Florin Roman a spus și el că face plângere penală pentru că a fost forțat să plece de la prezidiu.

ADVERTISING

USR a încercat să stabilească votul moțiunii mai devreme

Ionuț Moșteanu a cerut includerea pe ordinea de azi a plenului stabilirea calendarului moțiunii. Propunerea a fost supusă la vot, dar a fost respinsă cu 117 voturi pentru, 216 împotrivă și 4 abțineri.

Așadar, moțiunea va fi dezbătută și votată după decizia CCR, așa cum au decis azi Birourile Permanente Reunite.

Orban și Cîțu au absentat la plen

Dimineață, la a 5 încercare, Birourile Permanente Reunite au reușit să se reunească în ședință și au decis că moțiunea să fie citită azi, iar dezbaterea și votul să aubă loc după decizia CCR.

Deși a insistat public că neparticiparea la plen încalcă Constituția și regulamentul, pentru că prezența la activitățile Parlamentului e obligatorie, nu facultativă, Ludovic Orban a anunțat acum că el și-a delegat atribuțiile de șef al Camerei și se duce să-și facă mai departe campanie în țară pentru șefia PNL.

Nici premierul Florin Cîțu nu va participa azi la ședința plenului Parlamentului, afirmând că "nu girez astfel de acte în Parlamentul României, abuzuri ale celor doi preşedinţi.

Mai mult, el a spus că dacă CCR va da dreptate Guvernului în sesizarea pe tema moțiunii de cenzură, va cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi a preşedintelui Senatului, Anca Dragu.

Ședința în plen a Camerei Deputaților României din 9 septembrie 2021

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului României din 9 septembrie 2021

Publicată de Privesc.Eu pe Joi, 9 septembrie 2021

SpotMedia.ro v-a ținut la curent cu cele mai importante declarații din plenul Parlamentului de la citirea moțiunii de cenzură:

17:15 - Georgre Simion a anunțat că va face plângere penală pe numele lui Florin Roman, pe motiv că ”a uzurpat calități oficiale”. La rândul lui, Florin Roman a spus și el că face plângere penală pentru că a fost forțat să plece de la prezidiu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

17:14 - La rândul său, co-președintele USR PLUS Dan Barna a comentat că nu susține manifestările agresive. „Am spus că ședința a adus aminte de vremuri pe care le credeam depășite în Parlament, sper că regulile vor redeveni respectate (...) Nu am susținut și nu susțin manifestările violente și agresive. Fiecare parlamentar trebuie să respecte regulile”.

17:10 - Anca Dragu, șefa Senatului, spune, referitor la scandalul din Parlament la citirea moțiunii de cenzură, că nu se aștepta la o asemenea încercare de preluare a puterii.

„Chiar nu m-am așteptat la asemena încercare de preluare a puterii. Este de neimaginat. Se ținea de microfoane efectiv, nu mă așteptam să vedem așa ceva”, a declarat ea după ședința în care s-a citit moțiunea de cenzură. Referitor la faptul că Florin Roman i-a cerut demisia din fruntea Senatului, Anca Dragu a replicat: „Nu are decât să amenințe cu ce vrea el. Este liber să facă amenințări, Îi aduc aminte dlui Roman că există un Cod Penal în Români”.

16:58 - Moțiunea a fost citită. Co-preşedintele AUR George Simion cere să fie convocat Parlamentul marți, la ora 16.00, cu un singur punct pe ordinea de zi: dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură. Președintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că va discuta și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, iar apoi vor lua o decizie.

ADVERTISING

16:49 - Rodeanu reia, dar este întrerupt din nou de Simonis pe același motiv. A reluat citirea moțiunii, iar de această dată nu a mai fost întrerupt.

16:47 - Deputatul USR Bogdan Rodeanu citește moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, îl întrerupe, pe motiv că nu citește cuvânt cu cuvânt ceea ce scrie în document.

16:39 - Parlamentarii au votat înființarea comisiei de anchetă.

16:25 - Citirea moțiunii întârzie, se discută acum alte subiecte de pe ordinea de zi. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, cere să se voteze înființarea unei comisii de anchetă prin care să se verifice de ce prețul la gaze și electricitate a crescut.

16:17 - Propunerea a fost respinsă. Au fost 117 voturi pentru, 216 împotrivă și 4 abțineri. Așadar, moțiunea va fi dezbătută și votată după decizia CCR, așa cum au decis azi Birourile Permanente Reunite.

16:15 - Anca Dragu a acceptat să supună la vot propunerea lui Moșteanu privind includerea pe ordinea de azi stabilirea calendarului moțiunii.

16:12 - Parlamentarii USR PLUS și AUR l-au înconjurat pe Florin Roman, i-au luat microfonul, l-au ridicat de pe scaun și l-au înlăturat de la prezidiu. Parlamentarii AUR i-au strigat lui Roman: "Pleacă, mafiotule! Nu îți este rușine, mafiotule?".

De acum, Anca Dragu, președintele Senatului, conduce ședința.

citire moțiune
Inquam Photos / George Calin
citire moțiune
Inquam Photos / George Calin

16: 10 - Moșteanu îi cere lui Roman să nu mai conducă ședința, pentru preşedinte de şedinţă ar trebui să fie unul dintre preşedinţii Senatului sau Camerei Deputaţilor. El a spus că Roman nu avea niciun drept să conducă şedinţa dacă Anca Dragu e la pupitru.

”Președintele Senatului trebuie să conducă această ședință. Domnule Roman, nu mai faceți un abuz, lasați-o pe doamna Dragu să conducă ședința”, a spus Moșteanu.

16:08 - Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, ia apărarea lui Roman și îi spune lui Moșteanu că nu procedează potrivit regulamentului.

”Domnule Moșteanu, mai întâi se supune ordinea de zi propusă de Birourile Permanente Reunite. Apoi puteți cere suplimentarea ordinii de zi”, a spus Simonis.

16:06 - Florin Roman refuză să supună la vot stabilirea calendarului moțiunii.

16:05 - Cei de la AUR acuză că deși prezența parlamentarilor este obligatorie, 100 de senatori și deputați PSL, PNL și UDMR lipsesc.

16:03 - Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS, cere să fie supusă la vot stabilirea calendarului moțiunii.

”În temeiul art. 20 din regulamentul ședințelor comune, în calitate de lider de grup, vă rog, dle președinte de ședință, adăugarea unui nou punct, punctul 1 - stabilirea calendarului moțiunii de cenzură. Suntem în cadru constituțional. Azi citim moțiunea de cenzură. După 3 zile moțiunea trebuie dezbătută și votată. Potrivit Constituției, moțiunea se dezbate la 3 zile de la citire”, a spus Moșteanu.

16:00 - Ședința a început și este condusă de deputatul PNL Florin Roman. Acesta îl înlocuiește pe Ludovic Orban, care a anunțat că nu participă la plen pentru că merge prin județe pentru a-și prezenta moţiunea prin care vizează un nou mandat de preşedinte al partidului.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇