Orban nu se mai duce în plen, că e în urmă cu campania din PNL. Ieri spunea că cine absenteză încalcă legea

Orban nu se mai duce în plen, că e în urmă cu campania din PNL. Ieri spunea că cine absenteză încalcă legea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După ce zile la rând a insistat că liberalii trebuie să participe la citirea moțiunii de cenzură din plenul Parlamentului, afirmând că prezența nu este facultativă, ci obligatorie, Ludovic Orban a anunțat azi că el nu se va afla în sală.

Liderul PNL, care este și președinte al Camerei Deputaților, și-a motivat absența prin faptul că trebuie să meargă prin județe pentru a-și prezenta moţiunea prin care vizează un nou mandat de preşedinte al partidului.

”Îmi voi delega, încă nu am hotărât cui. După cum știți, eu am avut un calendar foarte strâns, mai am de prezentat moțiunea mea în 20 de județe. Din cauza asta o să îmi deleg atribuțiile”, a spus Orban.

ADVERTISING

Mai mult, el și-a criticat colegii care deși ieri au decis să nu meargă în plen, azi s-au răzgândit și au anunțat că participă.

”Îmi cunoașteți punctul de vedere încă de ieri. E amuzant și trist pentru colegii mei înfierbântați care ieri hotărsc una, ba chiar amenință că îi vor sancționa pe cei care participă la ședința Parlamentului, iar azi s-au sucit cu 180 de grade. E ceva de noaptea minții. Sunt fericit că nu am participat la aceste întâlniri”, a afirmat Orban.

UPDATE 13:53 - Ulterior, în Monitorul Oficial a fost publicată decizia potrivit căreia Orban i-a delegat lui Florin Roman atribuţiile de preşedinte al Camerei pentru joi, între orele 16:00, când începe şedinţa, şi 24:00.

ADVERTISING

Ce spunea Orban miercuri

”Dacă o moțiune de cenzură, care este singurul instrument democratic aflat la dispoziția Parlamentului, este blocată prin chichițe procedurale, prin șmecherii, prin boicotarea cvorumului sau absența de la sedințele Parlamentului (conform regulamentului prezența parlamentarilor la activitatea Parlamentului nu e facultativă, ci obligatorie), blocarea este un atentat la democrație și la principiul constituțional al statului de drept.

Aceste practici care depășesc cadrul constituțional trebuie sancționate de opinia publică. Cetățenii să știe foarte limpede”, spunea Orban miercuri.

ADVERTISING

Nu a votat pentru amânarea dezbaterii moțiunii

Pe de altă parte, Orban a anunțat că el nu a votat amânarea dezbaterii și votului moțiunii până după decezia CCR, pentru că nu este constituțional.

”Poziția mea a fost foarte clară și foarte limpede. Nu am votat această propunere (pentru amânarea dezbaterii și votului - n.red.). Nu pentru că îmi doresc să se dezbată mai repede, ci pentru că această deczie e profund neconstituțională”, a spus Orban.

El a dat exemplu o situație similară, din 2020, când PSD a depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Orban, iar el a sesizat CCR învocând un conflict între Guvern și Parlament.

”Dacă cineva ar fi avut răbdare să își aducă aminte anul 2020, ar fi știut din decizia CRR că invocarea declanșării unui conflict juridic de natură constituţională nu poate să oprească moțiunea.

Ca premier al Guvernului PNL în august 2020 cand PSD a initiat moțiune, eu am invocat un conflict juridic de natură constituţională în Guvern și Parlament. În cuprinsul motivării deciziei CCR, Curtea a spus foarte clar că Parlamentul a procedat corect în derularea moțiunii de cenzură”, a explicat Orban.

3 zile între citire și vot

Totodată, liderul PNL a spus că există o altă decizie a CCR cu referire la termenul regulamentar care e prevăzut de la citire și până la dezbatere și vot.

”Există o altă decizie a CCR cu referire la termenul regulamentar care e prevăzut de la citire și până la dezbatere și vot. Scrie foarte clar că are loc după 3 zile de la citire.

În acea pronuntare a CCR se spune că Parlamentul trebuie să dea dovadă de celeritate, nu poate să amâne nejustificat dezbaterea și moțiunii”, subliniază Orban.

Acesta afirmă că a postat pe site-ul Camerei Deputaților o informare cu privire la toate aceste decizii ale CCR.

”Sunt profund afectat că deși noi în convocarea plenului camerelor reunite am postat pe site o informare cu privire la deciziile CCR, orice membru putea să citească toate aceste decizii, dar nu au facut-o.

Eu mi-am făcut datoria să le pun la dispoziție toată jurisprudență, răspunderea le aparține”, a conchis Orban.

Declarații de presă susținute de președintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, la finalul ședinței Birourilor Reunite ale Parlamentului

Declarații de presă susținute de președintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, la finalul ședinței Birourilor Reunite ale Parlamentului

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Joi, 9 septembrie 2021

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇