Ludovic Orban a explicat miercuri, într-o conferință de presă, că e obligat, ca președinte al Camerei Deputaților, să convoace plenul pentru moțiunea de cenzură și i-a acuzat pe liberalii din tabăra Cîțu că încalcă Constituția și regulamentul Parlamentului dacă continuă să boicoteze ședința.
”Prima obligație a membrilor PNL e de a respecta Constituția și legile țării. Le atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați că au obligația să respecte Constituția și legile țării. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare. În calitate de președinte al PNL apăr Guvernul PNL. Nu voi vota moțiunea și niciun parlamentar PNL nu va vota moțiunea. În calitate de președinte al Camerei Deputaților am obligația constituțională de a respecta democrația în România.
Dacă o moțiune de cenzură, care este singurul instrument democratic aflat la dispoziția Parlamentului, este blocată prin chichițe procedurale, prin șmecherii, prin boicotarea cvorumului sau absența de la sedințele Parlamentului (conform regulamentului prezența parlamentarilor la activitatea Parlamentului nu e facultativă, ci obligatorie), blocarea este un atentat la democrație și la principiul constituțional al statului de drept.
Aceste practici care depășesc cadrul constituțional trebuie sancționate de opinia publică. Cetățenii să știe foarte limpede”, a spus Orban.
El a spus că și fără cvorum ședința de plen reunit se va ține. Birourile permanente trebuie să stabilească ordinea de zi și dacă va fi iar boicot aceasta nu va putea fi votată. Însă Orban atrage atenția că în final plenul e suveran și a dat de înțeles că textul moțiunii va fi cel mai probabil citit în ședința de joi de la 16:00.
”Ce este clar e că plenul are capacitatea de a vota ordinea de zi. (...) În ce privește prezența la plen, ea nu e facultativă, ci obligatorie, și în cazul în speță trebuie avut în vedere că se derulează o procedură constituțională în care, dacă nu ești prezent, pur și simplu împiedici derularea procedurilor, deci încalci Constituția și principiile statului de drept”, a adăugat liderul PNL.
Orban: Dacă cineva mă amenință nu face decât să mă determine să fiu și mai hotărât
Orban a părut că nu era la curent cu declarațiile lui Florin Cîțu, care anunțase că Guvernul va sesiza CCR cu privire la un posibil conflict juridic între Guvern și Parlament. După ce l-au lămurit jurnaliștii, șeful PNL a spus că oricum moțiunea nu va fi blocată de această sesizare.
”Normal că nu blochează. Se blochează numai o lege când CCR e sesizată să-și exercite controlul constituțional înainte de promulgare. Nu se blochează nicio procedură parlamentară”, a spus Orban.
Despre posibilitatea sancționării sale, așa cum a amenințat Cîțu pe oricine înlesnește demersurile celor care vor să dea jos guvernul prin moțiune, liderul PNL a spus că nu se teme.
”Ar trebui să se teamă de sancțiune acei colegi mai înfierbântați care nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă Constituția și regulamentul. (...) Eu nu sunt speriat. De-a lungul timpului oamenii care au încercat să mă amenințe n-au avut niciodată sorți de izbândă. Dacă cineva mă amenință nu face decât să mă determine să fiu și mai hotărât, și mai serios, atunci când am convingerea că am dreptate”, a subliniat Orban.
El a făcut referire și la colegii din PNL care și-ar dori șefia Camerei Deputaților, dar a insinuat că nu sunt competenți.
”Probabil deja sunt destui care se gândesc că le-ar sta bine să fie președinți ai Camerei Deputaților. I-am văzut pe Bode, Sighiartău, Raluca Turcan. Sigur, de dorit poate să-și dorească oricine, este de dorit să ai obiective de carieră, problema e să ai capacitatea să-ți îndeplinești obiectivele de carieră”, a spus Orban.
Întrebat dacă el crede că Florin Cîțu ar fi trebuit să facă un pas în spate ca să deblocheze situația, el a dat de înțeles că da.
”Pentru mine e mai importantă România decât un membru PNL. Eu am arătat că am tăria, onoarea și caracterul să-mi dau demisia”, a conchis Orban.