Octavian Jurma, despre noul prag al pandemiei: Criza politică se va traduce într-o criză de sănătate publică. Eu vreau să știu de ce 6 la mie. Și mai vreau să știu cine a semnat asta

Octavian Jurma, despre noul prag al pandemiei: Criza politică se va traduce într-o criză de sănătate publică. Eu vreau să știu de ce 6 la mie. Și mai vreau să știu cine a semnat asta

Din păcate, pandemia a evoluat mai rău decât arătau prognozele de acum o lună și, din toate punctele de vedere, avem circumstanțele unei ”furtuni perfecte”. Prognoza de 4.000 de cazuri internate în spital se va îndeplini săptămâna aceasta, este o certitudine statistică, iar asta înseamnă că la sfârșitul lunii, când ne așteptam să avem aceste 4.000 de cazuri, noi o să avem dublu, dacă nu chiar mai rău, ne-a declarat medicul și cercetătorul Octavian Jurma.

Pașaportul verde, mai devreme sau mai târziu este inevitabil, vedem experiența Italiei și a Franței, unde există oameni de stat responsabili, care pun interesul țării mai presus de interesul politic. Iar pe de altă parte, oamenii de la INSP ar trebui să fie activi profesional, să comunice, nu să aștepte aprobarea șeful lor, pentru că ”adevărul factual este independent de interpretarea lor emoțională și politică”.

”Rolul lor nu este să cenzureze adevărul în funcție de consecințele adevărului. Eu vreau să știu de ce 6 la mie. Și mai vreau să știu cine a semnat asta, pentru că cineva a făcut o recomandare să se ridice pragul de la 1 la mie până la 6 la mie (chiar dacă a făcut-o la solicitare politică). Eu nu cred că un om normal la cap, cu o brumă de pregătire, putea să ridice pragul la modul ăsta fără nicio justificare”, ne-a mai declarat Octavian Jurma, în cadrul unui dialog purtat marți, în plină criză politică, dialog din care am extras ideile principale, pe care vi le prezentăm în continuare, în format text si detaliat – audio:

Octavian Jurma
Foto: Facebook / Octavian Jurma
  • Din păcate, pandemia a evoluat mai rău decât arăta prognoza mea de acum o lună. Eu mă așteptam să văd cifrele de săptămâna trecută abia la mijlocul lui septembrie, abia săptămâna viitoare. Cifrele pe care le vedem acum (ne apropiem de 2.500 de cazuri pe zi) ne arată că lucrurile merg rău.
  • Premierul anunța că vom avea un val de maximum 1.500 de cazuri/ zi, asta fiind justificarea pentru care nu s-a luat nicio măsură. Dimpotrivă, pe 1 august s-au relaxat complet măsurile – s-a dat drumul la marile evenimente, la nunți cu peste o mie de persoane, la mii și mii de mici evenimente, acestea fiind surcelele care au alimentat focul care arde acum ”bușteanul național”, ca să mă exprim plastic.
  • Dincolo de numărul de cazuri, un mare semn de întrebare era legat de numărul de internări în spitale. Ei au pornit de la premisa că vom avea maximum 4.000.
  • Nu știu exact de unde vin datele astea, niciodată nu ni s-a spus cine le furnizează, ca să putem să le verificăm cu cei care le-au produs că asta au spus. Niciodată nu o să vedem o instituție publică din România contrazicând o declarație politică. Și asta este un lucru grav. Doar la BNR văd că încă mai sunt oameni responsabili.
  • Uitându-ne la Anglia am văzut că numărul de cazuri grave și decese a fost mult mai scăzut în valul 4, chiar dacă el a avut același număr de cazuri ca valul 3. Așa că ei au zis ”Ok, asta se va întâmpla și în România”. De ce?!?! Noi eram doar 25% vaccinați, iar ei erau 75% vaccinați! Înseamnă că s-au bazat foarte mult pe imunitatea naturală, obținută prin infectare, acea faimoasă imunitate de turmă. Această imunitate a fost supraestimată.
  • Măsurile pe care noi le-am luat pentru valul 4 au fost calibrate pentru 1.500-4.000 maxim de cazuri pe zi. De asta ne-am culcat pe-o ureche: Nu s-au făcut spitale noi, nu s-au întâmplat revoluții pe partea sanitară, școlile nu sunt pregătite pentru online, nimic.
  • Acum se adaugă 200 de internări pe zi. Prognoza de 4.000 de cazuri internate în spital se va îndeplini săptămâna aceasta, este o certitudine statistică, nu o speculație. Asta înseamnă că la sfârșitul lunii, când ei se așteptau să avem aceste 4.000 de cazuri, noi o să avem dublu, dacă nu chiar mai rău.
  • Iar asta n-ar fi cea mai mare problemă dacă din spital ar pleca toți liniștiți acasă și nu i-am regăsi și în ATI – mai bine de 12%, astăzi. Boala este extrem de gravă. Probabil că vom depăși 500 de internări la ATI chiar săptămâna asta, dar dacă nu, atunci la începutul săptămânii viitoare sigur.
  • Din toate punctele de vedere avem circumstanțele unei furtuni perfecte: Avem o relaxare maximă, pe fondul politizării răspunsului la pandemie (în România criza politică se va traduce într-o criză de sănătate publică ).
  • Nu are cine să limiteze rata de creștere, ceea ce înseamnă că cel puțin până la sfârșitul lunii pandemia va evolua nestânjenită. De asta mă îngrijorează și deschiderea școlilor.
ADVERTISING
  • Un alt factor agravant este faptul că toate județele sunt în creștere accelerată. E o creștere aproape simultană. Ați văzut că Satu Mare a depășit Ilfovul. Nimeni nu a prevăzut asta, a evoluat relativ constant și în două săptămâni a ieșit în frunte.
  • Era o suspiciune că s-ar putea să fie o tulpină nouă, dar nu. Doar faptul că e o debandadă totală, un soi de petrecere generalizată și nimeni nu respectă nimic.
  • Pașaportul verde, mai devreme sau mai târziu, va fi adoptat și pentru uz intern, este inevitabil. Mă uitam la Italia, pentru că dacă noi nu ne recunoaștem greșelile, nu putem învăța din ele. Italia este una dintre puținele țări occidentale unde valul 4 este mai mic decât valul 3, stau mai bine decât englezii, pentru că au introdus foarte rapid pașaportul verde. Ei au obligat medicii să se vaccineze, n-au mai stat pe gânduri, au spus ”Nu mai vrem încă o dată Lombardia, n-au decât să se supere pe noi”.
  • Asta face un om de stat responsabil. Și președintele Macron, toți. Când e vorba despre interesul politic sau de interesul țării, pune mai presus interesul țării. De câte ori într-o generație apare șansa să fii om de stat? Asta e o oportunitate pe care oamenii politici o ignoră, din păcate – Să se ridice la înălțimea evenimentului. E ocazia lor de glorie și o ratează patetic.
  • Într-un asemenea mediu răspândirea bolii este mult mai dificilă.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • Avem un guvern negaționist, pentru că s-a ridicat pragul atât de mult, la 6 la mie. Aici eu am o mare problemă – nu ni s-a dat nicio justificare epidemiologică.
  • Nimeni nu și-a asumat, decât generic - și-a asumat Ministerul Sănătății. Cine? Unde e semnătura pe recomandările făcute? Noi avem un Institut de Sănătate Publică, cu sute de oameni angajați, care presupune niște documente atent documentate și semnate.
  • Eu m-am uitat pe site-ul CDC, omologul INSP în SUA, și am găsit acolo manual de epidemiologie, rapoarte clare despre viruși, ce înseamnă secvențiere, tot. Am găsit articole, studii știintifice, investigații făcute de ei.
  • Și oamenii care sunt angajați la INSP ar trebui să fie activi profesional, să publice, să comunice, nu să stea acolo și să aștepte să le aprobe șeful lor, pentru că adevărul factual este independent de interpretarea lor emoțională și politică. Rolul lor nu este să cenzureze adevărul în funcție de consecințele adevărului.
  • Eu vreau să știu de ce 6 la mie. Și mai vreau să știu cine a semnat asta, pentru că cineva a făcut o recomandare să se ridice pragul de la 1 la mie până la 6 la mie (chiar dacă a făcut-o la solicitare politică). Eu nu cred că un om normal la cap, cu o brumă de pregătire, putea să ridice pragul la modul ăsta fără nicio justificare.
  • Australia secvențiază tot și ei au constatat că școlile funcționează ca un catalizator: Da, copiii fac forme ușoare, dar preiau virusul dintr-o familie și îl transmit în altă familie. Și au închis școlile, pe baza evidenței. Noi le-am ținut deschise. Pe baza cărei evidențe? Pe baza faptului că școala online merge prost, asta e scuză?! Faptul că noi nu suntem în stare să facem ce trebuie e un motiv să îi trimitem la școală pe copii?
  • Eu nu cred că asta e o scuză, dimpotrivă, aveam motive suplimentare să facem școala online să meargă brici.
  • Acum, la 6 la mie închidem tot. Nici măcar scenariile din februarie nu le-am păstrat, acelea erau scenarii foarte bine gândite.
ADVERTISING
  • Valul 3 a fost la doar 6 săptămâni de creștere accelerată și ne-a umplut secțiile la 1.500 de cazuri la ATI.
  • Sunt foarte curios dacă va fi vreo reacție oficială la depășirea pragului de 4.000 de cazuri în spitale. Asta vom avea probabil joi, cel târziu vineri. E pragul cel mai rău la care se așteptau, inclusiv dl. col Gheorghiță.
  • Ce vor face? Vor ieși să spună care e noul scenariu cel mai rău posibil sau de acum încolo mergem înainte orbește și ne adaptăm din mers?

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇