Orban și Dragu au convocat Parlamentul joi pentru citirea moțiunii de cenzură. Cîțu sesizează CCR

Orban și Dragu au convocat Parlamentul joi pentru citirea moțiunii de cenzură. Cîțu sesizează CCR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi preşedintele Senatului, Anca Dragu, au convocat o şedinţă comună a Parlamentului joi, la ora 16:00, pentru citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, depusă de USR PLUS.

Cei doi invocă mai multe decizii ale Curţii Constituţionale. Una dintre ele arată că ”împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziille guvernamentale de angajare a răspunderii”.

O altă decizie a CCR spune că ”(…) Astfel, în cel mult 5 zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură trebuie prezentată în şedinţa comună a celor două Camere (…) iar după 3 zile de la prezentare trebuie dezbătută şi votată”.

ADVERTISING

Vezi AICI documentul prin care Orban și Dragu au convocat Parlamentul

Cîțu sesizează CCR

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri, după ședința Biroului permanent național al partidului, că vrea sa sesizeze CCR pe tema moțiunii de cenzură, pentru a stabili dacă toate procedurile sunt respectate de Palament.

"Vă anunţ că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pentru conflict juridic între Guvern şi Parlamentul României. Există dubii şi în modul în care au fost depuse aceste semnături a doua oară.

Noi ce am văzut și ce am primit, semnături în fotocopie, este inadmisibil. Curtea Constituțională e singura care poate spune dacă s-a respectat legea.

ADVERTISING

Nu ne opunem ca un partid parlamentar să depună moțiune de cenzură. Vrem să ne asigurăm că toate procedurile sunt respectate din punct de vedere al legalității", a declarat Cîţu.

Totodată, premierul a spus că s-a decis ca parlamentarii PNL să nu participe la sedință până nu se verifică legalitatea semnăturilor.

”Ce ne ne facem dacă participăm la această mascaradă și aflăm că totul a fost ilegal?”, a afirmat Cîțu.

În plus, orice liberal care participă la moțiune va fi sancționat, a anunțat prim-ministrul:

”Niciun parlamentar PNL nu va face demersuri în Parlament sau în afara lui pentru dărâmarea propriului guvern şi a premierului desemnat de PNL, Florin Cîţu. În caz contrar, se va supune sancţiunilor statutare”.

ADVERTISING

Stabilirea calendarului, blocată de 4 ori

Birourile Permanente reunite nu au reușit să stabilească nici ieri calendarul prevăzut de Constituție pentru dezbaterea și votarea moțiunii. A fost a patra şedinţă suspendată din lipsă de cvorum.

În aceste condiții, Orban, a anunțat că va comunica Guvernului moțiunea de cenzură, conform cadrului legal în vigoare, iar apoi va convoca plenul reunit.

”Derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie. Astăzi voi comunica guvernului moțiunea de cenzură.

Am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale inițiatorilor (unele fuseseră trimise online), ele reprezintă o confirmare a autenticității. Nu există nicio cerere de retragere a vreunei semnături. Procedurile trebuie să se deruleze conform Constituției.

Mă voi consulta telefonic cu toți colegii din Birourile Permanente și voi mai încerca, după comunicarea către Guvern, convocarea unui BPR pentru a convoca plenul reunit (…)” , a anunțat Ludovic Orban, acesta fiind pasul următor prevăzut de procedura constituțională în vederea dezbaterii și apoi votării moțiunii.

Citește mai multe pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇