Orban anunță că moțiunea USR PLUS merge înainte. Cu votul său a oprit verificarea semnăturilor, dorită de PNL

Orban anunță că moțiunea USR PLUS merge înainte. Cu votul său a oprit verificarea semnăturilor, dorită de PNL

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat luni după amiază că va convoca pentru a patra oară o reuniune a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, după eșecul celorlalte trei, urmând ca, indiferent ce se întâmplă de data asta, procedura prevăzută de Constituție pentru o moțiune de cenzură să continue, adică să fie informat Guvernul.

Ludovic Orban a explicat public ce s-a întâmplat la ședința de azi, lăsată de PSD fără cvorum, precizând că solicitarea colegului său Daniel Fenechiu, de trimitere a semnăturilor pentru moțiune la comisia de statut ca să fie verificate, nu a fost adoptată, pentru că s-au înregistrat 9 voturi din 18, adică nu a fost depășit pragul de jumătate plus 1, cerut de cadrul legal în vigoare. Totodată, el a precizat că s-a abținut de la vot.

În aceste condiții, președintele Camerei Deputaților a spus că își va îndeplini obligațiile prevăzute de Constituție și de regulamente, în termenele prevăzute de acestea.

ADVERTISING

Voi mai convoca o reuniune a Birourilor permanente reunite, după care voi comunica Guvernului, indiferent daca va fi sau nu cvorum. Mă voi consulta cu colegii din Birourile Permanente, pentru a convoca ședința la o ora potrivită”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a subliniat faptul că, potrivit articolului 94 din regulamentul ședințelor comune ale Birourilor permanente, este obligația lui să le convoace după depunerea unei moțiuni de cenzură și apoi să comunice oficial guvernului despre acest lucru.

Liderul liberalilor a reamintit că moțiunea a fost depusă vineri seara, iar ulterior el și-a îndeplinit atribuțiile, însă ședința nu a putut fi ținută nici vineri seara, nici sâmbătă la prânz din lipsă de cvorum.

La ședința de azi, moțiunea a fost pusă pe ordinea de zi, dar la propunerea lui Alfred Simonis, liderul grupului deputaților PSD, subiectul a fost pus la punctul 3, după alte două subiecte – înființarea unei comisii de anchetă pe energie și solicitarea lui Daniel Fenechiu (liderul senatorilor PNL), ca semnăturile de la moțiune să fie trimise pentru verificare la comisia de statut.

ADVERTISING

”Nu am votat ordinea de zi în această formă, nu am fost de acord cu introducerea unui punct care a fost depus la 11:30, nici nu am apucat să verificăm dacă sunt îndeplinite procedurile”, a explicat Ludovic Orban.

Propunerea PSD a fost votată ”de toți parlamentarii PSD prezenți, evident și de alți parlamentari”, iar după punctul 1 au plecat toți cei 8 reprezentanți ai PSD, a mai precizat el.

”S-a dezbătut punctul 2, iar rezultatul votului este: 18 membri prezenți, au votat pentru propunere 9, 7 împotrivă și 2 parlamentari au fost prezenți și nu au votat - a fost vot nominal, nu au votat Ovidiu Ganț și Ludovic Orban.

Propunerea nu a fost adoptată, votul în Parlament se adoptă cu jumătate plus 1 dintre cei prezenți, au fost prezenți 18, iar în favoarea propunerii au votat doar 9.

Propunerea nu a trecut. După aceea, alți colegi, din PNL, au plecat din sala de ședință, am rămas fără cvorum, nu am putut să discutăm punctul 3 – prezentarea moțiunii de cenzură”, a relatat Ludovic Orban.

ADVERTISING

În context, acesta a subliniat un lucru foarte important în acest context: ”Un parlamentar poate să semneze o singură moțiune de cenzură pe sesiune parlamentară”.

De ce s-a abținut de la vot

De asemenea, Ludovic Orban și-a justificat abținerea de la vot, subliniind faptul că nu poate accepta ”o procedură care nu are bază regulamentară, constituțională”, făcând referire la ”amânarea cu 2 săptămâni a procedurii, prin verificarea unei comisii care nu are atribuții” în acest sens.

Ludovic Orban a afirmat că ar fi putut fi luată în considerare propunerea Cristinei Prună (USR PLUS) ca parlamentarii care au semnat moțiunea să confirme personal, fizic sau online, acest lucru, însă propunerea nu a fost supusă la vot.

Se putea verifica în decursul unei ore dacă există sau nu numărul minim de semnături constituțional. Nici acest lucru nu a fost luat în seamă.

Nu puteam să fiu de acord să votez o procedură care nu are baza constituțională și regulamentară. Nimeni nu poate să cenzureze dreptul unui parlamentar de a semna o moțiune de cenzură (...) Doar persoana care a semnat poate să conteste sau să își retragă semnătura.

Exista timpul de a verifica dacă există persoane care doresc acest lucru. Niciunul nu a contestat și nu și-a retras semnătura”, a explicat Ludovic Orban.

Liderul PNL a subliniat încă o dată că o majoritate parlamentară ”nu are dreptul să cenzureze și nici să încalce termenele”.

”Am preferat să fiu prezent și să nu votez, dintr-un considerent politic. Sunt președintele Camerei Deputaților, dar am ajuns acolo susținut de PNL și nu am putut sa votez împotriva propunerii colegului meu de partid. Dar Parlamentul este organismul politic suprem, trebuie să fie un model de respectare a Constituției, a legilor țării și a regulamentelor”, a subliniat încă o dată Ludovic Orban.

Întrebat de jurnaliști de când începe să curgă termenul de 5 zile în care trebuie dezbătută și votată moțiunea de cenzură depusă vineri seara de USR PLUS, Ludovic Orban a spus că termenele sunt ”interpretabile” și a reamintit că în Constituție se spune clar că moțiunea ”se dezbate și se votează după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”.

Articolul 94 invocat de președintele Camerei Deputaților prevede următoarele:

Art. 94
(1) Moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

(2) Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

(3) Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Urmărește toate declarațiile de presă susținute de președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, la finalul ședinței Birourilor Reunite ale Parlamentului:

Declarații de presă susținute de președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, la finalul ședinței Birourilor Reunite ale Parlamentului

Declarații de presă susținute de președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, la finalul ședinței Birourilor Reunite ale Parlamentului

Publicată de Ludovic Orban pe Luni, 6 septembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇