Premierul Cîțu îl contrazice pe analistul Cîțu: Ce spune acum șeful Guvernului despre deprecierea leului e fix pe dos față de ce spunea în 2012

Premierul Cîțu îl contrazice pe analistul Cîțu: Ce spune acum șeful Guvernului despre deprecierea leului e fix pe dos față de ce spunea în 2012
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deprecierea leului în fața monedei euro din ultima vreme poate fi pusă pe seama tensiunilor de pe scena politică? Este o întrebare la care premierul Florin Cîțu a răspuns acum exact pe dos față de ceea ce susținea în 2012, din postura de analist și consultant economic.

E clar că sunt multe elemente care influențează cursul valutar – mersul economiei, mișcările pe piața valutară, intervențiile BNR etc. La fel de clar e și faptul că incertitudinile și tensiunile de pe scena politică autohtonă accelerează deprecierea monedei naționale. Acest aspect este evidențiat și de Claudiu Cazacu, consulting strategist in cadrul casei de brokeraj XTB România, în cadrul unui comentariu remis SpotMedia.ro. El estimează că dacă criza politică se adâncește, atunci cursul ar putea sări de pragul psihologic de 5 lei/euro.

ADVERTISING

„Cursul de schimb a atins un nou nivel record, EUR/RON tranzacționându-se la București în jur de 4,95 la ora 15.15. Reperul BNR - referința oficială - este și el un nou maxim istoric: 4,9488. Situația din piața valutară reflectă o preocupare indusă de ambianța politică actuală. Instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului, și, în condițiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depășire a pragului de 5 lei pentru un Euro.

Înregistrăm, probabil, o prezență hotărâtă a băncii centrale pentru a ”netezi” anumite influențe pe curs, însă tendința descendentă nu este simplu de oprit. Se poate întâmpla o suprapunere a unor factori sezonieri (începutul toamnei tinde să aibă conotații mai puțin favorabile leului) cu noi îngrijorări de ordin economic (efectul situației logistice și al dinamicii prețurilor, răspândirea rapidă a numărului de cazuri noi ce ar putea până la urmă impune măsuri restrictive) și, iată, și mai vizibil, în plan politic.

ADVERTISING

Datele recente dinspre economie par să arate un risc mai ridicat de depășire a estimării de deficit în raport cu PIB, privind spre performanța relativ mai slabă față de așteptări în industrie și construcții. Situația este în dinamică accentuată, așa că informațiile noi vor fi rapid integrate în prețuri. Dacă vom vedea criza politică adâncindu-se, estimarea noastră de curs ar putea fi revizuită, niveluri în regiunea 5 - 5,05 devenind posibile chiar în sau înainte de luna octombrie”, menționează Claudiu Cazacu.

Premierul Cîțu îl contrazice pe analistul Cîțu

Fix același lucru evidenția, în 2012, Florin Cîțu pe blogul său, într-o postare în care demonta niște mituri legate de evoluția cursului valutar. Din postura de analist și consultant economic, el spunea atunci că factorii care influențează deprecierea sau aprecierea monedei naționale țin mai mult de ce se întâmplă în România decât în afara țării.

ADVERTISING

Evoluția RON este influențată aproape in totalitate de deciziile economice și politice luate în interior, precum și de sănătatea economiei.

- Florin Cițu, în urmă cu nouă ani

blog-citu-evolutie-curs-valutar
Foto: Captură florincitu.wordpress.com

Mergând pe logica lui de atunci, am comparat evoluția cursului euro-leu cu cea a perechii euro-forint, din ultima lună. Și, într-adevăr, acestea sunt diametral opuse.

Fara-titlu
Foto: xe.com

Curios este faptul că același Florin Cîțu, dar din postura de premier, a declarat zilele trecute exact opusul: că deprecierea monedei naționale nu a fost influențată de criza politică și că tendințele vin din afară.

„Cursul leu-euro e determinat de piață. Este foarte complicat să spunem că ceea ce se întâmplă astăzi aici are legătură cu cursul. Deprecierea leului începuse înainte de acest eveniment”, a spus Florin Cîțu, întrebat săptămâna trecută dacă are legătură criza din coaliția de guvernare cu deprecierea leului din ultima vreme.

„Poate să fie legat de dobânzile foarte mici din piața din România. Dacă ne uităm la dobânzile la credite, acestea scad. Ar trebui să fim foarte atenți ce se întâmplă cu piața internațională. Nu e motiv de îngrijorare. Leul este una din cele mai stabile monede din afara zonei euro”, a adăugat șeful Guvernului.

Așa că ne întrebăm care este, de fapt, motivul pentru care Florin Cîțu tot trimite semnale că situația economică e bună și că leul nu e influențat de criza politică, deși realitatea îl contrazice? Și nu numai atât: chiar se contrazice singur!

Amintim că euro a atins, luni, un nou maxim istoric, ajungând la 4,9261 lei. Comparativ, la începutul lui martie, euro era cotat la 4,8744 lei.

Citește mai multe despre criza din coaliția de guvernare: Cîțu încă analizează demisiile miniștrilor USR PLUS. UPDATE Barna îl anunță că nu ”joacă bambilici” și că Iohannis le va semna


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇