Sesizarea la CCR: Guvernul îl acuză pe Orban de abuz și încălcarea Constituției. USR PLUS: Cîțu se agață cu disperare de scaun

Sesizarea la CCR: Guvernul îl acuză pe Orban de abuz și încălcarea Constituției. USR PLUS: Cîțu se agață cu disperare de scaun

Guvernul a depus miercuri la Curtea Constituțională sesizarea pe tema moțiunii de cenzură, în care îl acuză, cu subiect și predicat, pe președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, că și-a realizat în mod abuziv competența și a încălcat Constituția.

UPDATE: Potrivit Agerpres, CCR a înregistrat sesizarea Executivului cu privire la un posibil conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură și urmează să stabilească un termen pentru transmiterea punctelor de vedere de la Guvern şi Parlament.

În documentul de 15 pagini, intrat în posesia SpotMedia.ro, Guvernul reclamă existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, ”născut din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură inițiată și depusă contrar Constituției a fost comunicată ulterior Guvernului”.

ADVERTISING

”În concluzie, prin raportare la situația de fapt solicităm Curții Constituționale să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte și Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură inițiată și depusă contrar Constituției a fost comunicată ulterior Guvernului.

Astfel, Parlamentul României prin Președintele Camerei Deputaților a încălcat dispozițiile constituționale cu privire la obligația comunicării moțiunii de cenzură către Guvern în aceeași zi cu depunerea acesteia, în speță în data de 3 septembrie 2021. De asemenea, Parlamentul României prin Președintele Camerei Deputaților, cu încălcarea Constituției și a prevederilor regulamentare, a comunicat o moțiune de cenzură inițiată și depusă cu nerespectarea condițiilor constituționale privind numărul minim de semnături valide care să reflecte manifestarea de voință a unei pătrimi din numărul parlamentarilor la data inițierii respectivei moțiuni de cenzură. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Considerăm că depășirea prezentului conflict juridic de natură constituțională poate fi realizată numai prin sancționarea de către Curtea Constituțională a Parlamentului, care și-a realizat în mod abuziv competența prevăzută la art. 113 alin. 2 din Constituție. În consecință, solicităm Curții Constituționale să constate că nerespectarea prevederilor art. 113 alin. 2 din Constituție atât sub aspectul condițiilor de validitate pentru inițierea moțiunii de cenzură, cât și sub cel al obligației comunicării acesteia către Guvern la data depunerii împiedică continuarea derulării procedurii parlamentare prin trecerea la etapele prezentării și dezbaterii moțiunii de cenzură”, sunt concluziile din sesizare.

Întrebat pe acest subiect în timpul unei discuții cu jurnaliștii la inaugurarea Palatului de Justiție din Ploiești, Cîțu a spus că din ce știe sesizarea ”se depune în aceste momente”, reiterând că, în ce-l privește pe Ludovic Orban, i se pare inadmisibil ca un liberal să facă acțiuni împotriva guvernului PNL.

ADVERTISING

Reacție la cald a USR PLUS

O reacție la cald de la USR PLUS a venit imediat după ce în presă a apărut textul sesizării. Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al formațiunii, a spus că Florin Cîțu se agață cu disperare de scaun.

„Este încă o încercare disperată a premierului Florin Cîțu de a rămâne agățat de scaunul de la Palatul Victoria. Niciunul dintre semnatari nu a spus că nu susține moțiunea sau că își retrage semnătura.

Moțiunea își urmează cursul. Singurul abuz la adresa Constituției este cel făcut de tandemul Ciolacu-Cîțu zilele acestea”, a declarat, miercuri, Ionuț Moșteanu.

Context

După trei tentative eșuate de a stabili calendarul moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu, Ludovic Orban a anunțat că a informat Guvernul în calitate de președinte al Camerei Deputaților și astfel acțiunea își poate urma parcursul procedural.

Orban a explicat, ulterior, că blocarea moțiunii de cenzură prin boicot și neasigurarea cvorumului încalcă și Constituția și regulamentul Parlamentului și că el e obligat, ca șef al Legislativului, să se asigure că legile sunt respectate și parlamentarii își pot exercita dreptul de a iniția demiterea Guvernului.

În replică, Cîțu a acuzat că Orban acționează împotriva intereselor partidului și a amenințat cu sancțiuni.

Amintim că în mai puțin de 3 săptămâni liberalii au Congres pentru alegerea noii conduceri și candidații sunt Ludovic Orban și Florin Cîțu. Cei doi și-au aruncat acuzații grave pe parcursul campaniei interne, dar iată că acum lupta ajunge să fie tranșată chiar la Curtea Constituțională.

Citește mai multe despre criza politică:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇