Moțiunea de cenzură va fi citită astăzi, dar votul va fi după decizia CCR. Scandalul continuă cu acuzații de ”siluire a Constituției”

Moțiunea de cenzură va fi citită astăzi, dar votul va fi după decizia CCR. Scandalul continuă cu acuzații de ”siluire a Constituției”

Birourile Permanente Reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis azi că moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR va fi citită în ședina de joi, de la ora 16:00, dar dezbaterea și votarea vor avea loc după decizia CCR.

A fost a cincea ședinţă pe tema moţiunii, în încercarea de a stabili calendarul moțiunii. Primele patru au fost suspendate din lipsă de cvorum, iar acum soluția a venit de la UDMR.

Așadar, urmează la ora 16:00 ședința plenului Camerei Deputaţilor şi Senatului unde va fi citită moţiunea “Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”.

Cei de la USR PLUS au anunțat că vor fi prezenți în plen, iar social-democrați au primit, din partea liderilor grupurilor parlamentare PSD, un mesaj potrivit căruia la ședința de plen reunit de joi trebuie să fie prezenți, conectarea online pe tableta STS fiind „absolut necesară”.

Liberalii au decis seara trecută să nu meargă în Parlament, dar senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat azi că vor participa la ședință.

În schimb, deși a insistat public că neparticiparea la plen încalcă Constituția și regulamentul, pentru că prezența la activitățile Parlamentului e obligatorie, nu facultativă, Ludovic Orban a anunțat acum că el și-a delegat atribuțiile de șef al Camerei și se duce să-și facă mai departe campanie în țară pentru șefia PNL.

SpotMedia.ro v-a ținut la curent cu cele mai importante evenimente de pe scena politică:

13:05 - Potrivit unor surse citate de Digi24, la ședința de guvern care a început la ora 13.00, ar urma să fie demiși și prefecții și subprefecții USR PLUS.

12:57 - Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, spune că alături de Florin Cîțu, președintele Iohannis poartă principala răspundere pentru această criză.

ADVERTISING

”În loc să aplaneze conflictul, a turnat gaz pe foc, parcă tocmai ca să se asigure de compromiterea coaliției. Nu doar că nu a făcut nimic pentru a aplana criza, dar a și adâncit-o prin atacul pe care l-a pornit la adresa USR PLUS. Iar Florin Cîțu e omul său de paie. Are cineva vreo îndoială? Aceștia sunt colaboratorii care îi plac președintelui: oameni de paie, obedienți până-n măduva oaselor”, spuns Stelian Ion.

Totodată, el spune că respinge categoric afirmația că nu s-ar fi consultat pe tema Legilor justiției înainte de a le trimite spre avizare.

”La singura întâlnire de la Cotroceni pe care am avut-o cu președintele pe tema reformei din justiție, pe 18 mai, acesta a ținut să-mi transmită cât se poate de clar că ar fi o idee bună să renunț la proiectul de desființare a SIIJ, aflat la vot final în Senat, pentru că ar fi avut o “strategie mai bună”: să desființăm secția abia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiției”, subliniază Stelian Ion.

12:40 - Viceliderul grupului senatorilor AUR, Rodica Boancă, a anunţat că formațiunea sa va sesiza CCR după ce Birourile Permanente Reunite au decis amânarea dezbaterii şi votului moțiunii până la decizia Curţii cu privire la conflictul dintre Guvern şi Parlament.

11:55 - Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, critică decizia BPR de azi și susține că liderul PSD îl ține pe premierul Florin Cîțu „pe perfuzii politice” la Palatul Victoria.

„Cei de la PSD și PNL au acceptat că este o moțiune validă, valabilă și apoi imediat au călcat în picioare Constituția și au amânat dezbatera și votul pentru o dată ulterioară deciziei CCR. Nu este nimic anti-constituțional, iar ei știu foarte bine asta, fiind de acord cu citirea moțiunii de astăzi. Practic, azi au decis cei de la PNL că semnăturile nu sunt bune înainte de Congresul PNL (din data de 25 septembrie – n.red.), dar sunt bune după Congresul PNL. Așa trebuie citită decizia de azi a BPR. Marcel Ciolacu îi ține în continuare spatele lui Florin Cîțu, îl ține pe perfuzii politice la Palatul Victoria”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat ce urmează să facă USR PLUS, Moșteanu a spus că vor discuta până la plenul de la 16:00 - ”Azi avem un plen formal. Azi BPR a zis că da, e în regulă să citim moțiunea, dar nu e în regulă să o punem la vot, dar (...) o să discutăm, vedem în momentul plenului. Matematic, PSD și PNL au majoritate, s-a văzut și în BPR, au votat pentru siluirea Constituției. Este un act fără precedent, un abuz. Parlamentarii au călcat în picioare Constituția pentru a-l ține la Palatul Victoria pe Florin Cîțu până la Congres”.

11:50 - Deși a insistat public că neparticiparea la ședință încalcă Constituția și regulamentul, pentru că prezența la activitățile Parlamentului e obligatorie, nu facultativă, Ludovic Orban a anunțat acum că el și-a delegat atribuțiile de șef al Camerei și se duce să-și facă mai departe campanie în țară pentru șefia PNL.

11:40 - Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că el nu a votat amânarea dezbaterii și votului moțiunii până după decezia CCR, pentru nu este constituțional.

”Poziția mea a fost foarte clară și foarte limpede. Nu am votat această propunere (pentru amânarea dezbaterii și votului - n.red.). Nu pentru că îmi doresc să se dezbată mai repede, ci pentru că această deczie e profund neconstituțională”, a spus Orban.

El a dat exemplu o situație similară, din 2020, când PSD a depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Orban, iar el a sesizat CCR învocând un conflict între Guvern și Parlament.

”Dacă cineva ar fi avut răbdare să își aducă aminte anul 2020, ar fi știut din decizia CRR că invocarea declanșării unui conflict juridic de natură constituţională nu poate să oprească moțiunea.

ADVERTISING

Ca premier al Guvernului PNL în august 2020 cand PSD a initiat moțiune, eu am invocat un conflict juridic de natură constituţională în Guvern și Parlament. În cuprinsul motivării deciziei CCR, Curtea a spus foarte clar că Parlamentul a procedat corect în derularea moțiunii de cenzură”, a explicat Orban.

11:23 - Senatorul PSD Lucian Romașcanu a anunțat că social-democrații au votat pentru citirea moțiunii de cenzură în plenul convocat astăzi pentru ora 16:00.

„Lucrurile sunt foarte simple. Legat de calendarul moțiunii, în dezacord cu PNL, am votat pentru citire. Era o obligație, să respectăm cele 5 zile. Citirea este o procedură”, a declarat Romașcanu presei.

În schimb, votarea moțiunii de cenzură va fi votată abia după decizia Curții Constituționale.

„A doua chestiune, foarte importantă. Așteptăm decizia CCR. Este o instituție supremă a statului român (…) Nu vrem să fim în situația în care avem un guvern dat jos și un nou premier pus de coaliție (în cazul în care moțiunea ar fi votată și ar trece înainte de decizia CCR – n.red.), iar apoi CCR se pronunță și zice că a fost ilegal și avem doi premieri puși. Trebuie să respectăm decizia CCR (…) Nu vrem să fim în situația să avem 2 premieri. Unul pus de coaliție și unul de CCR”, a explicat Romașcanu.

Întrebat de ce au luat social-democrații această decizie, el a evocat „noile evoluții de pe scena politică, inclsuiv această solicitare a Guvernului către CCR și termenul dat de CCR (15 septembrie – n.red.)”. Însă social-democratul a subliniat că „scopul PSD este să dărâme Guvernul Cîțu cât mai repede”, dar vrea „o situație cât se poate de legală”.

11:20 - Senatorul PNL Alina Gorghiu anunță că liberalii vor participa azi la ședința din Parlament unde va fi citită moțiunea de cenzură.

11:17 - PSD va vota orice moțiune de cenzură, dacă se ajunge la vot, a anunțat Ciolacu la Antena3, acuzând că ”această criză politică este ipocrită, de șantaj evident al USR-ului și de luptă internă a PNL-ului”.

11:15 - USR PLUS spune că PNL și PSD folosesc toate tertipurile pentru a împiedica această moțiune.

”Am avut cvorum azi, pentru că s-au mobilizat PNL și PSD, au participat la ședință. Astfel avem azi plenul reunit în care vom citi moțiunea. Tertipurile vor continua, au continuat și azi, astfel încat la finalul ședinței a venit propunerea UDMR și s-a votat amânarea dezbaterii și votului până după decizia CCR”, a declarat președintele Senatului, Anca Dragu.

Aceasta a precizat că Parlamentul ar putea schimba decizia luată în BPR, astfel încât moțiunea să fie dezbătură și votată mai repede, dar spune că nu va exista majoritate.

”Plenul e suveran, dar trebuie să avem majoritate pentru acest vot. Vom analiza cu colegii, vom face toate demersurile pentru a respecta Constituția, moțiunea să își respecte parcursul. Dar PNL și PSD folosesc toate tertipurile pentru a împiedica această moțiune”, a precizat Anca Dragu.

11:07 - AUR acuză că prin decizia de azi a Birourilor Permanente Reunite s-a încălcat statul de drept.

”Această moțiune nu va fi dezbătură și votată în 3 zile, așa cum e constituțional. Există o puternică încălcare a statului de drept”, a declarat senatorul AUR Rodica Boancă.

10:56 - Birourile Permanente Reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis că moțiunea de cenzură va fi citită în ședina de joi, de la ora 16:00, dar dezbaterea și votarea vor avea loc după decizia CCR, potrivit Mediafax.

În cursul şedinţei, UDMR a susţinut ca moţiunea să fie dezbătută după decizia Curţii Constituţionale cu privire la conflictul juridic Guvern-Parlament pe tema moţiunii.

10:53 - Potrivit unor surse, USR PLUS vrea ca moțiunea să fie dezbătută și votată marți.

10:50 - Liberalii din tabăra Orban nu merg le ședința de azi a Parlamentului, a anunțat senatorul PNL Virgil Guran.

”Astăzi noi nu mergem la plenul comun. Noi ne-am hotărât, cel puțin susținătorii lui Ludovic, ne-am hotărât să nu mergem, să nu participăm la moțiune, să arătăm că de fapt noi nu vrem să dăm jos Guvernul nostru (…).

Pentru a demonstra că noi nu dorim acest lucru, pentru că, din păcate, se folosește în această competiție internă, se acreditează ideea că noi, cei care îl susținem pe Ludovic Orban, vrem să dăm jos propriul Guvern. Nu este adevărat și vom demonstra că nu este adevărat”, a declarat Guran la RFI România.

10:20 - ”Cvorumul este necesar la ședințele la care se adoptă legi. Nu e necesar cvorum la citirea moțiunii de cenzură”, a declarat joi dimineață președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Liderul PNL a precizat că liberalii trebuie să fie prezenți în plen și spune că ”există un grup mai înfierbântat” care nu înțelege că trebuie respectată Constituția.

”E un grup de colegi mai înfierbântati, nu înțeleg că ghidul activității noastre trebuie să fie interesul public. În art. 25 din statutul partidului, prima obligatie pentru membri este de a respecta Constituția și legile țării. Cine nu le respectă, nu respectă nici statutul”, a spus Orban.

..........................................................

Constituția spune că o moțiune de cenzură se votează ”după 3 zile” de la citirea ei, dar nu impune un anumit termen până la care Parlamentul poate face asta, în deciziile anterioare date de CCR fiind menționată cooperarea loială între instituții.

Află mai multe despre parcursul moțiunii de cenzură:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇