Talibanii îşi iau un nou angajament faţă de americani cu privire la evacuările din Afganistan

Talibanii îşi iau un nou angajament faţă de americani cu privire la evacuările din Afganistan

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a obţinut marţi de la talibani, în cursul unei vizite în Qatar, un nou angajament ferm cu privire la faptul că afganii care doresc să părăsească ţara pot face acest lucru fără oprelişti.

Qatarul a reafirmat, la rândul său, că aeroportul de la Kabul urmează să fie redeschis în curând, însă fără să precizeze vreo dată în acest sens, relatează AFP.

Antony Blinken, însoţit de secretarul american al Apărării Lloyd Austin, a anunţat într-o conferinţă de presă că a primit angajamentul noilor conducători de la Kabul că aceştia ”vor lăsa persoanele cu documente de călătorie să plece libere”.

ADVERTISING

”Întreaga comunitate internaţională aşteaptă ca talibanii să respecte acest angajament”, a subliniat Blinken.

Administraţia lui Joe Biden este supusă unor presiuni, în urma unor informaţii, uneori confuze, cu privire la câteva sute de persoane - inclusiv americani - blocate pe aeroportul de la Mazar-i-Sharif, în nordul Afganistanului, potrivit directoarei ONG-ului american Ascend Athletics, Marina LeGree.

Între 600 şi 1.300 de persoane aşteaptă să plece, incljusiv 19 americani, cu ajutorul organizaţiei sale şi altor organisme, declară ea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În acest dosar, Blinken a explicat că talibanii nu au împiedicat să plece pe nimeni care are documente în regulă şi a precizat că nu toţi pasagerii unor zboruri charter au documente în ordine.

Nu există nicio ”situaţie de tip ostatici” la Mazar-i-Sharif, a subliniat el.

Citește și:

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇