Când cu bâjbâiala pesedistă, când cu cîțuiala liberală

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Moțiunea de cenzură împotriva premierului Cîțu, depusă de USR PLUS, a pășit de trei ori cu stângul: calendarul dezbaterilor n-a putut fi adoptat nici vineri seara, nici sâmbătă dimineață și nici luni, mereu numai din lipsă de cvorum!

Ar observa chiar și Bulă că PSD, principalul partid absent la ședință, strigă în gura mare că dorește demiterea lui Florin Cîțu, dar face tot posibilul ca moțiunea USR PLUS AUR să nu ajungă la vot. Să aibă, oare, PSD vreun interes, ca să rămână Cîțu la butoane?

Așa zic unii, că nu se înfige PSD la guvernare, într-un moment când oricum i se urcă sondajele neîntrerupt, în Opoziție fiind și fără niciun efort. Nu mi se pare imposibil, dar nici foarte probabil. Unde-i pesedistul acela abnegat, care să nu jinduiască după funcții, îndemnizații și alte privilegii, ceva ce nouă nici prin cap nu ne trece?

Mai curând aș zice că, după vechiul lor obicei, pesediștii își sfidează adversarii, în stilul: nu ne interesează pe noi moțiunea „lor”. Să fi fost „a noastră”, era altceva. De la ale „noastre”, noi n-am lipsit niciodată. Cine lipsea era catapultat din partid, bașca ceva tinichele legate de coadă, specialitatea casei.

ADVERTISING

Tinichelele le atîrna personal Ponta, Dragnea sau Viorica după caz și după coadă. A lipsit vreodată, de la moțiuni, senatoarea Gabriela Firea, gata totdeauna să ia cuvântul și să spună de toate? N-a lipsit. Acum însă, în loc să participe la ședință, s-a dedat la declarații – via Facebook:

„Nu particip la mascarade! Nu voi fi niciodată la remorca incompetenților!”

Ce spui, Franz? Oare, câtă competență avea la primărie o licențiată în litere, devenită prezentatoare TV, redevenită politician de top și ajunsă să rezolve din condei problemele capitalei: termoficare, urbanism, spitale sau apă curentă în școli? Plus canalizare, ca să nu mai cadă copiii în haznaua din spatele școlii, cum s-a mai întâmplat!

Hai, că-i de caterincă! Te pomenești că era competentă în ceva coana Viorica! O fi uitat doamna Firea de competentul Dragnea, de priceputul Teodorovici, de ageamia Lia Olguța Vasilescu, de condamnatul sine die Vâlcov, de poreclitul „Mitralieră”, descurcărețul Iordache, șmecherosul Nicolicea sau de trezorierul PSD care s-a înfruptat direct din trezoreria PSD?

Nu știu cum să spun, dar parcă nu-i stă prea bine doamnei Firea să amintească de competență, tocmai în casa spânzuratului.

Auzi, soro, e mascaradă când un partid (USR) cere demiterea premierului dintr-un alt partid (PNL) și nu era deloc mascaradă, atunci când un partid (PSD) cerea (și obținea) demiterea propriului său premier, din propriul său partid (tot PSD)? Mai încet cu pianu’ pe scări, că-i plesnesc corzile și fac zbârrr, stimată doamnă fost primar, ajunsă senator!

În plus, observ, dacă nu greșesc, că în recenta sa declarație, Gabriela  Firea spune foarte clar că nu va vota moțiunea USR-PLUS, ceea ce se cam bate cap în cap cu declarațiile liderului Marcel Ciolacu, care spunea joi, cu subiect și predicat:

Să depună (moțiunea de cenzură, n.red.) USR. Vă spun pentru prima dată: PSD-ul votează moțiunea și pică guvernul Cîțu. Să semneze, să o depună la Parlament și eu, împreună cu toţi colegii mei, o vom vota”.

E limpede, spunea că va vota moțiunea, împreună cu toți colegii săi, nu că va boicota ședința, ca să nu se obțină cvorum și să nu se poată vota moțiunea USR PLUS AUR, decât pe la Sfântu’ Așteaptă.

Asta, cum spuneam, era joi. Sâmbătă, după declarațiile doamnei Firea, același Ciolacu s-a sucit brusc și ne pomenim cu altceva, cam la 180 de grade: „Vă propun să susținem propria noastră moțiune de cenzură. Avem textul, avem semnăturile legale, avem tot”

Cum spuneam mai înainte, moțiunea „noastră”, nu moțiunea „lor”.  Avantaj Firea!

Dar, hop, aflu că domnul Ciolacu s-a sucit din nou și, dumincă după prânz, anunța solemn: Dacă moțiunea alianței USR AUR va ajunge la vot în plen, atunci PSD o va vota”.

Dar n-a mai apucat domnul Ciolacu să se mai sucească o dată, că, iată, liberalul Daniel Fenechiu declara luni că PNL va depune o cerere pentru verificarea legalității semnăturilor de pe moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR. Asta poate ajuta PSD să-și depună propria moțiune de cenzură, dacă cealaltă n-a ajuns la vot încurcându-se la cvorum sau, după caz, poate ajuta PNL, ca să amâne cursul moțiunii USR etc. până după congresul din 25 septembrie, ca să-i dea un avans în plus candidatului Cîțu, față de contracandidatul Orban.

Pentru ca bâlciul să fie complet și să nu pară că dâmbovițenii și-ar spăla rufele numai în familie, consilierul premierului Florin Cîțu pe problemele de combatere a antisemitismului și xenofobiei s-a amestecat și el, anunțând duminică, într-un comunicat, că a informat oficial atât Comisia Europeană, cât și guvernele din SUA, Israel și Germania despre planul USR PLUS „de a crea o nouă majoritate parlamentară cu AUR”.

Mai lipsea să ceară convocarea ONU, ca să dezbată la NY îngrijorările domnului Cîțu din România, privind planul USR PLUS de a crea la București o nouă majoritate, cu extremiștii.

Minciună! Nici USR, nici AUR n-au confirmat vreo intenție de a crea împreună o nouă majoritate. AUR nici nu se gândește să guverneze lângă vreun aliat, iar planul USR este simplu și practic: să continue guvernarea, exact în structura actuală, dar cu alt premier.

Dar să ne întoarcem la demersul domnului Cîțu, prin consilierul domniei sale. Fără îndoială, colaborarea usereului cu niște extremiști este reprobabilă, dar aruncarea mizeriei de sub preșul nostru departe peste granițe mie îmi amintește de cunoscuta primată macac (macaca sylvanus, din subfamiia cercopithecinae), care nu se sfiește să-și expună la public posteriorul gol, ceva lucios și de culoare roz-bonbon, cu care se fălește respectiva primată, atunci când stârnește curiozitatea miilor de turiști, vizitatori ai grădinilor zoologice de pe mapamond.

Nu există, după părerea mea, un mod mai perfect de a te arăta dezgolit în fața lumii, decât dând de știre că forțele te-au lăsat, speranțele s-au năruit, nu mai poți infrunta singur adversarul din propria țară și aștepți să vină alții, din afară, ca să te scoată din propriul spanac.

Mă întreb, ce ar așteapta domnul Cîțu de la Comisia Europeană, de la guvernul SUA, al Israelului și al Germaniei, să-i sară cu toții în ajutor și să-l salveze în lupta sa împotriva adversarilor politici, întrucât pe el nu-l mai țin curelele și e gata-gata să-i cadă pantalonii?    

Ar fi însă greșit să arăt cu degetul numai spre domnul Cîțu, cu gândul la simpatica primată care satisface curiozitatea vizitatorilor arătându-le fundul său roz-bonbon. Tot aidoma primatei, și cam tot în același spectru, s-a adresat și PSD prietenilor europeni din: Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D).

Nu cunosc rezultatul demersului și mă opresc aici. Mi se pare însă o mizerie să văd cum politicienii noștri, în loc să-i izoleze pe extremiști în fața tuturor, cu argumente politice, doctrinare și cu istoria în față, îi reclamă pe alte meridiane, ca să vină nu știu cine și să-i pună la punct de departe, acolo unde noi, de aproape, am făcut-o fiartă.

Mă întreb, s-au făcut ei câțiva de tot râsul, sau ne-au făcut pe noi toți, cei aproape douăzeci de milioane, câți am mai rămas?

POST  SCRIPTUM

În utimul moment, aflu că a intervenit domnul Ludovic Orban, cu știrea că va convoca pentru a patra oară o reuniune a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, după eșecul celorlalte trei, urmând ca, indiferent ce se întâmplă de data aceasta, procedura prevăzută de Constituție pentru o moțiune de cenzură să continue.

Ca să vezi, ce nu merge ca bâjbâială sau cîțuială, merge la sigur ca orbăneală. Măi, să fie!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇