Cum a vrut PNL să implice instituții și cancelarii străine în lupta pentru putere de la București

Cum a vrut PNL să implice instituții și cancelarii străine în lupta pentru putere de la București

Nu există instituție europeană și ambasadă occidentală la București care să nu știe, și cele mai multe înaintea politicienilor români, cât de periculos este AUR. La fel de bine însă, acestea nu sunt instituții de impostură, pe care un partid sau altul să le manipuleze, ca să puncteze politic într-o dispută internă.

În scrisoarea pe care Alexandru Muraru, cel care ocupă funcția de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a anunțat că a trimis-o cancelariilor și instituțiilor occidentale, acesta acuză, printre altele, că o înțelegere USR PLUS și AUR pune în pericol, printre altele, drepturile minorităților sexuale. Și spune asta tocmai PNL, care a batjocorit Raportul Matic în Parlamentul European.

Ce a încercat aici PNL, folosindu-se pentru asta de Guvern, astfel instrumentalizat politic, a fost să obțină măcar o reacție internațională, pentru a putea valida povestea unei alianțe anti-europene pe care ar face-o USR PLUS. Nu a obținut-o, ambasadele își culeg altfel informațiile, iar cine înțelege cu ce se ocupă diplomația știe că diplomații nu se lasă târâți în dispute și crize de politică internă. Mai mult chiar, e ofensator și denotă vulnerabilitate diplomatică ca un partid să încerce să implice cancelarii străine, folosindu-se pentru asta de instituția Guvernului.

ADVERTISING

„Am informat oficial, astăzi, omologii mei - reprezentanții speciali pentru combaterea antisemitismului și ai altor forme de violență politică sau simbolică, radicalizare și discurs instigator la ură - ai Comisiei Europene, guvernelor SUA, Israel, Germania și ai altor State Membre UE, despre noul plan al partenerilor de guvernare de la București în a crea o nouă majoritate parlamentară cu un partid extremist, antisemit prin care să răstoarne executivul pro-european. Totodată, am transmis scrisoarea oficială către un număr important de organizații internaționale cu un rol major în prevenirea și combaterea antisemitismului, a negării Holocaustului, în protecția memoriei victimelor regimurilor totalitare și a drepturilor minorităților etnice sau sexuale. În același timp, am adus la cunoștința celor 108 deputați din Parlamentul European, care provin din 22 de State Membre ale UE, membri ai grupului politic Renew Europe, planul care se pregătește în aceste zile la București, unde, colegii lor din alianța USR-PLUS, partide afiliate Renew Europe, s-au aliat printr-un demers oficial cu o formațiune politică ce a hărțuit în permanență minoritățile etnice și sexuale”, a transmis deputatul Alexandru Muraru, consilier onorific al prim-ministrului.

Exact același lucru l-a făcut și președintele Klaus Iohannis, care a jucat la punctaj de partid, și care a validat, prin instituția prezidențială, versiunea PNL a poveștii.

Noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare...

Publicată de Klaus Iohannis pe Sâmbătă, 4 septembrie 2021

Dincolo de inexactitatea și decontextualizarea unor informații – nu a existat nicio alianță între USR PLUS și AUR - adică exact mecanismul unui fake news, atât PNL, cât și Klaus Iohannis, au confiscat instituțiile, i.e. Guvernul și Președinția, pentru a pune pe piață o narațiune politică a cărei unică miză era decredibilizarea unui alt partid politic, încă la guvernare. După alibiul creat cu discursul de mediator, chiar înainte ca premierul, la consemn, să îl revoce pe ministrul Justiției Stelian Ion, Klaus Iohannis a trecut într-un partizanat fățiș cu PNL, adjudecându-și practic operațiunea de provocare/discreditare a USR PLUS. Ce a făcut președintele:

  • Imediat ce liberalii au început să rostogolească pericolul unei eventuale alianțe cu „extremistul” partid AUR, președintele a preluat narațiunea.
  • A denunțat doar vina USR PLUS, nu a suflat niciun cuvânt despre „elefantul” PNDL 3.
  • A stabilit un calendar intenționat partizan al discuțiilor cu liderii PNL și USR PLUS: Florin Cîțu a fost primit luni, cu o zi înainte de a fi chemat la Cotroceni și Dan Barna, și pe surse s-a transmis că președintele îl susține în continuare pe Cîțu.

Dacă Klaus Iohannis a încercat să legitimeze versiunea unui partid, PNL, aflat în conflict cu un alt partid de la guvernare, USR PLUS, Florin Cîțu a confiscat Guvernul și, în numele acestuia, s-a adresat unor instituții și cancelarii străine. Scrisoarea nu a fost trimisă de partid, ci de Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

Dincolo de tonul alarmist și tentativa de a forța o reacție internațională, în scrisoarea lui Alexandru Muraru s-au strecurat și elemente ridicole, cum este acuzația că USR PLUS ar putea periclita drepturile LGBT, aliindu-se cu AUR. De ce e ridicol?

Europarlamentarii PNL au fost cei care s-au opus Raportului Matic din Parlamentul European, un raport în esență pentru protejarea drepturilor femeilor, dar pe care PNL l-a citit doar ca o protejare a minorităților sexuale, lucru inacceptabil sau măcar incompatibil cu cei care au susținut referendumul pentru familia tradițională.

Problema de fond însă e vulnerabilizarea relațiilor diplomatice. Nu îți poti trata partenerii internaționali ca pe niște pioni pe care îi poți instrumentaliza în jocuri politice interne și să o faci public, lăudându-te cu asta. Nu există instituție europeană și ambasadă occidentală la București care să nu știe, și cele mai multe înaintea politicienilor români, cât de periculos este AUR. La fel de bine însă, acestea nu sunt instituții de impostură, pe care un partid sau altul să le manipuleze, ca să puncteze politic într-o dispută internă.

Citiți și alte articole pe tema tensiunilor dintre PNL și USR-PLUS:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇