Haosul

Haosul

Cel mai rău într-o criză nu e intensitatea ei, ci momentul în care toată lumea pierde controlul evoluțiilor și nu mai există direcție. Cel mai rău e haosul. Și cam aici suntem și cu această criză.

Vineri, guvernul va adopta PNDL 3 prin OUG, cu toate avizele la locul lor și într-o ședință de guvern legală conform art 38 din Codul Administrativ, în prezența a cel puțin jumătate dintre membri. Deci riscul unui jaf de 50 de miliarde de lei dați din pix devine realitate.

În mod normal, când nu mai accepți premierul sau politica guvernului, demisionezi. Cu miniștri, secretari de stat, prefecți, șefi de agenții. Miniștrii USRPLUS spun nu vor să demisioneze ca să nu guverneze PNL discreționar 45 de zile.

ADVERTISING

După cum vedem, Florin Cîțu guvernează deja după cum dorește. Vineri PNDL 3. Marți va face și rectificarea bugetară. La Justiție e disciplinatul domn Bode, în așteptarea unei noi propuneri a USR-PLUS pentru acest porotofoliu.

Dacă pluseristii cred sincer, aboslut sincer, că miza reală a revocării dlui Ion a fost selecția pentru procurorii de rang înalt, asta se putea salva printr-o nouă propunere la MJ care să facă concursul. Dar se pare că nici ei nu cred asta cu adevărat.

Nu demisionează, dar mizează pe o moțiune. Să inițiezi sau să votezi o moțiune de cenzură împotriva guvernului din care faci parte, dar din care nu vrei să demisionezi, are un singur precedent – guvernul Grindeanu răsturnat de Dragnea.

Și mai trebuie precizat că o moțiune este împotriva unui guvern în ansamblu, deci votul e împotriva tuturor.

După ce am avut trei moțiuni pe masă, niciuna cu suficiente semnături pentru a fi depusă, până la urmă înțelegem că AUR va semna moțiunea USRPLUS și PSD ar putea să o voteze.

USR PLUS joacă extrem de periculos prin asocierea cu AUR. Validează un partid despre care Dan Barna spunea în mod corect așa: “Am văzut chiar ieri lideri importanți din AUR, un purtător important de mesaj din AUR propunând public o listă cu intelectuali care trebuie uciși. Deci acolo suntem. Este o realitate pe care nu o putem ignora și dacă le dăm oricât de mic credit, nu știu unde se poate ajunge. Din punctul meu de vedere AUR este un partid extremist și eu nu voi negocia cu ei.”

Când ai acceptat ca un partid extremist, homofob, antieuropean, ultranaționalist, antimască, antivaccin poate fi un partener, fie el pe o chestiune punctuală, ai ridicat AUR din zona nefrecventabila, unde ar fi trebuit să stea izolat.

În politică, la fel că în orice alt domeniu, e bine să nu uiți că după răcorirea/interesul/furia/răzbunarea de azi, există și mâine, când vei trai cu toate efectele zilei de azi, nu numai cu acelea pe care le-ai urmărit.

Marcel Ciolacu spune că PSD ar putea vota moțiunea USRPLUS-AUR. Teoretic, toate cele trei partide au voturile ca să răstoarne guvernul. Practic, rămân de văzut câteva aspecte, de la unitatea USRPLUS, dar și măsura în care Florin Cîțu va pune bani la bătaie din PNDL pentru primarii PSD.

Dacă moțiunea ar trece, Florin Cîțu nu poate fi prima propunere de premier conform Deciziei 85 de anul trecut a CCR, ceea ce ar face moțiunea extrem de interesantă în perspectiva Congresului pentru gruparea Orban, în noul context.

Este un motiv pentru care ar fi de așteptat că “echipa câștigătoare” să se dea peste cap că să împiedice trecerea unei moțiuni.

Este de așteptat să încerce să spargă USR de PLUS, pe ideea că USR are în guvern nume grele la ministere grele, în vreme ce PLUS are doar garnitura la doua la guvernare, prima fiind la Bruxelles.

Rămâne de văzut dacă USRPLUS ar rezista, de exemplu, ofertei de a primi ministere sau alte poziții în plus.

Și, desigur, e o necunoscută încă felul în care se va implica președintele în această criză. Sunt surse care spun că nu le-ar fi răspuns liderilor USR PLUS la telefon, sunt surse care spun că ar fi răspuns, dar cu replici seci.

Până luni, fară îndoială vor fi presiuni imense pentru că miza este dincolo de niște funcții guvernamentale.

Dacă dl Cîțu pierde șefia guvernului înainte de congres, e posibil să piardă și congresul. Revenirea dlui Orban ar fi un dezastru pentru președinte și ar putea duce la ruperea PNL.

În acest moment însă nimeni nu controlează direcția și nimeni nu poate anticipa o ieșire cât de cât acceptabilă pentru toată lumea.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇