Grindeanu anunță USR PLUS că moțiunea e gata și lista e deschisă. Cioloș: Nu ne punem problema să votăm moțiunea PSD (Video)

Grindeanu anunță USR PLUS că moțiunea e gata și lista e deschisă. Cioloș: Nu ne punem problema să votăm moțiunea PSD (Video)

Deputatul PSD Sorin Grindeanu a anunțat joi, în Parlament, că social-democrații au finalizat textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu și îl vor depune astăzi, așa că cei de la USR PLUS pot să semneze.

Grindeanu a insistat că singurul mod în care USR PLUS poate da jos guvernul e dacă votează moțiunea PSD.

”PSD e singurul partid care are puterea dată de numărul de parlamentari pentru a iniția o moțiune de cenzură. Cine vrea ca acest guvern să pice va semna moțiunea PSD. Restul sunt povești. Contezi doar dacă semnezi, altfel e balet”, a spus Grindeanu.

”Noi avem o hotărâre a Comitetului Politic Național dată în weekend la reuniunea de la Olimp care spune că vom depune moțiune când avem cele 234 de semnături. Am explicat astăzi că venim cu textul pe care îl punem la dispoziție și așteptăm să se facă numărul de 234.

ADVERTISING

Lipseau aproximativ 30 de voturi, daca USR, că despre dânșii văd că e vorba, dorește să trântească acest Guvern și să nu fie doar un șantaj sau o negociere în cadrul coaliției de guvernare, atunci semnează această moțiune. USR e parte a problemei, nu a soluției.

E importantă legitimitatea, nu doar pentru noi, ci și pentru români. Așa că trasările, retrasările pe harta guvernamentală, șantajul în interiorul arcului guvernamental pe noi nu ne preocupă și cred că nici pe români. Avem în jur de 160 de parlamentari PSD, până la 234 lista e deschisă. Dacă nu semnează însemană că e un circ, o mascaradă”, a spus Grindeanu.

Conferință de presă susținută de prim-vicepreședintele #PSD, Sorin Grindeanu, la Palatul Parlamentului

Publicată de Partidul Social Democrat pe Joi, 2 septembrie 2021

În schimb, Dacian Cioloș, co-președinte al USR PLUS, a declarat pentru SpotMedia.ro că USR PLUS nu va vota moțiunea social-democraților.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Nu ne punem problema să votăm moțiunea PSD, nu”, a declarat Cioloș pentru SpotMedia.ro.

Context

Scandalul în Guvern s-a declanșat miercuri când, în ședința Executivului, a fost introdusă pe ordinea suplimentară ordonanța de urgență ce ar fi făcut operațional programul Anghel Saligny, cel despre care Florin Cîțu spune că va aduce România în secolul XXI, în timp ce USR PLUS acuză că e doar o mită politică pentru primari.

Cei de la USR PLUS au acuzat și că ordonanța nu avea toate avizele necesare, printre care și cel de la Ministerul Justiției. Ședința de guvern a fost suspendată și ar fi trebuit reluată pe seară, însă după ce la nivelul USR PLUS s-a decis să nu se revină la masă, Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion, anunțând că interimatul la Justiție va fi preluat de ministrul de Interne, Lucian Bode. Joi, după câteva ore de reflecție, Klaus Iohannis a semnat decretele.

ADVERTISING

Între timp, cei de la USR PLUS au anunțat că nu-l mai sprijină pe Florin Cîțu și au cerut înlocuirea sa din fruntea Guvernului. Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de 234 de voturi, pe care la acest moment PSD și AUR nu le au. Însă dacă ar vota și cei de la USR PLUS ar fi obținute peste 280 de voturi și guvernul ar fi demis. Pe surse apăruseră informații și că parlamentarii din tabăra Orban ar putea vota, dar președintele PNL a exclus posibilitatea.

Citește mai multe despre situația din guvern:

Iată și analizele Spot pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇