Fals tratat despre arta ne-negocierii

Fals tratat despre arta ne-negocierii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Problema ridicată de refuzul USR de a accepta PNDL 3, adică un program național numai bun de sustras bani din bugetul național de către primarii PNL, a generat un conflict aparent ireductibil în coaliție.

Tocmai ce USR PLUS, prin vocea lui Dacian Cioloș, se poziționase maiestos și ireconciliant în problema desființării SIIJ, că s-a trezit cu bomboana pe coliva ședinței Guvernului. Luați pe nepregătite, pentru că nu erau terminate negocierile în coaliție, forțați de Cîțu să accepte programul, cei de la USR PLUS n-au știut cum altfel să reacționeze decât răspunzând unei forțări, aprobarea PNDL, cu altă forțare, cererea de desființare SIIJ.

USR PLUS, pierdut în nisipurile mișcătoare ale corectitudinii politice, n-a știut negocia pentru că, dacă accepta soluția propusă de doamna Scântei pe tema SS și cerea în coaliție setul de măsuri care să asigure cheltuirea cât de cât corectă a banilor din PNDL 3, se vedeau cu sacii în căruță. Nevoia domnului Cîțu de a avea în această săptămână PNDL 3 aprobat l-ar fi pus în situația de a ceda majorității pretențiilor USR PLUS.

ADVERTISING

Dar URS PLUS negociază pe principiul totul sau nimic. Arta negocierii constă în a-ți atinge obiectivul dorit cedând pe ici, pe colo și oferind ceva ici și colo în discuția cu partenerul. Din prea mult chef de principialitate și din prea multă nepricepere politică, USR PLUS l-a împins pe Cîțu cu spatele la zid, fără să facă alt lucru extrem de important: să-și asigure o ieșire onorabilă din problemă.

Cîțu nu avea ce face, fără PNDL 3 este mort și împăiat. Ca atare, demiterea lui Stelian Ion și înlocuirea cu domnul Bode era soluția de avarie, soluția extremă. Nici domnul Cîțu nu știe să negocieze, putea să amenințe în coaliție cu demiterea ministrului Justiției și să ofere o soluție problemei SS ca să priceapă USR PLUS și să-i facă pe plac. Ca atare, evenimentele au decurs în singura matcă pe care competitorii au înțeles-o: lupta la baionetă, lupta care pe care.

Ambii combatanți au ieșit șifonați cumplit din înfruntare: USR PLUS a ajuns într-o situație aparent fără ieșire onorabilă, iar pe Cîțu aprobarea PNDL 3 îl va costa enorm, nu numai la capitolul imagine politică, ci mai ales prin scăderea drastică în sondaje a PNL, ce va fi generată de criza politică în care a intrat. Se pare că bătutul cuielor în talpă a devenit sport național pentru competitorii aceștia.

Mai este un aspect important, anume tăcerea domnului Orban în această problemă. Șeful PNL, aflat evident în defensivă, are nevoie ca de aer de împotmolirea lui Cîțu în proiect ca șansele acestuia la congres să scadă. Ludovic Orban n-a făcut în ultima perioadă mai nimic ca biata coaliție să funcționeze și una din metode a fost nedesțelenirea drumului proiectului desființării SIIJ, lucru ce a adus USR PLUS la exasperare. Poate că asta a fost o mișcare tactică de antagonizare a relațiilor din coaliție, iar antagonizarea asta e defavorabilă prim-ministrului, nu șefului de partid. De când cu retragerea formală a domnului Orban din problemele coaliției, lui Cîțu îi merg treburile pe dos.

Dacă domnul Cîțu s-a crezut șantajat, greșește: șantajat e cineva căruia i se cere să producă ceva în schimbul nedezvăluirii unor fapte reprobabile din trecutul său. Când domnul Cîțu a fost strâns în menghină și stors în scandalul alcohol gate, USR PLUS s-a comportat corect, cum trebuia să se comporte un aliat. Unde naiba e recunoștința? Unde e purtarea aia de gentlemen, unde este noblețea cugetului cea care obligă să întorci eleganța eleganței cu care ai fost tratat?

Păi numai domnul Cîțu are interese în Guvern? Na, uite că și USR PLUS are și s-a hotărât să joace tare, ca să și le îndeplinească. Este un soi de exasperare în tonul USR PLUS: suntem colegi, mergem împreună la drum și ori câștigăm toți trei, ori ne despărțim. Ceea ce a încercat acum USR PLUS este un simplu troc politic și nimic mai mult. Dacă domnul Cîțu nu a înțeles nuanțele, treaba dumnealui, să tragă ponoasele, dar să facă bine să nu se identifice cu poporul român. Nici măcar pe Facebook.

Acum toate legăturile par tăiate, toate punțile par rupte. Dacă USR PLUS se va întoarce sau nu la guvernare depinde de ce va oferi președintele în acest conflict. Dacă ar uita numai o clipă să-l susțină pe Cîțu și ar lăsa la spate problemele cu numirile procurorilor, domnul președinte ar trebui să înțeleagă că o criză guvernamentală de 45 de zile ar fi pentru PNL aidoma holerei. Dacă ar înțelege că principiile sunt bune și frumoase, dar se aplică în practică proporțional cu capacitatea ta de convingere și de negociere, USR PLUS ar ști să obțină acum din demiterea domnului Stelian Ion și altceva decât frustrare și nervi.

Criza ce va urma va face probabil ca bruma de succes economic a domnului Cîțu să se topească. Ca om politic, premierul este în cădere accentuată și cred că, după ce această criză se va potoli, președintele Iohannis ar trebui să caute și să găsească pe altcineva pentru funcția de premier. Conflictul USR PLUS-Cîțu se va accentua și va avea consecințe nefaste, iar lucrurile sunt clare: fără USR PLUS nu există coaliție, fără Cîțu va exista funcția de prim-ministru.

Acum nu se poate din cauza orgoliilor, toată lumea are mintea înfierbântată dar, pe măsură ce toamna se va instala și iarna va amenința, cred că altă soluție pentru reinventarea coaliției nu există.

Mai multe informații despre criza politică din Coaliție:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇