Orban spune că nu mai poate fi acceptat comportamentul lui Cîțu și convoacă el discuții cu toate părțile (Video)

Orban spune că nu mai poate fi acceptat comportamentul lui Cîțu și convoacă el discuții cu toate părțile (Video)

Președintele PNL Ludovic Orban a ales joi să nu participe la ședința Biroului Politic Național convocată, peste capul său, de Florin Cîțu, ci a venit în fața jurnaliștilor pentru a anunța că inițiază și el discuții cu premierul, liberalii, dar și partenerii din coaliție, pentru a debloca această criză.

”Astăzi, fără să fiu informat, colegi de-ai mei au convocat BPN. A doua oară, ignorând președintele partidului și refuzând un dialog cu președintele partidului. Am decis să nu particip la această ședință despre care nu am fost informat.

Doresc să convoc BPN, dar îmi doresc ca această convocare să permită participarea tuturor colegilor mei din BPN și doresc ca până la convocare să am o discuție cu premierul Cîțu, dar și cu toți actorii implicați în această criză politică, astfel încât să degajăm o soluție care să asigure o guvernare responsabilă în această structură a coaliției, singura coaliție posibilă care poate să guverneze în interesul României”, a spus Orban, enumerând numeroasele probleme de la acest moment, de la creșterea cazurilor de COVID, la explozia prețurilor.

ADVERTISING

Liderul PNL spune că ambele tabere au făcut declarații și au luat decizii la cald și lucrurile trebuie rezolvate cu mintea limpede.

”Nu cred că este bine să se ia decizii la cald, cum a fost cea de azi-noapte (când USR PLUS a vorbit de moțiunea de cenzură, n.red.), care a fost catalizată de propunerea de revocare a unui ministru (demiterea lui Stelian Ion de către Cîțu, n.red.)”.

El a transmis un mesaj și către Cotroceni, precizând că nu a discutat până la acest moment cu șeful statului: ”Am încredere că președintele Klaus Iohannis va fi un factor de echilibru, care să ajute la buna funcționare a acestei coaliții”.

”Trebuie să ții cont de partener, nu poți să faci numai ce vrei tu”

Orban a refuzat să spună clar dacă susține sau nu schimbarea lui Cîțu din fruntea Guvernului, dar a subliniat că nu mai poate accepta un asemenea comportament.

”Am primit un SMS la 21:28, cu 2 minute înainte de declarații. Premierul susține că m-a sunat, nu am primit niciun apel de la premierul Florin Cîțu. (...) Nu cred ca premierul trebuie să ia decizii fără să discute cu președintele partidului, nu am fost informat de introducerea ordonanței pentru Anghel Saligny. Am fost informat la alibi, cu 2 minute înainte de propunerea de revocare a ministrului.

ADVERTISING

Sunt multe lucruri peste care am trecut, pentru că eu țin la unitatea partidului. Dar suntem într-un punct în care nu mai putem accepta astfel de comportament. De ședința BPN am primit SMS puțin înainte de ora 10:00 pentru ora 11:00. Așa ceva este inadmisibil”, a mai spus Orban.

Exclude votarea unei moțiuni de cenzură

Întrebat dacă el sau cei din tabăra sa ar putea vota o moțiune de cenzură, Orban a exclus posibilitatea.

”Cât sunt președinte al PNL nu voi accepta ca un parlamentar PNL să voteze o moțiune de cenzură împotriva unui guvern din care face parte PNL și condus de un premier PNL”, a răspuns fostul premier, respingând și ideea că s-ar autopropune să se întoarcă în fruntea Executivului.

”Obiectivul meu nu e de natură personală, de a garanta unitatea coaliției și de a asigura o funcționare normală a Guvernului, o funcționare responsabilă, care să ducă la performanța guvernamentală. Doar prin dialog, negociere, căutarea lucrurilor care ne leagă, nu care ne despart.

ADVERTISING

Într-o negociere trebuie să ții cont de partener, nu poți să faci numai ce vrei tu. Nu sunt de acord nici cu poziția exprimată la cald de USR PLUS, nu pot să cred că USR PLUS ar putea să se asocieze cu PSD în vreun demers politic”, a mai spus Ludovic Orban.

Șeful PNL Ludovic Orban - prima reacție după ce premierul Cîțu a aruncat în aer coaliția de guvernare

Șeful PNL Ludovic Orban - prima reacție după ce premierul Cîțu a aruncat în aer coaliția de guvernare

Publicată de Epoch Times Romania pe Joi, 2 septembrie 2021

Context

Scandalul în Guvern s-a declanșat miercuri când, în ședința Executivului, a fost introdusă pe ordinea suplimentară ordonanța de urgență ce ar fi făcut operațional programul Anghel Saligny, cel despre care Florin Cîțu spune că va aduce România în secolul XXI, în timp ce USR PLUS acuză că e doar o mită politică pentru primari.

Cei de la USR PLUS au acuzat și că ordonanța nu avea toate avizele necesare, printre care și cel de la Ministerul Justiției. Ședința de guvern a fost suspendată și ar fi trebuit reluată pe seară, însă după ce la nivelul USR PLUS s-a decis să nu se revină la masă, Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion, anunțând că interimatul la Justiție va fi preluat de ministrul de Interne, Lucian Bode.

Încă este așteptată reacția președintelui Klaus Iohannis, care încă analizează dacă va semna sau nu decretele care validează deciziile lui Cîțu.

Între timp, cei de la USR PLUS au anunțat că nu-l mai sprijină pe Florin Cîțu și cer înlocuirea sa din fruntea Guvernului. Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de 234 de voturi, pe care la acest moment PSD și AUR nu le au. Însă dacă ar vota și cei de la USR PLUS ar fi obținute peste 280 de voturi și guvernul ar fi demis. Pe surse apăruseră informații și că parlamentarii din tabăra Orban ar putea vota, dar președintele PNL a exclus posibilitatea.

Citește mai multe despre situația din guvern:

Iată și analizele Spot pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇