Cîțu a convocat iar conducerea PNL peste capul lui Orban. O prezidează online, de la Guvern

Cîțu a convocat iar conducerea PNL peste capul lui Orban. O prezidează online, de la Guvern
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Florin Cîțu a convocat din nou Biroul Politic Național al partidului peste capul președintelui Ludovic Orban, pentru a stabili cum vor acționa liberalii mai departe în scandalul cu USR PLUS din coaliție.

Dacian Cioloș și Dan Barna au spus clar că nu îl mai susțin pe Cîțu pentru funcția de premier și iau în calcul inclusiv o moțiune de cenzură în cazul în care liberalii nu-l schimbă.

Amintim că, și când l-a impus pe Dan Vîlceanu la Finanțe, BPN a fost convocat de Cîțu și cei care îl susțin, deși, în mod tradițional, acesta este rolul președintelui partidului. Dacă atunci Ludovic Orban s-a dus totuși la ședință, fiind singurul care a votat împotriva validării lui Vîlceanu, de data aceasta liderul PNL a anunțat că nu va participa.

ADVERTISING

Ședința liderilor liberali începe la ora 11:00 și este una online. Florin Cîțu, care a ajuns puțin după ora 10:00 la Palatul Victoria, o va prezida din biroul său de la Guvern.

Cîțu și Orban sunt contracandidați pentru șefia PNL, alegerile interne urmând să aibă loc la finalul lunii.

Context

Scandalul în Guvern s-a declanșat miercuri când, în ședința Executivului, a fost introdusă pe ordinea suplimentară ordonanța de urgență ce ar fi făcut operațional programul Anghel Saligny, cel despre care Florin Cîțu spune că va aduce România în secolul XXI, în timp ce USR PLUS acuză că e doar o mită politică pentru primari.

ADVERTISING

Cei de la USR PLUS au acuzat și că ordonanța nu avea toate avizele necesare, printre care și cel de la Ministerul Justiției. Ședința de guvern a fost suspendată și ar fi trebuit reluată pe seară, însă după ce la nivelul USR PLUS s-a decis să nu se revină la masă, Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion, anunțând că interimatul la Justiție va fi preluat de ministrul de Interne, Lucian Bode.

Încă este așteptată reacția președintelui Klaus Iohannis, care încă analizează dacă va semna sau nu decretele care validează deciziile lui Cîțu.

ADVERTISING

Între timp, cei de la USR PLUS au anunțat că nu-l mai sprijină pe Florin Cîțu și cer înlocuirea sa din fruntea Guvernului. Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de 234 de voturi, pe care la acest moment PSD și AUR nu le au. Însă dacă ar vota și cei de la USR PLUS ar fi obținute peste 280 de voturi și guvernul ar fi demis. Mai mult, potrivit unor surse citate de Realitatea Plus, și parlamentarii din tabăra Orban ar putea vota moțiunea.

Citește mai multe despre situația din guvern:

Iată și analizele Spot pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇