Caricatura lui Iohannis și criza jucătorilor lipsiți de talent

Caricatura lui Iohannis și criza jucătorilor lipsiți de talent
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Florin Cîțu avea nevoie de PNDL 3 – pentru că oricum l-ar boteza fix asta este – ca de aer în perspectiva congresului. Și avea nevoie săptămână asta pentru a-l avea funcțional, cu norme de aplicare cu tot, până pe 25 septembrie.

De ce? Pentru că la Congres vor vota primarii lliberali. Dl Cîțu are de partea sa majoritatea liderilor locali, dar e discutabil dacă are și majoritatea primarilor.

Sunt voci în PNL care spun că din acest punct de vedere conduce Ludovic Orban. Ce vor primarii? Bani, cu proceduri cât mai simple și riscuri cât mai mici. E simplu.

Și asta trebuia să le dea dl Cîțu pentru a-și garanta alegerea și asta i-a refuzat, justificat, USRPLUS. Marea problemă a fost nu atât că USRPLUS a condiționat acordul pentru PNDL 3 de niște norme clare care să îl facă mai apropiat de alocarea fondurilor europene. Asta se putea aranja cumva.

Marea problemă a fost că USR-PLUS a blocat discuțiile despre PNDL 3 până la soluția pentru desființarea SIIJ, după cum explica Dacian Cioloș într-un interviu pentru SpotMedia.ro. SIIJ fiind miza lor electorală, de această dată, inclusiv pentru congres.

ADVERTISING

Florin Cîțu a forțat adoptarea OUG pentru PNDL 3, USRPLUS a ripostat ridicând pentru Florin Cîțu astfel o nouă miză – forța de lider alpha care nu poate fi îngenuncheat, mai ales nu de USRPLUS pentru care cei mai mulți liberali au o aversiune viscerală.

Faptul că nu a putut adopta marți PNDL 3, pentru că nu a avut avizul MJ, a fost o înfrângere pentru Florin Cîțu. Una pentru care a umezit paloșul și a bifat două obiective. Simbolic, a oferit partidului o ofrandă și și-a proiectat imaginea de vodă. Practic, și-a pus la Justiție un interimar care va aviza imediat PNDL 3, după care, cu jumătate de guvern, cvorum minim potrivit art 38 din Codul administrativ, își poate adopta rapid OUG.

Demiterea dlui Ion nu are așadar nicio legătură cu selecția (nu e concurs) pentru procurorul șef DIICOT și funcții de conducere în DNA. Dl Iohannis putea oricum refuza propunerile ministrului(probabil chestiunea se regla după congresul USR-PLUS).

Ceea ce l-a fript pe dl Cîțu la buză este PNDL 3 fără de care riscă să piardă congresul.

Dl Cîțu acționează smucit și violent, nu are nicio abilitate politică, în mod evident, pare a avea complexe pe care și le tratează cu o supraturație. Iar USRPLUS ar fi fost cu mult mai inspirat dacă se concentra pe negocierea îmbunătățirii PNDL 3, conform propunerilor făcute, în loc să le blocheze prin condiționări care nu aveau cum să fie de succes. Jucători lipsiți de talent.

Ce urmează?

Nu cred că dl Cîțu va fi înlocuit de la șefia guvernului acum. Este preferatul președintelui, nu mă îndoiesc că acționează cu acordul dlui Iohannis. Joi, PNL va face un BPN fulger pentru reafirmarea spijinului pentru premier. Dl. Orban nu are loc de manevră, deși pluseriștii par că vor să-l atragă în joc. Ar fi însă sinucigaș să se plaseze de partea USRPLUS.

Deci întrebarea este dacă USRPLUS rămâne sau pleacă de la guvernare.

Dacă va proceda la fel ca în cazul Voiculescu, adică o capitulare pe un protocol de bune maniere, se vede acum cât de eficient, se va decredibiliza complet și numai în asemenea scatoalce va fi ținut în continuare.

De plecat nu prea pare că se îndură să plece. Cum ar putea totuși să o facă?

Cel mai firesc mod este demisia, dar schimbarea compoziției politice a guvernului nu presupune căderea premierului, care rămâne și se duce în Parlament cu o nouă formulă de guvern. Cum s-a întâmplat când dl Tăriceanu a dat afară PDL de la guvernare.

Iar USRPLUS vrea capul premierului pe care îl poate obține numai prin moțiune. Și dacă ea trece, prima desemnare ulterioară a președintelui nu poate fi tot dl Cîțu.

Dar moțiunea ridică pentru USRPLUS mari probleme, practice și de imagine. Nu are semnături singur, iar PSD și AUR nu vor să semneze moțiunea lor. Ce face USRPLUS până când se strâng semnăturile pentru moțiune?

Apoi, e dragnist să depui sau să votezi moțiune împotriva propriului guvern. Și nu în ultimul rând, dacă USRPLUS se aliază cu PSD și AUR pentru orice, fie și dărâmarea premierului Cîțu, și-ar provoca un imens deficit de imagine. Cum să îi mai acuzi pe liberali că se aliază cu PSD, când primul care o face ești chiar tu.

Rămâne de văzut cum va reuși USRPLUS să dezlege enigma rămânând unit și solid pe o alegere? Câți dintre ei ar fi de acord să plece, câți ar căuta cu disperare motive să rămână.

Dar vina principală nu este nici a PNL, nici a USRPLUS. Este a dlui Iohannis, care nu înțelege că nimic din ceea ce este contra naturii, inclusiv în politică, nu are cum să funcționeze natural și coerent. Creația politică a domniei sale este un imens eșec indiferent dacă se va rupe sau va continua cu înjurături, trosneli și urlete.

Această caricatură îi construiește moștenirea politică.

Mai multe informații despre criza politică din Coaliție:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇