Înainte ca prim-ministrul Florin Cîțu să facă gestul ultim de dinamitare a coaliției de guvernare, revocându-l pe ministrul Justiției, așteptat să facă numirile pentru Parchete, președintele Klaus Iohannis s-a adresat țării, într-un discurs voit neutru și împăciuitor. De fapt, un alibi.
Este puțin probabil ca Florin Cîțu să fi făcut gestul discreționar de eliminare a unui ministru care nu-i servise cauzei fără să aibă atât susținerea ueni părți consistente din partid, cât și pe cea a lui Klaus Iohannis. De altfel, nu mai era demult un secret că președintele vrea remanierea lui Stelian Ion, miza fiind aici șefia parchetelor, în special a DIICOT. În plus, Stelian Ion era jertfa perfectă pentru liberalii care înghit greu alianța cu USR PLUS.
Klaus Iohannis a ieșit public cu câteva ore înainte de asalt și s-a asigurat că fiecare frază pe care o rostește este perfect acoperitoare. Ce trebuia să se înțeleagă din discurs, și el a fost imediat salutat ca un discurs integru și oportun, e că el, președintele, s-a plasat de partea agendei sociale. El, președintele, nu își arogă niciun rol pe frontul politic, nu intră într-o bătălie care nu are de-a face cu nevoile României reale. Ce se va întâmpla, așadar, mai departe, în coaliția de guvernare nu stă în puterile și în vrerea lui.
Dacă președintele Klaus Iohannis ar fi ținut acest discurs după ce prim-ministrul a trimis către Cotroceni cererea de revocare a lui Stelian Ion, ar fi făcut cu totul altceva: președintele ar fi fost obligat să și facă tot ceea ce spune, adică să ia o decizie de unitate, să întoarcă agenda înspre națiune și, pe cale de consecință, să arbitreze, să nu semneze revocarea, cel puțin până după numirile din justiție. Dar a făcut-o, așteptând câteva ore, până ce apele s-au mai răcit puțin și până ce liberalii și-au decis punctajul. Vorbind însă înainte de asaltul din Guvern, președintele și-a asigurat un alibi, așa cum Pilat din Pont s-a spălat pe mâini înainte de crimă.
Perioada luptelor electorale s-a încheiat. Guvernarea nu e despre competiția dintre un partid sau altul, nu e despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul.
Klaus Iohannis, discurs la începerea noii sesiuni parlamentare, în plină criză guvernamentală
Punctaj comun al liberalilor și președintelui
Imediat după revocarea lui Stelian Ion, în cele câteva minute de ședință de guvern ținută în lipsa miniștrilor USR PLUS, liberalii din echipa Cîțu au pus în aplicare un punctaj sincron cu temele anunțate de președintele Iohannis.
"1) Poți contribui la această guvernare dacă nu vrei modernizarea României? 2) Ai voie să blochezi activitatea Guvernului pentru că așa vrei tu? 3) Dacă nu reușești să duci la bun sfârșit nici măcar un proiect, nici măcar desființarea SIIJ, cu privire la care ai găsit consens când ai intrat în minister, ce ar trebui să facem? Îmi pare rău că trebuie să pun aceste întrebări ale căror răspunsuri le știm toți.
Decizia prim-ministrului de remaniere a ministrului justiției devenise absolut necesară. PNL o susține total. Nu vom negocia proiectele de investiții, nici condițiile de trai ale românilor. Este normal ca fiecare cetățean să aibă acces la asfalt, la gaze și la canalizare. Sper că USRPLUS va fi responsabil și va urmări interesele celor mulți. Să nu iasă de la guvernare. Interesul public este ca această guvernare să livreze rezultate.", a scris Alina Gorghiu, din #echipacâștigătoare, pe Facebook.
Pe scurt:
- PNL vrea guvernare pentru români
- Agenda socială este prioritatea guvernării: asfalt, gaze, canalizare
- USR vrea să blocheze modernizarea României, blocând banii (adică PNDL 3) pentru administrațiile locale
- USR PLUS nu e capabil să livreze, să finalizeze nici măcar desființarea SIIJ, deși au avut toată susținerea în Guvern. De altfel, de asta a ales Florin Cîțu să argumenteze în acest registru revocarea lui Stelian Ion, preluând politic o temă din spațiul public, blocajul USR PLUS în a livra reformele asumate
- USR PLUS șantajează.
Un punctaj rostogolit și de Rareș Bogdan, un alt liberal vocal din echipa Cîțu - Iohannis:
„Programul „Anghel Saligny” este vital pentru modernizarea României, cum să-l blochezi?? Acum nu e loc de discuții, programul „Anghel Saligny” este URGENȚĂ NAȚIONALĂ!! Guvernul Cîțu va investi 50 de miliarde de lei în drumuri, gaze, apă și canalizare! 50 de miliarde pentru dezvoltare, oameni buni!!(...) Programul pe care-l contestă partenerii noștri este primul de o asemenea amploare și are capacitatea de a reforma din temelii infrastructura României. Și e doar primul program de acest fel asumat la Florin Cîțu. Sau asta e problema? Mergem înainte. Dezvoltam Romania”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.
Așadar, PNL vrea drumuri, gaze, apă și canalizare, așa cum a cerut și președintele Klaus Iohannis, în vreme ce USR PLUS blochează tocmai agenda socială reală. Un punctaj agresiv, cu cuvinte-cheie care să fie concentrate în jurul bunăstării și care să evite orice trimitere la numirile din justiție, la ordonanța care nu avea avizele necesare, la felul în care a procedat - discreționar - Florin Cîțu. Altfel spus, PNL dă pâine și canalizare, asta e agenda socială, nu principiile și procedurile legale.
Dincolo de acest punctaj previzibil, liberalii au primit și satisfacția simbolică de a-și afirma puterea în fața USR PLUS. Fost ministru al Culturii, Gigel Știrbu nu s-a sfiit să publice pe Facebook o imagine în care PNL dă un șut în fund USR PLUS.
Iar faptul că li s-a făcut voia de a ridiculiza USR PLUS e la fel de important, pentru mulți liberali, ca banii din PNDL 3. Florin Cîțu nu a fost singur în această ofensivă, a avut în spate partidul și aprobarea președintelui Klaus Iohannis, care va mai interveni pe agendă cu discursuri echilibrate și pe teme de agendă socială, un alibi perfect.