Cîțu a primit susținerea liderilor PNL. Așteaptă înlocuitor pentru Stelian Ion, dar USR PLUS insistă cu moțiunea de cenzură (Surse Spot)

Cîțu a primit susținerea liderilor PNL. Așteaptă înlocuitor pentru Stelian Ion, dar USR PLUS insistă cu moțiunea de cenzură (Surse Spot)

Biroul Politic Naţional al PNL a votat, joi, susţinerea lui Florin Cîţu în funcţia de premier, în cadrul ședinței convocate de acesta, după ce USR PLUS a anunțat că nu vor mai guverna sub conducerea lui.

Potrivit unor surse SpotMedia, au participat 54 din cei 80 de lideri liberali și au votat în unanimitate susținerea lui Cîțu.

Premierul ar fi spus că așteaptă ca USR PLUS să revină la sentimente mai bune și să facă o nominalizare pentru Ministerul Justiţiei, după ce l-a demis miercuri seară pe Stelian Ion și președintele Klaus Iohannis a semnat decretul. Un nou BPN va avea loc vineri, de data aceasta în format fizic, după ce cel de azi s-a ținut online.

ADVERTISING

Informația a fost confirmată, la Antena3, de Alina Gorghiu: ”Am fost peste 70% dintre colegi la acest BPN, indiferent de competitorul pe care îl susținem. Nu vrem ieșirea de la guvernare a USR PLUS, dorim continuarea acestei coaliții ca un semn de continuitate, sunt convinsă că momentul de tensiune generat în aceste zile va fi unul care se va aplana pe parcursul timpului”.

Ea a spus că le respectă pasiunea celor de la USR PLUS, dar se comportă ca niște ”copii răsfățați” când anunță că vor vota împotriva propriului guvern, ca PSD, alături de social-democrați și cei de la AUR.

În schimb, deputatul USR PLUS Ionuț Moșteanu a anuntat, la Antena3, că merg mai departe cu moțiunea și au voturile necesare pentru a o depune. Anterior, deputatul USR PLUS Cristian Seidler anunțase, tot la Antena3, că nu există reconciliere cu Cîțu premier.

ADVERTISING

”Nu are ce să ne mai promită. Cîțu cade, coaliția rămâne, va fi un alt guvern PNL-USR PLUS- UDMR din care Florin Cîțu nu va mai face parte”, a spus Seidler.

Orban nu a fost la BPN

Amintim că la ședință nu a participat Ludovic Orban, care a spus că e inacceptabil să fie convocat BPN-ul cu nici o oră înainte și fără a fi informat președintele partidului.

Orban a refuzat să spună clar dacă susține sau nu schimbarea lui Cîțu din fruntea Guvernului, dar a subliniat că nu mai poate accepta un asemenea comportament.

”Am primit un SMS la 21:28, cu 2 minute înainte de declarații. Premierul susține că m-a sunat, nu am primit niciun apel de la premierul Florin Cîțu. (...) Nu cred ca premierul trebuie să ia decizii fără să discute cu președintele partidului, nu am fost informat de introducerea ordonanței pentru Anghel Saligny. Am fost informat la alibi, cu 2 minute înainte de propunerea de revocare a ministrului.

ADVERTISING

Sunt multe lucruri peste care am trecut, pentru că eu țin la unitatea partidului. Dar suntem într-un punct în care nu mai putem accepta astfel de comportament. De ședința BPN am primit SMS puțin înainte de ora 10:00 pentru ora 11:00. Așa ceva este inadmisibil”, a mai spus Orban.

Context

Scandalul în Guvern s-a declanșat miercuri când, în ședința Executivului, a fost introdusă pe ordinea suplimentară ordonanța de urgență ce ar fi făcut operațional programul Anghel Saligny, cel despre care Florin Cîțu spune că va aduce România în secolul XXI, în timp ce USR PLUS acuză că e doar o mită politică pentru primari.

Cei de la USR PLUS au acuzat și că ordonanța nu avea toate avizele necesare, printre care și cel de la Ministerul Justiției. Ședința de guvern a fost suspendată și ar fi trebuit reluată pe seară, însă după ce la nivelul USR PLUS s-a decis să nu se revină la masă, Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion, anunțând că interimatul la Justiție va fi preluat de ministrul de Interne, Lucian Bode. Joi, după câteva ore de reflecție, Klaus Iohannis a semnat decretele.

Între timp, cei de la USR PLUS au anunțat că nu-l mai sprijină pe Florin Cîțu și au cerut înlocuirea sa din fruntea Guvernului. Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de 234 de voturi, pe care la acest moment PSD și AUR nu le au. Însă dacă ar vota și cei de la USR PLUS ar fi obținute peste 280 de voturi și guvernul ar fi demis. Pe surse apăruseră informații și că parlamentarii din tabăra Orban ar putea vota, dar președintele PNL a exclus posibilitatea.

Citește mai multe despre situația din guvern:

Iată și analizele Spot pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇