PSD a publicat textul moțiunii de cenzură. Deși cer ca întregul Guvern să plece, spun că au fost ”finuți” ca să voteze și USR PLUS (Document)

PSD a publicat textul moțiunii de cenzură. Deși cer ca întregul Guvern să plece, spun că au fost ”finuți” ca să voteze și USR PLUS (Document)

PSD a publicat, joi, textul moțiunii de cenzură la care îi invită pe cei de la USR PLUS să ralieze. Intitulată ”STOP sărăciei, scumpirilor și penalilor! JOS GUVERNUL CÎȚU!”, moțiunea are patru pagini și cere demiterea guvernului PNL-USR PLUS-UDMR.

În text social-democrații acuză ”guvernarea perdanților” că a sărăcit țara și prezintă mai multe date false, fără a prezenta sursa cifrelor. De exemplu PSD spune că acum ”fiecare român este mai sărac cu 560 de euro după măsurile care au distrus puterea de cumpărare” sau că ”statisticile oficiale arată clar că puterea de cumpărare a scăzut cu peste 12%”.

Amintim însă ca la jumătatea lunii iunie Institutul Național de Statistică anunța o creştere a puterii de cumpărare cu 8,4%.

Social-democrații spun și că ”datoria publică crește cu 1.700 de euro pe secundă. Fiecare român devine mai dator la finalul acestui an cu 2.300 de euro”.

ADVERTISING

În moțiune se spune că nu au fost luate măsuri nici pentru fermieri, nici pentru HoReCa, nici pentru primari, care ar fi trebuit să lupte pe cont propriu cu pandemia, și se insistă că PNRR-ul este un eșec. E notat și eșecul campaniei de vaccinare, dar și proasta organizare a spitalelor în pandemie, dar și a noului an școlar.

”România Educată a lui Iohannis este România haosului, improvizației și închiderii școlilor! Regulile pentru desfășurarea noului an școlar, anunțate de miniștrii Educației și Sănătății, arată că școlile sunt la fel de nepregătite pentru noul val al pandemiei ca și anul trecut”, mai scrie în moțiune.

Nu sunt trecute cu vederea nici recentele dezvăluiri despre dosarele lui Cîțu din SUA.

”Guvernul României nu poate fi condus de un penal, care a fost condamnat pentru infracțiunea comisă și care a executat și închioare pentru fapta sa. Culmea cinismului este că fostul deținut Cîțu reprezintă azi, în mod aberant, tocmai coaliția celor care au promis pentru a accede la putere - uitând apoi să și voteze! - Legea Fără Penali în Funcții Publice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fiecare zi cu Guvernul Cîțu în funcție este încă o zi în care viața românilor va fi și mai afectată de sărăcie, dezvoltarea comunităților locale blocată, iar viitorul țării este marcat de o îndatorare toxică, care va sacrifica însă generații întregi!

De aceea, astăzi, întreg Guvernul Cîțu trebuie să plece!”, se încheie moțiunea de cenzură.

Alfred Simonis a explicat, la Antena3, că au fost ”finuți” în textul moțiunii, tocmai ca să poată fi semnată și votată și de USR PLUS. ”Puteam să fim mult mai duri”, a spus social-democratul.

Context

Amintim că PSD anunțase că singura variantă prin care USR PLUS poate să dea jos guvernul în Parlament este semnând moțiunea aceasta. Dacian Cioloș a anunțat însă, pentru SpotMedia.ro, că e exclusă această variantă.

ADVERTISING

”Nu ne punem problema să votăm moțiunea PSD, nu!”, a spus Cioloș, pentru SpotMedia.ro.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a anunțat că formațiunea a discutat cu AUR și împreună au destule semnături să depună propia moțiune de cenzură.

Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de 234 de voturi, pe care la acest moment PSD și AUR nu le au. Însă dacă ar vota și cei de la USR PLUS ar fi obținute peste 280 de voturi și guvernul ar fi demis. Pe surse apăruseră informații și că parlamentarii din tabăra Orban ar putea vota, dar președintele PNL a exclus posibilitatea.

Rămâne de văzut acum dacă AUR, PSD și USR PLUS se vor înțelege pe moțiunea de cenzură, sau se va ajunge în situația în care politicienii nu se pot pune de acord nici să guverneze, dar nici să schimbe Guvernul.

Scandalul în Guvern s-a declanșat miercuri când, în ședința Executivului, a fost introdusă pe ordinea suplimentară ordonanța de urgență ce ar fi făcut operațional programul Anghel Saligny, cel despre care Florin Cîțu spune că va aduce România în secolul XXI, în timp ce USR PLUS acuză că e doar o mită politică pentru primari.

Cei de la USR PLUS au acuzat și că ordonanța nu avea toate avizele necesare, printre care și cel de la Ministerul Justiției. Ședința de guvern a fost suspendată și ar fi trebuit reluată pe seară, însă după ce la nivelul USR PLUS s-a decis să nu se revină la masă, Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion, anunțând că interimatul la Justiție va fi preluat de ministrul de Interne, Lucian Bode. Joi, după câteva ore de reflecție, Klaus Iohannis a semnat decretele.

Citește mai multe despre situația din guvern:

Iată și analizele Spot pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇