Cîțu anunță ședință de guvern special pentru România Educată (Video)

Cîțu anunță ședință de guvern special pentru România Educată (Video)

Premierul Florin Cîțu a prezidat, joi, a doua ședință a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului „România Educată”.

Ignorând parcă faptul că coaliția stă să se rupă și USR PLUS a negociat deja cu AUR depunerea unei moțiuni de cenzură dacă PNL nu-l retrage de la conducerea Guvernului, Cîțu a anunțat pentru săptămâna viitoare o ședință a Executivului convocată special pentru proiectul inițiat de Klaus Iohannis.

”Am cerut să avem această întâlnire astăzi pentru că am vrut să știu exact progresul pentru implementarea proiectului domnului președinte și asumat de Guvern, România Educată.

Ne-am asumat să începem implementarea pe 10 septembrie, avem un deadline (termen limită, n.red.) la care țin foarte mult și, domnule ministru (către Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, n.red.), vreau să fiu foarte clar, e o cerință fermă a mea ca pe 10 septembrie să avem implementare. E un proiect important, nu ne permitem amânări. (...)

ADVERTISING

Deci, calendar: săptămâna viitoare, 9 septembrie, încă o ședință în acest format, la aceeași oră. Și, foarte important, pe 10 septembrie, vineri, ședință de guvern special pentru Programul România Educată. Deci este un deadline de care ne ținem pentru implementarea acestei HG”, a spus Cîțu.

El a cerut să fie discuții cu reprezentanții societății civile.

”Să ne asigurăm că există un dialog cu partenerii de dialog social. Am cerut acest lucru din primul moment, aș vrea să avem și opiniile care vin din societatea civilă. E foarte important pentru mine punctul lor de vedere, pentru că acum e important, cand implementăm, mai tarziu sper să nu fie prea tarziu.

Trebuie să construim acum pentru a avea efecte nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și termen lung. Și, bineînțeles, ca în orice alt domeniu, avem nevoie de predictibilitate. Știu că timpul este scurt, dar e important să ne uităm la detalii acum, dacă sunt probleme să le corectăm la început”, a spus Cîțu, după care i-a dat cuvântul ministrului Educației.

ADVERTISING

Cîmpeanu a fost singurul care a făcut referire la criza politică

”De acord cu dvs. Joi vom definitiva ideile pe care le lansăm acum în lucru, pe fiecare din cele 12 capitole ale programului România Educată”, a spus Cîmpeanu, anunțând că toți participanții au primit fișe de lucru pentru toate aceste capitole.

”Veți observa că în fiecare fișă de lucru am trecut o serie de ministere implicate. Rugămintea este ca dvs să analizați și acolo unde considerați că este de interes, este în aria dvs de competență, să adăugați în fișele respective. (...) Timpul este extrem de strâns pentru că va trebui să centralizăm toate aceste lucruri, să le validăm în ședința de joi și să propunem Guvernului adoptarea programului de implementare vineri, 10 septembrie, pentru că așa ne-am asumat public.

E… un moment încărcat, știu (oftează). Dar fac apel la fiecare dintre ministerele reprezentate aici pentru a face acest lucru în cele 12 fișe”, a spus Cîmpeanu, aceasta fiind singura referire la criza politică.

ADVERTISING

Apoi ministrul i-a rugat pe toți să-i tirmită nume de reprezentanți ai societății civile pe care el îi va suna personal.

”Vizavi de solicitarea dlui premier de a implica societatea civilă, rugămintea este dacă aveți nume pe care să le avansați pentru a dobândi calitatea de invitat permanent în Comitetul interministerial, prin aprobarea dlui premier. Imediat după ce vom avea HG-ul cu programul de implementare va trebui să începem consultarea pe secțiuni și, în funcție de competențele și interesul pe care reprezentanții societății civile îl manifestă, sa îi putem invita la discuții, fiecare pe domeniul de interes și competență.

Deci nu toți odată, nu avem o limită de număr. Așteptăm aceste propuneri până vineri (mâine, n.red.) ca în weekend și la începutul săptămânii viitoare să-i contactăm. Îmi propun să îi contactez personal să le prezint care sunt așteptările noastre. Fiecare pe domeniul dvs de activitate cunoașteți persoane care sunt lideri de opinie, care au preocupări, care au competență”, a spus Cîmpeanu.

Cine a participat la întâlnire?

Transmisiunea Guvernului s-a oprit apoi, astfel că nu știm cine participă la această ședință, în contextul crizei politice. Amintim că acest Comitet interministerial este condus de premier, ministrul Educației este vicepreședinte, iar aproape toți ceilalți miniștri sunt și ei membri.

Mai exact, sunt implicate ministerele Proiectelor Europene (USR PLUS), Ceretării și digitalizării (USR PLUS), Finanțelor (PNL), Justiției (USR PLUS), Sănătății (USR PLUS), Muncii (PNL), Culturii Tineretului și Sportului (UDMR), dar și MAI (PNL) și MApN (PNL). Nu lipsesc din comitet nici vicepremierii din guvern (Dan Barna și Kelemen Hunor).

Nu în ultimul rând, Administrația Prezidențială este invitat permanent. La prima ședință a participat și a luat cuvântul consilierul prezidențial pe Educație, Ligia Deca. Premierul Cîțu i-a greșit atunci numele. Acum ea nu a vorbit, însă a fost prezentă. Asta am aflat puțin mai târziu când Cîțu a ținut o videoconferință cu prefecții și a ținut să menționeze că îi este alături consilierul prezidențial.

Iată cum s-a desfășurat Prima ședință pentru România Educată: Cîțu a gafat, Cîmpeanu a prezentat oftând dezastrul din Educație (Video)

Participarea premierului Florin Cîțu, alături de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, la reuniunea Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată”

Participarea premierului Florin Cîțu, alături de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, la reuniunea Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată”#FlorinCitu #SorinCimpeanu #RomaniaEducata #GuvernulRomaniei

Publicată de Guvernul României pe Joi, 2 septembrie 2021

Citește mai multe despre situația din guvern:

Iată și analizele Spot pe acest subiect:

.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇