USR PLUS s-a înțeles deja cu AUR pe moțiune, nu cu PSD, și cere PNL alt premier: E foarte periculos să-l lăsăm pe Cîțu cu toată puterea pe mână

USR PLUS s-a înțeles deja cu AUR pe moțiune, nu cu PSD, și cere PNL alt premier: E foarte periculos să-l lăsăm pe Cîțu cu toată puterea pe mână

Deputatul Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt al USR PLUS, a anunțat joi, într-o conferință de presă, că deja au fost discuții cu cei de la AUR și împreună pot depune o moțiune de cenzură împotriva lui Florin Cîțu. Moșteanu a spus că va exista o ședință a coaliției vineri, însă a subliniat că orice discuții încep de la demisia lui Cîțu.

”Am discutat cu cei de la AUR pentru a vedea dacă avem o variantă de a strânge semnăturile. Avem 122 de semnături cu AUR, deci putem depune o moțiune de cenzură, rămâne să discutăm despre text. Bineînțeles, aș vrea să nu se ajungă aici, dar asta depinde de maturitatea lui Florin Cîțu. Sper să-și dea seama premierul Cîțu că a creat o criză de care România nu avea nevoie și să facă un pas în spate.

ADVERTISING

PNL trebuie să propună un premier, e cel mai mare partid din coaliție, nu vrem să schimbăm structura coaliției. (...) Orice discuție în coaliție începe de la demisia premierului Cîțu și apoi discutăm”, a anunțat Moșteanu.

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS a insistat că modul în care a acționat Cîțu e abuziv.

”Premierul Cîțu a pierdut susținerea USR PLUS. În momentul ăsta, Cabinetul Cîțu nu are susținerea majorității parlamentare. Cîțu trebuie să înțeleagă să facă un pas în spate, să înțeleagă că și-a atins limitele și cerem PNL să facă o nouă propunere. Dacă Florin Cîțu se agață de scaunul de la Palatul Victoria, așa cum l-am pus în Parlament îl vom da jos tot în Parlament (...)

ADVERTISING

Cred că în momentul ăsta e foarte periculos să-l lăsăm pe Florin Cîțu cu toată puterea pe mână pentru că am văzut că nu știe să o folosească. A folosit-o abuziv pentru a presa ministere și miniștri să-i avizeze o OUG, trecând peste protocolul de coaliție, OUG care nu are absolut nicio urgență.

Vrem dezvoltare, dar să nu mai repetăm greșelile trecutului, să nu redeschidem o cutie a Pandorei și să repetăm PNDL 1 și PNDL 2. Au vrut să treacă cu tancul peste noi, acest lucru nu se va întâmpla și să-i fie clar și viitorului premier PNL: trebuie să ne trateze ca pe niște parteneri responsabili, pentru că asta suntem”, a conchis purtătorul de cuvânt al USR PLUS.

Declarații susținute de deputatul Ionuț Moșteanu, liderul de grup al deputatilor USR PLUS

Publicată de USR PLUS pe Joi, 2 septembrie 2021

Cioloș: Nu votăm moțiunea PSD!

Amintim că exact înainte de Moșteanu au ieșit la declarații liderii PNL, care au anunțat că-l susțin pe Cîțu în continuare. În fața jurnaliștilor a venit și Sorin Grindeanu, care a anunțat că are deja textul moțiunii gata și de azi cei de la USR PLUS pot să semneze. Această variantă însă nu e dorită de USR PLUS.

ADVERTISING

Dacian Ciolos a declarat, pentru SpotMedia.ro, că ”nu ne punem problema să votăm moțiunea PSD, nu!”.

Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de 234 de voturi, pe care la acest moment PSD și AUR nu le au. Însă dacă ar vota și cei de la USR PLUS ar fi obținute peste 280 de voturi și guvernul ar fi demis. Pe surse apăruseră informații și că parlamentarii din tabăra Orban ar putea vota, dar președintele PNL a exclus posibilitatea.

Rămâne de văzut acum dacă AUR, PSD și USR PLUS se vor înțelege pe moțiunea de cenzură, sau se va ajunge în situația în care politicienii nu se pot pune de acord nici să guverneze, dar nici să schimbe Guvernul.

Scandalul în Guvern s-a declanșat miercuri când, în ședința Executivului, a fost introdusă pe ordinea suplimentară ordonanța de urgență ce ar fi făcut operațional programul Anghel Saligny, cel despre care Florin Cîțu spune că va aduce România în secolul XXI, în timp ce USR PLUS acuză că e doar o mită politică pentru primari.

Cei de la USR PLUS au acuzat și că ordonanța nu avea toate avizele necesare, printre care și cel de la Ministerul Justiției. Ședința de guvern a fost suspendată și ar fi trebuit reluată pe seară, însă după ce la nivelul USR PLUS s-a decis să nu se revină la masă, Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion, anunțând că interimatul la Justiție va fi preluat de ministrul de Interne, Lucian Bode. Joi, după câteva ore de reflecție, Klaus Iohannis a semnat decretele.

Citește mai multe despre situația din guvern:

Iată și analizele Spot pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇