- Liberalii din jurul lui Cîțu anunță că își vor baza comunicarea pe critici la adresa unei posibile înțelegeri între USR-PLUS și AUR.
- Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, ar urma să fie următoarea victimă a lui Iohannis, conform unor surse din USR, dacă formațiunea rămâne la guvernare.
- PSD anunță că vrea să dărâme Guvernul Cîțu cu orice preț și că va vota și o altă moțiune dacă AUR susține demersul USR-PLUS.
- Klaus Iohannis câștigă în toate situațiile și va avea un control sporit asupra executivului.
Revocarea ministrului Justiției Stelian Ion (USR-PLUS) s-a făcut cu acordul președintelui Klaus Iohannis, au declarat mai multe surse pentru SpotMedia.ro, atât din USR-PLUS cât și din PNL.
În seara zilei de miercuri, 1 septembrie, opinia publică a asistat la o confruntare în ședința de guvern care s-a încheiat fără adoptarea programului PNDL 3 sau “Anghel Saligny”, cum a fost denumit oficial.
La câteva ore după eșecul înregistrat de Florin Cîțu, în încercarea sa de a livra primarilor 10 miliarde de euro de la buget pentru dezvoltare locală, operațiune ce i-ar fi asigurat succesul în încercarea de a ajunge președintele PNL, premierul anunță la fel de brusc ca în luna aprilie, când l-a demis pe Vlad Voiculescu din poziția de ministru al Sănătății, că l-a revocat din funcție pe Stelian Ion, ministrul Justiției.
Și atunci și acum, Florin Cîțu a îndeplinit o dorință a lui Klaus Iohannis, care duce o politică de îndepărtare a tuturor miniștrilor care intră intenționat sau din greșeală în zonele sale de interes, a declarat sub protecția anonimatului un om politic din USR-PLUS.
Moțiunea de cenzură: “Florin Cîțu trebuie să plece!”
După revocarea lui Stelian Ion, mai mulți lideri ai alianței au anunțat că depun o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, cu scopul de a-l îndepărta pe Florin Cîțu din poziția de premier.
“Cele 80 de voturi ale USR-PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului Stelian Ion”, a anunțat Dan Barna, președinte USR și vice prim-ministru, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
“Îi invităm alături de noi pe toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin”, a mai susținut el.
“Cerem celorlalte forțe politice să nu intre în tergiversări și jocuri politicianiste, să depunem și să votăm urgent moțiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte.
Florin Cîțu trebuie să plece”, a mai scris Dan Barna.
Această declarație descrie modul de acțiune pe care și l-a propus USR-PLUS, având scopul final de a-l demite pe actualul premier.
În urma mai multor întrebări puse diverșilor reprezentanți ai grupărilor politice, într-adevăr, USR-PLUS în demersul său mizează pe susținerea formațiunii naționalist-extremiste AUR, dar și pe sprijinul PSD.
Alegerea pe care o au de făcut cei din USR-PLUS este una dificilă:
- a rămâne în continuare în Guvern, iar “următorul pe lista lui Klaus Iohannis e ministrul Transporturilor Cătălin Drulă”, a declarat un om politic sub protecția anonimatului pentru SpotMedia.ro;
- a încerca să-l schimbe pe Florin Cîțu, cu riscuri mari de imagine provocate de asocierea cu PSD și AUR.
“Dacă reușim să trecem moțiunea, nu avem nicio problemă să refacem coaliția de guvernare alături de PNL și UDMR”, a adăugat aceeași sursă.
“Obiectivul nostru e să oprim acest mecanism subiectiv de revocare a miniștrilor”, a mai spus sursa anonimă.
Liberalii din jurul lui Cîțu sunt siguri că USR-PLUS nu pleacă din Guvern
Într-o discuție cu reprezentanți ai nucleului liberal de susținere a premierului Florin Cîțu, unul dintre aceștia, sub protecția anonimatului, a declarat că “nu are nici cea mai mică grijă, iar USR-PLUS se va întoarce în Coaliție și vor numi o altă persoană la Ministerul Justiției”.
Liberalii din jurul premierului au spus că-și vor baza întreaga campanie de comunicare pe “asocierea dintre USR-PLUS și AUR”. Aceștia susțin că va fi greu pentru aceștia să reziste la presiunea propriilor susținători care-i vor condamna că merg pe un proiect comun cu AUR și cu PSD.
“Eu nu cred ca USR-PLUS vor trăda încrederea celor care i-au votat. Vor alege stabilitatea guvernării”, a scris Alina Gorghiu, senator PNL, pe pagina sa de Facebook.
Vineri, 3 septembrie, seara, va avea loc o ședință a Coaliției, convocată de prim-ministrul Florin Cîțu. Reprezentanții tuturor celor trei formațiuni politice au anunțat neoficial că vor participa la această întâlnire.
“Acum trebuie să lăsăm apele să se liniștească, iar apoi vor începe discuțiile”, a spus reprezentantul PNL sub protecția anonimatului.
Dacă va exista o înțelegere pe moțiune între USR și AUR, PSD se va alătura demersului
În acest context tensionat, social-democrații au profitat de moment și au trecut la atac.
“PSD este singurul partid care are puterea dată de numărul de parlamentari pentru a iniția o moțiune de cenzură. Cine vrea ca într-adevăr acest Guvern să pice va semna moțiunea PSD. Restul sunt povești! Contezi doar dacă semnezi – dacă nu, faci balet!”, a declarat Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte al partidului.
Într-o discuție cu un reprezentant al PSD, acesta a spus că nu puteau să amâne anunțarea textului moțiunii de cenzură.
“Era imposibil pentru noi să intrăm în trena USR-PLUS. Dar dacă va exista o înțelegere între AUR și USR, ne vom alătura și noi. Nu avem nicio problemă. Scopul nostru e să dăm jos acest Guvern”, a declarat reprezentantul formațiunii.
Klaus Iohannis, președintele României, e principalul responsabil pentru aceste tensiuni. Acesta a dorit de multă vreme ca ministrul Justiției Stelian Ion să fie îndepărtat din funcție.
Conflictul inițial, niciodată închis, a pornit de la propunerea ministrului Stelian Ion, încă de la sfârșitul anului trecut, ca numirea procurorilor-șefi să se facă numai cu “aviz conform”, dat de CSM. Adică, mai simplu, președintele României să nu mai poată respinge numirea unui procuror dacă acesta e susținut de CSM.
Klaus Iohannis a susținut public faptul că o astfel de modificare a legislației vine în contradicție cu prevederile Constituționale în care se arată că președintele nu poate fi limitat de un aviz în ce privește numirile.
Stelian Ion n-a reușit, în mandatul său, să negocieze cu președintele și partenerii de guvernare și să găsească soluții atât pentru refacerea legilor justiției cât și pentru desființarea SIIJ. De la acea eroare prin care a anunțat că vrea să limiteze prerogativele unui președinte ales, orice reformă în sistemul juridic s-a blocat.
Asta nu înseamnă că de actuala criză politică nu e responsabil Klaus Iohannis, care pare dispus să sacrifice coaliția de guvernare pentru a-și impune punctul de vedere.
Pe de altă parte, președintele câștigă în orice situație. Dacă trece moțiunea și Florin Cîțu iese din scenă, e o bună ocazie să relanseze guvernarea printr-o nouă negociere și un nou prim-ministru.
Dacă USR-PLUS rămâne la guvernare, e cu atât mai bine pentru că va putea din nou cu ajutorul premierului să îndepărteze orice ministru care iese din front.
Înțelegerea dintre PNL și USR-PLUS a ținut 10 luni. Cele două blocuri politice sunt în cădere în ce privește susținerea publică. În ambele se desfășoară alegeri interne și mai multe facțiuni se luptă pentru control.