Cioloș a vorbit cu Cîțu la telefon, dar nu a primit o ”explicație coerentă” pentru revocarea lui Voiculescu: Cerem un premier cu care să putem lucra

Cioloș a vorbit cu Cîțu la telefon, dar nu a primit o ”explicație coerentă” pentru revocarea lui Voiculescu: Cerem un premier cu care să putem lucra

Dacian Cioloş, co-președinte al USR PLUS, comentează din nou episodul revocării lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății.

Într-un nou mesaj pe Facebook, el susține că nici până acum nu a primit o ”explicație coerentă” din partea prim-ministrului.

”După mai bine de 24 de ore, Florin Cîțu nu a oferit o explicație coerentă despre motivul pentru care l-a revocat pe Vlad Voiculescu, deși, între timp, am avut chiar și o convorbire telefonică cu el. Nici în această discuție directă nu a reușit să își explice gestul și motivele reale pentru care a luat acea decizie”, a scris Cioloș pe Facebook.

De asemenea, el a explicat și ce așteptări avea Alianța USR PLUS de la Cîțu:

”Ce așteptam noi de la Florin Cîțu era un comportament transparent și onest. Să ne informeze despre intențiile sale, să ne comunice nemulțumirile și să evalueze activitatea miniștrilor din cabinetul său, indiferent de culoarea lor politică. Un prim-ministru nu face evaluări ale miniștrilor noaptea în somn și dimineața îi demite fără să le comunice nici lor - o chestiune de minimă decență profesională - și nici partenerilor de coaliție care i-au încredințat un mandat în fruntea Guvernului”.

Totodată, fostul premier arată unde a greșit mai exact Florin Cîțu, chiar dacă are dreptul de a revoca orice ministru, conform Constituției.

”Am observat că premierul continuă să invoce o prerogativă constituțională prin care are acest drept. Da, îl are și nu îl contestăm. Dar suntem într-o coaliție în care am stabilit câteva reguli elementare de colaborare. La niciun punct din protocol nostru nu este trecut că dacă într-o seară se enervează premierul poate să revoce pe oricine dorește el pentru că îi permite Constituția. Cum ar fi dacă parlamentarii noștri s-ar apuca să voteze în Parlament proiectele de lege care vin de la Guvern invers decât cum am stabilit în Coaliție? Nu de alta, dar ar fi tot constituțional.

Am intrat în această Coaliție pentru a duce la capăt reformele pentru care ne-am angajat în fața oamenilor. Pentru asta cerem câteva lucruri legitime: predictibilitate și seriozitate la vârful Guvernului și, mai ales, un premier cu care să putem lucra cu încredere și deschidere”, conchide postarea.

Context

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost demis miercuri din funcție, premierul Florin Cîțu făcând anunțul pe pagina de Facebook a Guvernului.

Din funcție a fost demisă și Andreea Moldovan, secretarul de stat în MS, care a semnat ordinul de modificare a criteriilor de carantinare a localităților, fără a-l informa în prealabil pe premier.

Ulterior, Dan Barna a anunțat că Florin Cîțu nu mai are susținerea USR-PLUS.

La rândul său, Cioloș a afirmat că este inacceptabil modul în care a acționat Cîțu.

Citește mai multe despre scandalul iscat în coaliția de guvernare de decizia lui Florin Cîțu de a-i demite pe Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇