Ce nu ne lasă politicienii să vedem în lupta zmeilor Voiculescu și Cîțu. România nu are nevoie de experți, se descurcă impostorii

Ce nu ne lasă politicienii să vedem în lupta zmeilor Voiculescu și Cîțu. România nu are nevoie de experți, se descurcă impostorii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În vreme ce telefoanele sunau la partide și fiecare își făcea calcule cum să nu iasă cu cele mai mari pierderi din războiul Cîțu (and co) – Voiculescu, pe un ochi de geam putea fi văzută, încă o dată, imaginea României care își vede de treabă, în sensul cel mai curat al patriotismului, și pentru asta e pedepsită.

Dacă încă nu putem calcula costurile politice ale încleștării zmeilor, Ministerul Sănătății pierde, în criză pandemică, unul dintre cei mai buni specialiști infecțioși pe care îi are, medicul Andreea Moldovan, într-un spectacol grotesc care îi îngrozește pe medicii care, în chiar acest moment, așteaptă un cadru legal în care să poată salva viețile celor fără aer și loc în ATI.

ADVERTISING

Iar partidele continuă să ceară reparații, să limiteze pagubele de putere și să dea la schimb prizonieri cât mai mici pentru ele, așa cum a și fost calculul inițial.

Andreea Moldovan ar fi fost un sacrificiu rezonabil pentru președintele USR Dan Barna, care, potrivit surselor, a mers miercuri dimineață la întâlnirea cu Florin Cîțu – pentru că asta înseamnă politica bărbătească, să discute șefii între ei – dispus să ofere capul Andreei Moldovan, pe post de țap ispășitor.

Un troc acceptabil, dar insuficient pentru Florin Cîțu, a cărui vanitate fusese serios scuturată cu o seară înainte, când a văzut la televizor că a apărut un ordin în Monitorul Oficial, care, corect pe fond, îi crea probleme cu mandatul pe care și l-a asumat, cel al mall-urilor deschise.

Ori de câte ori un apropiat al premierului aude că mall-uri supraaglomerate și spitale excedate înseamnă tocmai neasumare politică, replică imediat că e vorba despre liberul arbitru. Oamenii se duc singuri la mall, Guvernul nu e responsabil.

Iar medicul din Ministerul Sănătății care l-a contrazis pe Florin Cîțu de câteva ori răspicat, public, pentru că nu avea nicio miză politică, Andreea Moldovan, a devenit obiectul principal al furiei acestuia.

Doctorul Moldovan e infecționist, specialist în combaterea infecțiilor nosocomiale, un medic care s-a întors în România din care medicii pleacă.

Nu are alură de erou și nu se pretează la o astfel de imagine, tocmai pentru că e un profesionist. Un țap ispășitor ideal. Profilul ei tehnic nu suscită polarizare, nu are susținători și adepți, e un om care, potrivit definiției pe care Constantin Noica o dă patriotismului, își face treaba cât poate de bine. Nu ca să intre în istorie, ci ca să salveze vieți, pentru că asta îi este profesia.

Aceștia sunt oamenii la care partidele și politicienii renunță cel mai ușor și de la care speră să le țină scut și să încaseze cât se poate, pentru că sunt dispensabili electoral. 

Iar în demonstrația de forță făcută în pedepsirea exemplară a Andreei Moldovan, niciunul dintre protagoniști nu e nevinovat: nici Vlad Voiculescu, care nu și-a asumat el ordinul care doar adăuga criterii de carantinare, nu carantina nimic, dar a cărui publicare în MO nu a urmat procedura, nici Florin Cîțu, care a pedepsit un specialist, pentru a-și repera onoarea, nici Dan Barna, pentru care oferirea capului lui Moldovan, pe post de țap ispășitor, ar fi fost acceptabilă.

Ce au arătat încă o dată politicienii e că experții îi încurcă, atunci când nu pot fi folosiți oportun, cât să le aducă puncte la notorietate. 

România lor nu are nevoie de specialiști, nici măcar în pandemie.

E un mesaj pe care medicii aflați acum în ATI l-au primit ca pe un pumn, pentru că pe ei nu îi interesează lupta zmeilor, dar ar vrea, cum se întâmplă cu colegii lor germani, de pildă, să fie ajutați să salveze vieți, de măsuri coerente.

Or, ce a făcut prim-ministrul Cîțu cu fidelitate a fost să decupleze România mall-urilor (e generic folosit, nu e vorba doar despre mall-uri) de aceea a spitalelor și să-i lase pe medici singuri, singurii responsabili de morțile prea multe de COVID-19.

Din când în când, România e întoarsă în anii 1990, când Andrei Șerban era alungat din țară, pentru că nu mâncase fasole și cârnați, asemenea feseniștilor.

Află mai multe despre acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇