Revoluția lui Nicușor Dan în parcuri: Acum ne întoarcem la companiile municipale și prețuri mari. Mai încolo, nu se știe

Revoluția lui Nicușor Dan în parcuri: Acum ne întoarcem la companiile municipale și prețuri mari. Mai încolo, nu se știe
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Au trecut aproape 3 săptămâni de când Nicușor Dan a preluat conducerea Administrației Lacuri, Parcuri și Grădini București (ALPAB). Primarul general a promis atunci că administrația sa le va asigura bucureștenilor un nivel de satisfacție „măcar în ceea ce privește curățenia și tunderea ierbii” din parcuri.

Iată ce s-a întâmplat între timp.

Așa cum a promis cu câteva zile înainte, luni, pe 30 august, Nicușor Dan a venit în parcul Cișmigiu cu o echipă de 40 de angajați ai ALPAB care s-au apucat de curățenie. Aveau la dispoziție o săptămână ca să măture, să curețe parte din mobilierul urban și să tundă iarba.

În zilele care au urmat, numărul muncitorilor ALPAB din parc a tot scăzut, potrivit informațiilor Spotmedia.ro. Dar până la urma, săptămâna de curățenie s-a încheiat.

Din păcate, astăzi abia dacă se mai văd câteva dintre rezultatele acelei acțiuni. Spre exemplu, pentru că au fost spălate cu jet de apă, parte dintre coșurile de gunoi și băncile nu mai sunt acoperite cu strat de slin. În schimb, excrementele de pasăre sunt, în continuare, peste tot: pe bănci, pe covorul antitraumă de la locurile de joacă etc.

ADVERTISING

În plus, e limpede că e nevoie ca gunoaiele să fie strânse mai des (operațiune pe care salubriștii o numesc „întreținere a curățeniei”).

Cismigiu-mizerie-1
Foto: Gabriel Kolbay

Rămâne de văzut ce se va întâmpla de aici încolo.

Pe 26 și 31 august, Nicușor Dan a făcut o serie de promisiuni. Printre altele, primarul general a spus atunci că:

  • dreptul exclusiv al Companiei Municipale de Parcuri și Grădini SA de a îngriji marile parcuri ale Capitalei administrate de ALPAB va fi eliminat prin hotărâre a Consiliului General, pe 1 septembrie
  • în condițiile eliminării dreptului exclusiv al companiei municipale, ALPAB nu se va mai mulțumi doar să dea comenzi pentru curățenie, ci va veni cu propriii oameni să ajute. Și nu doar în Cișmigiu, ci și în alte parcuri
  • va rămâne director interimar la ALPAB până va face o analiză și, dacă va numi un alt director în locul său, presa va afla

Între timp, dreptul exclusiv al CM Parcuri și Grădini de a face curățenie în parcuri a fost, într-adevăr, eliminat pe data de 1 septembrie.

În plus, tot în prima zi a acestei luni, Consiliul General a aprobat o reducere a tarifelor practicate de cele două companii care intervin acum în parcuri, adică CM Parcuri și Grădini SA și CM Întreținerea Arborilor SA.

ADVERTISING

În schimb, Nicușor Dan n-a mai considerat necesar să anunțe că pe 8 septembrie și-a încheiat interimatul la conducerea ALPAB și a numit un alt director.

Este vorba despre Roxana Balcu, fost șef al Serviciului Întreținere Lacuri din cadrul ALPAB.

Cine, ce și la ce prețuri urmează să facă în parcuri, în următoarele zile?

Într-o ședință extraordinară de pe 7 septembrie, Consiliul General a adoptat un proiect de rectificare de buget al Primăriei Municipiului București (PMB), care prevede alocarea a încă 3 milioane de lei pentru întreținerea de ”grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement”.

Așa că, în mod normal, ALPAB ar trebui să aibă acum bani pentru a lucra. Deja a și dat două comenzi către companiile municipale care s-au ocupat până acum de îngrijirea parcurilor. Iată ce urmează să se facă în parcuri.

„ALPAB a trimis 2 comenzi.

Una se referă la activități care nu ne-au mai fost comandate, în acest an. Este vorba despre întreținere de spații verzi, cosit (pe 10% din suprafața verde totală, probabil acolo unde deja a crescut vegetația), degajare a terenului și adunare a frunzelor în grămezi, dar și toaletare a arbuștilor, tunderea gardurilor vii și borduri (curățarea bordurilor de vegetație – n.red.).

ADVERTISING

Iar a doua comandă este una de salubrizare, care implică măturat, golire și spălare a coșurilor și spălare a mobilierului o singură dată. Comanda prevede și spălarea locurilor de joacă, doar în Parcul Cișmigiu”, a precizat pentru Spotmedia.ro directorul CM Parcuri și Grădini SA, Alina Drăghiciu.

Potrivit acesteia, lucrările urmau să înceapă chiar de ieri, 13 septembrie.

Comenzi a primit și CM Întreținerea Arborilor și a Spațiilor Verzi SA.

„Am primit comenzi pentru perioada 10-17 septembrie pentru salubrizare și îngrijire spații verzi în zonele delegate companiei (Axa N-S, Parcurile Unirii, Sala Palatului, Ateneul Român, Academia Militară, Parcul Verdi, Circuitul turistic Floreasca-Tei)”, a precizat pentru Spotmedia.ro directorul CM Întreținerea Arborilor și a Spațiilor Verzi, Ștefan Neagu.

Acesta a precizat că hotărârea privind aplicarea noilor tarife diminuate pentru întreținerea spațiilor verzi - pe care CGMB a votat-o pe 1 septembrie - nu a intrat încă în vigoare. Așa că noile comenzi s-au făcut la aceleași prețuri mari aprobate în timpul administrației Firea.

Vor munci în continuare și angajații ALPAB scoși de Nicușor Dan în parcuri?

Am contactat-o telefonic pe noua directoare a ALPAB, Roxana Balcu, să aflăm dacă cei 40 de muncitori pe care i-a adus Nicușor Dan în Cișmigiu, pe 31 august, încă mai lucrează în parcuri.

Roxana Balcu ne-a spus să cerem informațiile de la PMB, ca să ni se răspundă în mod oficial. De ce nu ne poate răspunde oficial chiar directorul ALPAB cu privire la activitățile pe care le desfășoară oamenii pe care îi are în subordine? N-am reușit să aflăm.

De asemenea, am întrebat-o pe Roxana Balcu dacă - în cazul în care cei 40 de muncitori nu mai intervin în parcuri - se va lucra ca și până acum, doar pe bază de comenzi date către companiile municipale (un sistem pe care Nicușor Dan spune că nu și-l mai dorește - n.red.).

Și la această întrebare noua directoare a ALPAB a considerat că tot PMB ar trebui să ne răspundă.

Cine va avea grijă de parcuri din 2022?

Consiliul General a votat deja, pe 1 septembrie, dizolvarea și lichidarea companiilor municipale CM Parcuri și Grădini SA și Întreținerea Arborilor SA. Iar, la finalul anului, acestea ar putea dispărea. Și va rămâne să vedem cine se va ocupa ulterior de parcuri.

În context, Nicușor Dan a spus, în repetate rânduri, că intervenția din Cișmigiu a fost un test pentru ALPAB. Iar scopul testului a fost acela de a stabili dacă Administrația poate face față sarcinii de a îngriji parcurile. Pentru că, dacă nu poate, serviciile ar putea fi externalizate (adică ar putea fi contractate, prin proceduri de achiziție publică, firme specializate care să tundă iarba, să sape trandafirii, să toaleteze arborii etc).

Primarul general al Capitalei n-a precizat, încă, dacă ALPAB a trecut sau nu respectivul test.

La solicitarea Spotmedia.ro, însă, ALPAB a transmis că nu are capacitatea de a îngriji marile parcuri pe care le administrează.

Mai exact, Administrația are, în prezent, 285 de salariați.

Dintre aceștia, doar 209 reprezintă personalul muncitor. 36 de oameni lucrează la baraje, 58 la sere (unde se cultivă material săditor pentru parcuri) și 11 sunt gestionari de parcuri.

Ce fac ceilalți 104 muncitori? Instituția n-a precizat. Dar din răspunsul pe care ni l-a comunicat în urma unei solicitări scrise reiese că printre angajații săi se numără și responsabili cu întreținerea utilajelor, dar și șoferi. E, însă, greu de crezut că sunt 104 angajați care conduc și întrețin utilaje.

Noua directoare de la ALPAB, Roxana Balcu, ne-a recomandat - cum altfel? - să cerem de la PMB informații cu privire la ce fac acei angajați, la serviciu.

În schimb, la solicitarea noastră scrisă, instituția ne-a spus de câți oameni consideră că ar mai avea nevoie ca îngrijească parcurile.

„ALPAB are nevoie de aproximativ 300 de angajați în plus față de cei de care dispune la momentul actual pentru a putea întreține parcurile aflate în administrare (...)

În ceea ce privește viitorii angajați, aceștia trebuie să aparțină următoarelor categorii socio-profesionale: floricultori, muncitori calificați (instalatori, electricieni, mecanici, tâmplari etc.), muncitori necalificati și personal TESA (...)

Angajările în cadrul ALPAB se pot face prin modificarea organigramei care trebuie aprobată de Consilul General al Municipiului București”, se arată în răspunsul formulat de ALPAB la solicitarea Spotmedia.ro

De asemenea, ALPAB susține că nu are utilajele necesare pentru a îngriji marile parcuri din Capitală. Dar că, potrivit declarațiilor publice (ale lui Nicușor Dan - n.red.), le-ar putea primi pe cele ale companiilor municipale care vor intra în dizolvare.

„ALPAB are în dotare utilaje, dar sunt foarte vechi (anii '90, tractor, autobasculantă, încărcător), cu un grad de uzură foarte ridicat și nu pot asigura intreținerea parcurilor și spațiilor verzi administrate la standarde normale (...)

Conform afirmațiilor din spațiul public, în urma închiderii Companiilor Municipale Parcuri și
Grădini și Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde, aceste utilaje ar putea fi transferate în gestiunea
ALPAB, putând astfel asigura întreținerea parcurilor”, ne-a mai comunicat ALPAB.

Rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile, dar și dacă, încetul cu încetul, parcurile vor reîncepe să arate ca locuri de relaxare în oraș, nu ca petice de junglă, murdare și năpădite de vegetație.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇