Nicușor Dan a inaugurat la 7 dimineaţa curățenia din Cișmigiu, unde a vorbit de planurile pentru ciori şi statui

Nicușor Dan a inaugurat la 7 dimineaţa curățenia din Cișmigiu, unde a vorbit de planurile pentru ciori şi statui

Nicușor Dan a dat, luni la 7 dimineața, startul unei campanii de curățenie a parcului Cișmigiu.

Deși este monument istoric și cel mai vechi din București, acest parc a fost întreaga vară neîngrijit, la fel cum au fost, în acest an, aproape toate parcurile gestionate de Primăria Capitalei, prin intermediul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

Alături de primarul general al Capitalei - care asigură și conducerea interimară a ALPAB – au venit de dimineață în Cișmigiu 40 de muncitori.

”Au o săptămână sarcina să pună la punct Cişmigiul, să facă curăţenie şi să tundă iarba acolo unde nu este tunsă.

Puţin mai târziu, când o să avem bani, o să ne ocupăm de alei.

Iar din marile investiţii, asta depinde de bugetul pe anul viitor, dar vă promit că în doi ani o să arate toate parcurile de care noi ne ocupăm aşa cum ar trebui să arate nişte parcuri”, a precizat Nicușor Dan, la începutul acțiunii de curățenie din parc (...)

ADVERTISING

"Este un test pentru ALPAB. În funcţie de ce vor face săptămânile astea, vom decide dacă în viitor, după ce Compania de Parcuri se închide, dacă o să continuăm cu ALPAB prin muncitori angajaţi sau dacă o să externalizăm. Deci ce fac ei zilele astea, săptămânile astea, o să ne dea răspunsul ce se va întâmpla în viitor”, a precizat primarul general al Capitalei, la începutul acțiunii de curățenie a parcului.

2-1
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Deși luată în calcul, o externalizare a serviciilor de întreținere a ALPAB nu se poate face de pe o zi pe alta, susține Nicușor Dan.

”Externalizarea înseamnă să facem achiziţie publică. Din păcate, după cum ştiţi, este o diferenţă între a fi privat şi a fi autoritate publică. Când eşti autoritate publică, orice vrei să achiziţionezi peste piaţă de o anumită valoare trebuie să aştepţi cel puţin trei luni, până faci procedura, caietul de sarcini, termenele pe care le pui pe SEAP, aştepţi să se depună ofertele, le evaluezi, mai faci şi mai aştepţi pentru contestaţii, toate astea adunate, trei luni.

ADVERTISING

Dacă vom lua această decizie (repet, e un test pe care îl avem acum cu oamenii noştri din ALPAB), dacă vom lua această decizie înseamnă că vom contracta cu o firmă privată, care să facă curat pe alei, care să tundă iarba, să facă curat pe ea, adică să strângă frunze, crengi şi tot ce mai cade, să golească coşurile de gunoi, exact ce au făcut şi angajaţii ALPAB înainte ca această activitate să se ducă înspre companie”, a precizat primarul general.

5-1
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Cum bună parte din mizeria care se acumulează în Cișmigiu este făcută de porumbei şi ciori, jurnaliștii l-au întrebat de Nicușor Dan dacă ia în calcul să reducă numărul de păsări. Spre exemplu, primarul Brașovului a obținut girul Ministerul Mediului să reducă numărul de ciori din oraș.

”Aici, din nou, este un reproş pe care l-am făcut fostei conduceri a ALPAB.

Nu sunt eu specialistul, dar există mai multe metode de a scăpa de ciorile din parcuri, în particular în Cişmigiu avem o problemă cu ele. Sincer, nu cred, dar eu nu sunt specialist, dar eu nu cred că e o soluţie, pentru că vedem, după-amiaza e un circuit pe care îl vedem şi după-amiaza vedem mii de ciori care vin dinspre zona de sud, nu cred că e o soluţie să ne apucăm să le împuşcăm pe toate.

ADVERTISING

Cred că o soluţie, dar repet, e o pură… o opinie de nespecialist şi asta trebuie s-o facem în cel mai scurt timp cu specialiştii, cred că sunt tehnologii moderne, pe ultrasunete sau alte tipuri de tehnologii care pur şi simplu le îndepărtează de nişte obiective pe care tu vrei să le protejezi”, a mai spus Nicușor Dan.

Fără amenajare peisagistică, în acest an, în parcuri

”După cum ştiţi, anul ăsta nu s-a pus problema să facem, nu s-a pus problema să montăm semafoare, de exemplu, ci doar să le întreţinem pe cele pe care le avem, pentru că am pornit cu o gaură de minus trei miliarde de lei şi a fost foarte, foarte la limită să reuşim să oferim serviciile de bază.

Situaţia financiară la 1 ianuarie 2022 o să fie mult mai stabilă decât cea pe care am găsit-o şi atunci o să ne permitem într-adevăr să facem o evaluare peisagistică şi, după ce specialiştii se vor pronunţa, acele intervenţii care sunt nevoie să fie făcute în parcuri”, a mai spus Nicușor Dan.

Elemente din parcuri care nu pot fi curățate imediat. În cazul Cișmigiului, spre exemplu, este vorba despre statui.

”Avem o problemă, o întârziere cu curăţatul statuilor. Statuile nu ţin de ALPAB, ţin de Direcţia de Peisagistică, fostul AMPT. Pentru curăţarea statuilor trebuie să luăm un aviz de la Direcţia pentru Cultură, organismul subordonat al Ministerului Culturii, şi acolo este o mare întârziere pentru obţinerea avizelor pentru că e personal insuficient, spun ministerul şi direcţia”, a explicat Nicușor Dan.

La solicitarea jurnaliștilor, Nicușor Dan a susținut și că a ieșit în parc săptămâna trecută, alături de fiica sa. Dar a ales Parcul Carol – întreținut tot de ALPAB și CM Parcuri și Grădini SA – pentru că este mai aproape de casă.

Cine va conduce ALPAB, după ce Nicușor Dan își încheie interimatul

După cum Spotmedia.ro v-a informat deja, Nicușor Dan nu l-a demis pe fostul director al ALPAB, Bogdan Tănase, ci doar l-a detașat pe o funcție similară la Expo Arte, o instituție de cultură din subordinea PMB.

”Era o urgenţă, era nevoie pentru ca instituţia ALPAB să funcţioneze să eliberăm această poziţie. Ca să eliberăm această poziţie, înainte să avem o analiză, nu am vrut să fac o demitere şi atunci am mutat pe domnul Tănase la o instituţie, i-am dat o poziţie echivalentă, o poziţie care era liberă la momentul ăsta. Asta a fost”, a spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan a preluat conducerea administrației care se ocupă de parcurile din București și promite curățenie, dar şi directorul ALPAB a căzut în picioare

Întrebat dacă - după ce își încheie interimatul - Nicușor Dan îl va numi pe consilierul său personal Bogdan Cătălin Steriopol director general la ALPAB, Nicușor Dan a răspuns:

”Pentru moment, domnul Tănase are o poziţie câştigată prin concurs la ALPAB. Pentru ca să existe un concurs pe poziţia domniei sale de la ALPAB, trebuie ca eu să-l demit în urma unui raport. Asta o să vedem dacă se va întâmpla sau nu. În ipoteza în care asta se va întâmpla, o să organizăm un concurs. În ipoteza că mă gândesc după o săptămână, două, trei să numesc interimar pe altcineva, o să aflaţi”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇