Deși Nicușor Dan a anunțat încă din iunie că a început îngrijirea parcurilor, acestea tot murdare și năpădite de bălării au rămas, până astăzi.
Cu mare întârziere, primarul a reacționat, zilele trecute, și a preluat personal conducerea Administrației Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB). Apoi a dat vina pe directoarea unei companii municipale pentru dezastrul din parcuri.
La solicitarea SpotMedia.ro, respectiva directoare a explicat că a făcut tot ce i-a stat în puteri să rezolve problemele. Dar că prea multă înțelegere la administrația Capitalei n-a găsit.
Între timp, vara e pe sfârșite, iar bucureștenii tot n-au apucat încă să se bucure de parcuri.
Spotmedia.ro vă arată astăzi, pe larg, cum am ajuns în această situație și la ce ar trebui să ne așteptăm.
Bucureștenii se plâng încă din primăvară că nu se mai pot relaxa în marile parcuri ale Capitalei din cauza bălăriilor și a invaziei de căpușe.
La acel moment, Primăria Capitalei – care gestionează aceste parcuri prin intermediul Administrației Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB) – avea conturile poprite încă din anul 2020. În plus, potrivit lui Nicușor Dan, mai avea și alte datorii curente. Per total, vreo 3 miliarde de lei erau de plată urgent.
Așa că instituția nu putea să dea bani nici măcar pentru măturatul aleilor din parcuri și pentru un simplu tuns al ierbii.
În cele din urmă, pe 7 mai, Consiliul General a votat, în sfîrșit, bugetul Primăriei Bucureşti (PMB) pentru 2021. Așa că PMB și-a plătit, aproape dintr-un foc, toate datoriile pentru care avea conturile poprite. Dar în parcuri tot nu se vedea nicio schimbare.
Tocmai când mulți bucureșteni ajunseseră deja la disperare, pe 2 iunie, Nicușor Dan a organizat o conferință de presă în care a anunțat că a început, în sfârșit, cositul ierbii din parcuri. Și că în 2 săptămâni operațiunea urma să se finalizeze.
Din păcate, acea campanie de cosit a durat mai mult de două săptămâni. Și nici n-a rezolvat problema. Iarba și buruienile au crescut la loc. Curățenia n-a fost suficientă.
Așa că acum parcurile sunt, din nou, neîngrijite. Cișmigiul este doar un exemplu. Nici Herăstrăul nu arată bine (în plus, are probleme cu rețeaua de iluminat pe care ALPAB trebuie să le rezolve). Iar Parcul Tineretului e chiar mai sălbăticit decât în anii din urmă.
E o situație care-i revoltă pe mulți dintre bucureșteni și care, din păcate, nici nu se va rezolva peste noapte.
Iată cum am ajuns aici și de ce nu reușește administrația lui Nicușor Dan să îngrijească parcurile, așa cum ar trebui.
Cum s-au scurs banii pentru spații verzi prin companiile înființate de Firea
Până prin 2018, ALPAB se ocupa de îngrijirea parcurilor cu propriii muncitori.
Ulterior, însă, serviciul public de amenajare și întreținere a parcurilor a fost delegat către Compania Municipală Parcuri și Grădini SA, înființată de Gabriela Firea. A fost o decizie luată, în 2018, de fostul primar al Capitalei și de Consiliul General, în care majoritate aveau PSD și ALDE.
În consecință, ALPAB a început să-i dea companiei municipale comenzi pentru lucrări de întreținere a parcurilor (măturat, cosit iarba, greblat etc). In teorie, compania putea funcționa în beneficiul bucureșteanului. Adică putea întreține bine parcurile, la prețuri accesibile.
Din păcate, însă, lucrurile n-au funcționat așa. Motivul: Firea și majoritatea PSD ALDE din Consiliul General de la acea vreme au decis să gireze prețurile mari pe care compania municipală și-a dorit să le practice pentru serviciile sale. Așa că, în loc să le fie de folos bucureștenilor, compania mai degrabă i-a sărăcit.
Spre exemplu, la solicitarea Spotmedia.ro, ALPAB a transmis că prețul pe care îl percepe compania municipală pentru a cosi un metru pătrat de iarbă este de 1 leu, ”mult peste dublu față de media pieței libere”. De fapt, prețul e de 4 ori mai mare!
Că prețurile practicate de CM Parcuri și Grădini SA sunt exagerate se vede și din creșterea anuală a cheltuielilor ALPAB.
Mai exact - potrivit unui proiect de hotărâre prin care consilierii USR PLUS vor să desființeze compania - în 2016, ALPAB a cheltuit pentru îngrijirea parcurilor 17.239.448 lei. Iar în 2017, Administrația a dat 27.554.707 lei pentru parcuri.
În 2018 - an în care a început să lucreze CM Parcuri și Grădini SA - cheltuiala ALPAB cu îngrijirea parcurilor a urcat la 38.969.247 de lei (din care 21.346.052 de lei au ajuns la companie).
Iar în 2019, ALPAB a cheltuit 40.658.705 lei pentru parcuri. Din această sumă, 26.438.722 de lei au ajuns la CM Parcuri și Grădini SA.
Interesant este că, în ciuda tarifelor exagerat de mari, muncitorii primeau salarii mici. Potrivit proiectului de hotărâre citat, media salariului net este de numai 2.000 de lei pentru angajații din funcții de execuție, la CM Parcuri și Grădini SA.
O problemă similară are și o altă companie pe care ALPAB o plătește să tundă iarbă și să toaleteze pomii. Este vorba despre CM Îngrijirea Arborilor și Spațiulu Verde SA, care practică tarife la fel de mari.
La această companie, salariații din execuție câștigă, în medie, 2.722 de lei (deci mai mult decât la CM Parcuri și Grădini SA).
În schimb, pe salariile personalului TESA de la CM Întreținerea Arborilor s-au cheltuit 2.626.835 de lei (circa 547.000 de euro), iar pe indemnizațiile directorului și ale membrilor Consiliulul de Administrație al companiei s-au dat 638.640 dee lei (adică circa 133.000 de euro) pe an.
Pe 1 septembrie, Consiliul General va vota dizolvarea și lichidarea ambelor companii municipale care se ocupă de spații verzi.
Primarul a promis curățenie, dar parcuri tot neîngrijite sunt
La începutul lunii iunie, cositul ierbii din parcuri a început timid, pe lângă alei. Apoi a continuat. Și parcurile au început să capete, în sfârșit, un aspect ceva mai îngrijit.
Dar n-a ținut mult.
Peste numai câteva săptămâni, bucureștenii au început să se plângă din nou că iarba a crescut prea mult, că aleile rămân nemăturate și că dau frecvent peste arbori prăbușiți în iarbă. Sau că zonele cu flori decorative arată janic din cauza buruienilor.
Și, încetul cu încetul, parcurile au început să arate ca niște petice murdare de junglă.
Mai bine de o lună, Nicușor Dan n-a spus nimic despre asta. Potrivit surselor Spotmedia.ro, primarul general a fost în concediu, între timp.
Apoi brusc - după ce politicieni și jurnaliști au început să se întrebe cu ce s-o mai ocupa primarul Capitalei - Nicușor Dan a ieșit public. L-a detașat pe directorul ALPAB, Bogdan Peter Tănase, la o instituție de cultură din subordinea PMB și a preluat el însuşi conducerea Parcurilor.
Apoi, într-o scurtă conferință de presă, a susținut că parte din problema parcurilor ține de faptul că PMB nu are bani și nu poate plăti pentru prea multe servicii. Dar și la CM Parcuri și Grădini SA ar trebui schimbat directorul, pentru că nu știe meserie.
”Am avut două conduceri succesive la companie, niciuna corespunzătoare.
Adică şi pe comenzile care s-au dat, fie în ceea ce priveşte tunderea ierbii, fie în ceea ce priveşte curăţenia, golirea coşurilor de gunoi, curăţarea locurilor de joacă, s-a făcut treabă de mântuială. (...) trebuie ca consiliul de administraţie şi adunarea generală a asociaţilor, constituite din consilieri, care coordonează Compania de Parcuri, pentru aceste luni care au rămas până la sfârşitul anului, să schimbe directorul, care, evident, nu e în stare să… nu ştie această meserie, şi să reuşim să dăm un nivel de satisfacţie bucureştenilor, cel puţin în ceea ce priveşte curăţenia şi tunderea ierbii”, a precizat Nicușor Dan.
Ce spune directoarea pe care Nicușor Dan o vrea destituită
Am întrebat-o pe directoarea CM Parcuri și Grădini SA, Alina Eleonora Drăghiciu, de ce nu reușește societatea să îngrijească suficient parcurile.
”Eu am venit la companie în aprilie. Și în lipsa oricăror obiective clare (ale administrației locale – n.red.) pentru această companie, eu am încercat să o eficientizez.
Din luna octombrie până în aprilie, compania municipală nu primise nicio comandă de la ALPAB. A primit în aprilie primele comenzi pentru măturat aleile.
Problema era că – după jumătate de an în care nu s-a făcut nimic – nu mai era de măturat praf, ci trebuia luat, cu lopata, noroiul care se acumulase. E o operațiune care cere mai multe resurse și costă mai mult. Pentru eficientizare, contează acest aspect.
La sfârșitul lui mai, au venit primele comenzi mici pentru cosit iarba (doar pe lângă alei, adică pentru 11% din suprafața totală de 2.018.655 mp, cât are suprafața verde a parcurilor ALPAB – n.red.).
Apoi, în iunie, a venit comanda pentru cosit și restul suprafeței din parcurile ALPAB.
Dar cosit înseamnă să tai iarbă de 25-30 de cm înălțime. Noi aveam de tăiat vegetație de 2 metri înălțime, în Parcul Tineretului. Asta se cheamă defrișat. Și are un alt tarif. Și asta pentru că, în loc să treci o singură dată peste o suprafața de cosit, treci de 3 ori. E un consum triplu de combustibil acolo.
La mai multe comenzi ni s-a cerut să nu luăm bani pentru anumite etape ale lucrării. Spre exemplu, la lucrările de cosit, să nu taxăm greblatul. S-a lucrat și așa uneori, chiar dacă n-a servit la eficientizarea activității.
Apoi, ni s-a dat comandă și pentru săpat trandafiri. Sunt lucrări care se fac, de regulă, în martie, când pământul e umed la ieșirea din iarnă. Acum e mai dificil de făcut și durează mai mult.
Noi chiar am cerut să facem și alte lucrări. Dar nu ni s-au dat. Spre exemplu, am primit lucrări de spălare a elementelor de mobilier de la locurile de joacă. Dar nu ni s-a acceptat – ca serviciu plătit – să spălăm suprafața tartanul. În schimb, ni s-a cerut să îl spălăm (de către ALPAB – n.red.)”, a precizat Alina Eleonora Drăghiciu.
Am întrebat-o pe directoarea companiei municipale și dacă a încercat să reducă prețurile exagerate practicate şi ne-a spus că da. Noile prețuri – care urmează să fie supuse aprobării Consiliului General pe 1 septembrie – sunt mai mici cu circa 25% decât cele de acum, susține Alina Eleonora Drăghiciu.
Aceasta a mai spus că a reușit să încheie contracte cu firme private, ca să aducă bani în companie.
Ce urmează
Cineva trebuie să se ocupe de parcuri și după desființarea CM Parcuri și Grădini SA și a CM Întreținerea Arborilor SA.
În teorie, ar putea să o facă ALPAB, care - deși comandă către companii lucrările necesare în parcuri - are, totuși, peste 300 de angajați, potrivit consilierului general Ana Maria Gram (USR PLUS).
Spotmedia.ro a solicitat de la ALPAB informații despre capacitatea pe care o are pentru a întreține în regie proprie parcuri.
Pentru că situația curentă ridică o serie de întrebări. Printre ele:
- dacă ALPAB are suficienți oameni cu care să întrețină parcurile, cu ce se ocupă aceștia acum, când bună parte dintre lucrări sunt făcute de companiile municipale? Dacă muncitorii au ocupație, cine le va ține locul când vor fi nevoiți să meargă în parcuri, în locul salariaților companiilor municipale care dispar?
- va avea nevoie ALPAB să angajeze oameni? Și-o va permite?
- vor ajunge utilajele companiilor desființate la ALPAB sau vor fi înstrăinate?
Spotmedia.ro a cerut aceste informații și de la alte surse implicate în îngrijirea parcurilor. Și vom reveni cu detalii, pe măsură ce le vom primi.
Una peste alta, un lucru e limpede: câtă vreme administrația Bucureștiului se reorganizează, în parcuri crește nevoia de lucrări. Așa că nu e clar, momentan, când le vor mai vedea bucureștenii curate și cu vegetație toaletată, astfel încât să se poată bucura din tot sufletul de o plimbare.