Bugetul Capitalei pentru anul 2021 a fost, în sfârșit, adoptat. De unde s-au tăiat bani și ce a promis Nicușor Dan

Bugetul Capitalei pentru anul 2021 a fost, în sfârșit, adoptat. De unde s-au tăiat bani și ce a promis Nicușor Dan

Consiliul General a votat, vineri seara, adoptarea bugetului Capitalei pentru anul 2021. Toți consilierii PNL, USR PLUS și PMP au susținut propunerile lui Nicușor Dan.

După dezbateri care au durat aproape 3 ore, Consiliul General a votat adoptarea proiectului de buget propus de primarul general Nicușor Dan.

În direct de la Primăria Capitalei

Ședința extraordinară a CGMB pentru aprobarea bugetului propriu al Municipiului București pe anul în curs7 Mai 2021

Publicată de Primăria Municipiului Bucureşti pe Vineri, 7 mai 2021

Spre deosebire de ședința precedentă, în care USR PLUS nu l-a susținut pe Nicușor Dan, de această dată – dintre cei 55 de consilieri generali – doar cei 21 de la PSD au votat împotrivă sau s-au abținut.

În schimb, cei 12 consilieri PNL, cei 17 de la USR PLUS și cei 5 de la PMP au votat pentru proiectul lui Nicușor Dan.

Comparativ cu varianta de buget pe care consilierii au respins-o, miercurea trecută, în cea adoptată astăzi sunt prevăzute venituri ale Primăriei Capitalei cu circa 1,1 miliarde de euro mai mici.

ADVERTISING

Unde se dau mai puțini bani

Consilierul general liberal Adrian Moraru a ținut să menționeze că – odată cu diminuarea veniturilor – vor scădea și cheltuielile, inclusiv cele pentru investiții.

”Dacă tăiem venituri, tăiem și cheltuieli (...) Am tăiat aproape 10% de la subvenția pe căldură, în condițiile în care avem probleme și ar trebui să dezvoltăm rețeaua.

Am tăiat subvenția de la transport, deși STB e într-o situație delicată. Am tăiat investițiile de la Glina și avem probleme cu gropile de gunoi (...) Am tăiat extinderi de rețea de apă potabilă și uzate.

Adrian-Moraru
Foto: Captură video/Facebook PMB. În imagine: consilierul general Adrian Moraru (PNL)

Am tăiat 100 de tramvaie și tot atâtea autobuze electrice. Am tăiat de la piste de biciclete.

Am tăiat câteva zeci de kilometri de rețea termică”, a precizat Adrian Moraru.

S-au tăiat 35 de milioane de lei de la termoficare

La rândul său, edilul general a precizat că s-au tăiat zeci de milioane de lei de la termoficare, dar promite rectificări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”S-au tăiat într-adevăr anumite sume care veneau din fonduri europene. Ne-am dat seama că nu este realist să estimăm că le vom plăti în cursul acestui an.

Dar aceste fonduri europene există. În baza lor putem începe procedurile de achiziție. Și putem reveni cu rectificări atunci când aceste proceduri evoluează.

E adevărat (ce a spus Moraru – n.red.). Nu renunțăm la autobuze electrice. Nu renunțăm nicidecum la tramvaie. Mă aștept să semnăm în următoarele 2 săptămâni contractul pentru tramvaiele care vin pe fonduri europene (cele care vor fi furnizate de Astra Arad – n.red.). Și aici au rămas banii.

La Glina mă aștept să cheltuim cam 400 de milioane în acest an și să ne apropiem de finalizare.

Pentru alte proiecte pe care le-ați menționat nu cred că vom cheltui banii anul acesta, dar sunt sigur că o să îi cheltuim anul viitor.

Pe fonduri europene sunt doar amânări de plată.

Nicusor-Dan-1
Foto: Captură video Facebook PMB. În imagine: Nicușor Dan

Pe reducerile de finanțare la sistemul de termoficare, e adevărat, am tăiat 35 de milioane de lei ca să ne echilibrăm. Însă vom avea de-a lungul anului mai multe rectificări și ajustări ale bugetului.

ADVERTISING

Acum că ne-am așezat financiar și avem o credibilitate, putem să ducem o parte din cheltuieli pentru anul viitor”, a precizat Nicușor Dan.

La finalul ședinței de Consiliu General, după ce bugetul a fost adoptat, Nicușor Dan le-a mulțumit celor care au votat.

”În numele bucureștenilor, vă mulțumesc pentru vot. Asta-i tot! (ce a dorit să spună la final – n.red.).

De mâine începem pe alte baze funcționarea Primăriei Capitalei. Sunt lucruri de făcut. Avem de astupat gropi. Trebuie să începem investițiile. Le vom face. Și bineînțeles că de-a lungul anului vom veni cu rectificări să îmbunățim bugetul acesta”, a mai spus Nicușor Dan.

Al doilea vot pe buget a fost cu noroc

Reamintim că, marțea trecută, grupul USR PLUS a anunțat că nu votează bugetul lui Nicușor Dan. Printre motive se numărau: supraestimarea veniturilor - ceea ce punea sub semnul întrebării multe investiții - și faptul că viceprimarul USR PLUS nu a primit drept de semnătură și, în consecință, nu poate începe reformele la Administrația Spitalelor din Bucureşti.

Ulterior, miercurea trecută, proiectul bugetului Capitalei pentru anul 2021 nu a primit vot favorabil în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. S-au înregistrat 17 voturi "pentru", 22 "împotrivă" şi 14 abţineri.

Mai exact, toți cei 11 consilieri generali PNL în funcție au votat pentru adoptarea bugetului. La fel au făcut și cei 5 consilieri generali PMP.

În schimb, dintre consilierii USR PLUS prezenți, doar Ana Ciceală a votat pentru adoptarea bugetului. Alți 14 s-au abținut, iar consilierul general Sanda Hristudor a votat împotrivă.

Și tot împotrivă au votat și cei 21 de consilieri generali ai PSD.

USR PLUS a mai transmis, în această săptămână, că ”motivul pentru care Bucureştiul a ajuns de facto în faliment este minciuna”, de vină fiind ”practica de a creşte cheltuielile la umbra unor venituri fictive”.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇