Aspirina a stat în centrul a nenumărate studii. Unul recent a scos la iveală încă un efect al acesteia: administrată vârstnicilor, le protejează creierul de efectele nocive ale poluării.
Cercetarea, realizată pe aproape 1.000 de adulți din SUA, a arătat că poluarea, chiar și la niveluri mici, duce la o funcționare mai slabă a creierului pe termen scurt. S-a dovedit însă că cei care luau aspirină s-au descurcat mai bine la testele de memorie și concentrare decât ceilalți, cărora nu li s-a administrat medicamentul, relatează Science Alert.
Nu se știe în ce fel, dar aspirina face ca expunerea la poluare să nu mai afecteze la fel de mult creierul, au explicat autorii studiului. Se bănuiește că aspirina micșorează nivelul inflamațiilor din creier, care pot deveni cronice dacă nivelul poluării este unul serios.
Dar totul e la nivel de ipoteză. Și, chiar și așa, trasă fiind concluzia că aspirina ajută, aceasta nu e deloc o soluție la problema poluării, una în creștere. Pe termen lung, chiar și dozele mici de aspirină pot veni cu riscuri majore de hemoragii, notează oamenii de știință.
Este clar că aspirina are efecte secundare și nu ar trebui privită ca un tratament minune nici în acest caz, dar concluzia studiului ar putea fi folositoare, spun oamenii de știință care au luat parte la cercetare.
Citește și Iată cum creierul distruge neuronii morți. Video în premieră
Studiile anterioare au arătat că, pe termen lung, expunerea la poluare duce la un volum redus al creierului, producând daune asemenea Alzhemerului.
De altfel, poate duce inclusiv la instalarea demenței. Studiul de față și-a dorit să scoată însă în evidență efectele pe termen scurt ale expunerii la poluare, iar aspirina s-a dovedit că protejează.
Vezi și Acestea sunt vârstele la care alcoolul este cel mai nociv pentru creier