Creierul are un întreg sistem cu ajutorul căruia recunoaște, ”încercuiește” și distruge neuronii morți, astfel încât aceștia să nu blocheze activitatea sau să infecteze mediul înconjurător. Pentru prima oară, un clip video arată cum neuronii morți sunt eliminați.
„Este prima dată când procesul a fost observat în creierul unui mamifer viu”, a afirmat neurologul Jaime Grutzendler, de la Școala de Medicină Yale din Connecticut, unde a fost realizat experimentul.
Imaginile, în care neuronul este prezentat cu roșu, în timp ce celulele care au rolul de a-l extermina sunt colorate în verde fluorescent, au fost surprinse în creierul șoarecilor, mamifere la fel ca noi.
În experiment se poate vedea cum celulele gliale de trei feluri practic se hrănesc cu neuronul, făcându-l să dispară complet în decurs de 24 de ore, după cum arată IFL Science.
Dr. Eyiyemisi Damisah, unul dintre oamenii de știință implicați în studiu, compară neuronii morți cu gunoiul. Așa cum un oraș îngropat în gunoi nu poate funcționa, la fel nici creierul nu poate avea o activitate optimă cu prea mulți neuroni morți ”sub nas”.
Citește și O nouă cercetare arată că singuri ne putem declanșa Alzheimerul, cu gândurile noastre