O nouă cercetare arată că singuri ne putem declanșa Alzheimerul, cu gândurile noastre

O nouă cercetare arată că singuri ne putem declanșa Alzheimerul, cu gândurile noastre
Foto: Pixabay

Alzheimerul este una dintre cele mai intrigante boli, mai cu seamă că nimeni nu știe cu exactitate cauza apariției sale. Un nou studiu arată însă că un punct de pornire, unul dintre primii declanșatori ai bolii, îl reprezintă gândurile noastre.

Conform Science Alert, este vorba despre gândurile negative repetitive. Nu e vorba despre tristețile pasagere prin care trecem cu toții, ci despre acele gânduri negative la care revenim continuu, pe care ne încăpățânăm să le ”rumegăm” iar și iar.

Oamenii de știință au descoperit că aceste gânduri care obsedează se află în strânsă legătură cu declinul cognitiv și acumulările de proteine beta-amiloide din creier, specifice bolii.

ADVERTISING

Studiul nu a fost de mare anvergură, atrag atenția oamenii de știință, concluziile fiind trase în urma observării a circa 300 de persoane cu vârste de peste 55 de ani, oameni sănătoși și în formă, dar care aveau un părinte sau frați sau surori diagnosticați cu Alzheimer.

Aceștia au răspuns mai multor chestionare și au făcut și teste de anxietate și depresie, dovedind că nu sufereau de așa ceva. Au fost supuși, de asemenea, unor teste cognitive, de atenție și de limbaj.

A reieșit că există o legătură foarte strânsă între aceste gânduri negative repetitive și apariția Alzheimerului, după cum se arată într-un raport publicat de Alzheimer's & Dementia. De notat e însă faptul că subiecții aveau oricum un risc genetic crescut de a suferi de acest tip de demență. Prin urmare, studiul va trebui replicat pe o populație care să nu aibă această caracteristică genetică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetări anterioare au arătat deja că persoanele care suferă de anxietate sau depresie au un risc crescut de Alzheimer.

Ce putem face noi pentru a preveni sau a întârzia această temută boală e să învățăm să ne controlăm gândurile, să nu le lăsăm pe cele negative să pună stăpânire pe noi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇