Guvernul României a ajuns personaj negativ în presa internațională după împușcarea ursului Arthur de către un prinț din Liechtenstein care locuiește în Austria.
Zeci de articole au fost publicate pe parcursul zilei de 6 mai în ziare importante, pe site-uri de știri, alături de relatări la posturi de televiziune din întreaga lume, cu privire la acest subiect.
Multe descriu procedura prin care Tanczos Barna, ministrul Mediului, a oferit, în luna martie, un permis de vânătoare de patru zile unui cetățean străin care a împușcat “cel mai mare urs din Europa”, conform declarației lui Gabriel Păun, președintele Agent Green, o organizație ecologistă.
Ministrul Mediului a anunțat într-o conferința de presă că permisul a fost dat pentru “recoltarea” unei ursoaice, care ataca gospodăriile din zonă, dar că nu știe ce animal a fost împușcat. Acesta a mai adăugat că o anchetă va descâlci confuzia.
În data de 24 decembrie 2020, în urma încheierii negocierilor pentru formarea noii majorități parlamentare și atribuirii funcțiilor în coaliția de guvernare, domnul Tanczos Barna (UDMR) a primit Ministerul Mediului.
“Nu putem transforma România în grădina zoologică a Europei”
Mai mulți jurnaliști, dar și reprezentanți ai organizațiilor pentru protecția mediului au ridicat din sprâncene, auzind că acest minister va reveni UDMR, dar și că Tanczos Barna, un politician de carieră, fără experiență în domeniu, vine la conducerea instituției.
“Mandatul pe care-l preiau astăzi este una dintre cele mai frumoase provocări din viața mea”, a scris acesta pe Twitter.
În anul 2015, din poziția de senator UDMR, actualul ministru al Mediului propunea, nici mai mult nici mai puțin, vânarea unui număr de 4.000 de urși.
”Nu putem transforma România în grădina zoologică a Europei, nu ne putem asuma mai mult decât trebuie în protejarea unor specii de animale sălbatice. Populația de urs crește, a depășit deja 10.000 de exemplare în România, țara noastră și-a asumat, printr-un angajament față de UE, că va păstra un efectiv de aproximativ 6.000 de urși”, declara Tanczos Barna în urmă cu câțiva ani.
Cu o astfel de poziție, era doar o problemă de timp până când acesta urma să ajungă într-o situație inconfortabilă în ce privește protecția animalelor sălbatice. I-a luat patru luni.
“Sunt două anchete în curs… Nu doresc să mă antepronunț. Nu doresc să le influențez”, a declarat ministrul într-o conferință de presă.
O veste proastă pentru urșii din România
Într-un articol publicat pe site-ul Euronews la sfârșitul anului trecut, se anunța că numirea lui Tanczos Barna în fruntea Ministerului Mediului este o veste proastă pentru “urșii din România”.
“Întrucât multe țări din Uniunea Europeană pun în aplicare programe de refacere a habitatului natural pentru multe animale sălbatice, inclusiv în România, există îngrijorări cu privire la potențialele cote de vânătoare care pot fi introduse după numirea lui Tanczos Barna în fruntea Ministerului Mediului”, scria jurnalistul Stephen McGrath, încă din decembrie 2020.
Îngrijorările de atunci s-au dovedit justificate, iar criza guvernamentală provocată de împușcarea ursului Arthur e departe de a se fi încheiat.
Reprezentanții Executivului evită să facă declarații pe acest subiect, justificându-se că așteaptă rezultatele anchetei, dar o parte a opiniei publice e revoltată de corupția autorităților, care a dus la sacrificarea celui mai mare urs din Uniunea Europeană.
Peste 430 de comentarii, în cea mai mare parte negative, au fost postate pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Mediului la video-ul cu conferința de presă.
Joi, 6 mai, site-ul instituției a fost nefuncțional mai mult de o oră. Un reprezentant al departamentului IT a spus, în urma unei solicitări telefonice făcute de SpotMedia.ro, că: “a fost o problemă tehnică. Nu cred că e vorba de un atac cibernetic”.
Mii de oameni au postat cronici negative pe pagina de prezentare a castelului din Riegersburg care aparține prințului Emanuel von und zu Liechtenstein, cel care l-a împușcat pe Arthur.
Tanczos Barna: Nu știu dacă îl chema Arthur sau Ioniță
Chiar dacă această criză va fi estompată de cea pandemică, povestea împușcării ursului Arthur a făcut deja ocolul lumii și a provocat daune de imagine Guvernului.
Încercările nereușite ale lui Tanczos Barna, dar și ale premierului Florin Cîțu de a minimaliza tragicul incident au pus gaz pe foc în loc să stingă incendiul.
“Nu știu dacă era cel mai mare urs sau cel mai mic. Nu știu dacă îl chema Arthur sau Ioniță…”, a spus ministrul Mediului în conferința de presă.
“Se pare că nu e cel mai mare urs”, a declarat și Florin Cîțu, stârnind o serie de comentarii și aprecieri negative pe rețelele sociale.
De-a lungul timpului, parlamentarii UDMR au făcut presiuni continue pentru schimbarea legislației și scoaterea ursului de sub protecția statului.
În septembrie 2019, senatorii au aprobat vânarea fără restricții a urșilor bruni. Legea a fost întoarsă în Camera Deputaților și astfel impozantele mamifere au fost protejate.
În 2017, deputatul Marton Arpad (UDMR) îi cere ministrului Mediului să stabilească noile cote de “recoltare” pentru urși, retrase în urma unui protest al reprezentanților societății civile pentru că acestea erau prea mari.
Deputatul atașează la cerere o petiție semnată de mai mulți primari din județul Covasna, care se plâng de pagubele produse de animale în comunele lor.
Întreaga elită politică a UDMR este conectată la “afacerile” cu lemn și cele legate de vânătoare din Harghita și Covasna, județe pe care le controlează de la începutul anilor ’90.
Unul dintre cei mai proeminenți politicieni ai UDMR, e vorba de senatorul Verstoy Attila, decedat în 2018, la vârsta de 64 de ani, a fost poreclit “drujba lui Dumnezeu” în urma marilor afaceri cu lemn care l-au transformat în multimilionar.
Din păcate, corupția unor funcționari publici care a dus la sacrificarea unui urs alimentează mișcările naționaliste și tensiunile interetnice din România.
Pe rețelele sociale sunt mii de comentarii și postări naționaliste și extremiste provocate de tristul eveniment.
Autoritățile din Ministerul Mediului, dar și procurorii care au deschis anchete în acest caz ar trebui să prezinte rapoarte preliminare cât mai curând posibil pentru a nu lăsa nemulțumirile să se acumuleze.
Împușcarea ursului Arthur a provocat emoție în întreaga lume
Blick, Elveția: “Cu bani poți cumpăra orice - și cu suficienți bani poți cumpăra chiar și cel mai mare urs brun din Europa. Se numea Arthur și probabil că acum atârnă în salonul prințului Emanuel von und zu Liechtenstein…”
Der Spiegel, Germania: “Un descendent al clanului conducător din Liechtenstein a ucis un urs în România. Vânătoarea acestor animale este de fapt interzisă - ecologiștii vorbesc despre <braconaj cu acoperirea statului>”.
BBC News, Marea Britanie: “Militanții ecologiști suspectează că un prinț din Liechtenstein a ucis, probabil, cel mai mare urs în viață din Uniunea Europeană într-o expediție de vânătoare în România, în luna martie. Aceștia spun că prințului Emanuel von und zu Liechtenstein i s-a acordat un permis pentru a împușca o femelă de urs care a provocat pagube unor ferme”.
Daily Mail, Marea Britanie: “Un prinț austriac va fi investigat cu privire la acuzațiile că ar fi ucis în mod ilegal ceea ce se crede a fi cel mai mare urs brun din România…”
France 24 News, Franța: “Grupurile pentru drepturile animalelor îl acuză pe prințul Emanuel von und zu Liechtenstein că a ucis un urs brun de 17 ani, cel mai mare din România, în timp ce se afla într-o excursie de vânătoare în luna martie, venind special de la castelul său din Austria. Membră a Uniunii Europene din 2007, România a interzis pe deplin vânătoarea de urși în anul 2016, deoarece ursul brun este o specie protejată, conform directivei UE privind habitatul blocului comunitar.”